| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радиометри и дозиметри  (Прочетена 52 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1065
  • Населено място: София
Радиометри и дозиметри
« -: Вчера в 19:40:34 »
Изглежда ,че вече съм заформил и бледо подобие на такава колекция свързана със засичането и измерването на радиацията .
В началото преди доста години когато ми попаднаха първите уреди не съм имам за цел да ги събирам . След което се породи интерес и към тази тематика и така лека полека събрах няколко уреда .

Първият уред който ще ви представя е ДП-5Б с него започна всичко , преди повече от 15г когато доста складове с уреди с отпаднала необходимост просто се изхвърляха . Струваше ми 20 лв. сандъка беше пломбиран , пълен комплект .

ДП-5Б е един от най-известните съветски военни радиометри/рентгенометри. Произвеждан е през 60-те и началото на 70-те години и е бил стандартен уред за Гражданска защита и армията. За това не е и особено чувствителен при обичайния фон от 0,15 µSv/h.
Работи си нормално въпреки годините изключително солидна изработка , работи с 3 батерии сложил съм АА като леко натегнах пластините едната е само за осветление на скалата .

Не мисля да пиша някакви грандиозни статии така че ще се огранича до тук .

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1065
  • Населено място: София
Re: Радиометри и дозиметри
« Отговор #1 -: Вчера в 20:20:26 »
Следващият е наследникът на ДП-5Б , ДП-5В  :D

Със същите възможности като баща си , но вече от пластмаса , а не бакелит . По-лек и вече нямаш това чувство за масивност.

Него придобих почти веднага след първия , отново пълен комплект .
Но бяха разпломбирали сандъка и пробвали да го пуснат с преходника който позволява захранване от автомобилен акумулатор .
Скалата не отчела нищо . При което просто ми го подариха за части .
Взех го разбра се , захраних го действително не отчиташе нищо . Включих слушалките ( те изобщо не си бяха правили труда ) и започнаха да се чуват характерните изпуквания от разрядите , при което бях на 99% сигурен че проблема е в стрелковата система . Разглобих го (тука вече разбих пломбите на уреда ) стигнах до системката и дааа беше прекъснала . 10 микроампера по спомен но шантава, херметична абе не може да завреш коя да е стандартна . След доста време стоене разглобен съвсем случайно в олх излязоха чисто нови такива системи по 3 или 5 лв не помня вече .
Веднага купих 2-3 броя , сложих я сглобих го и проработи без проблем .

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |