| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Правец 82 - за реставрация ?  (Прочетена 46673 пъти)

CvetomirPetkov и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
  • Публикации: 220
  • Населено място: Самоков
Re: Правец 82 - за реставрация ?
« Отговор #75 -: Вчера в 19:58:29 »
Цитат на: CvetomirPetkov
Любипитно ми е как това се връзва с проблема с флопитата или това там е съвсем друга бира?
Платката е на 40+ години. Често за това време се случва окисляване на цоклите и изводите на ИС поставени в тях. При включване на контролер, дънната платка се огъва, вероятно са се разместили чипове в цоклите. При това се нарушава контакта поради окисляването.
Хубаво е да се демонтират ИЦ на цокли, да се проверят за наличие на окис и ако е необходимо да се почистят с финна шкурка >600
Обръщам внимание, че EPROM паметите са чувствителни към статично електричесто! При почистване е необходимо да бъдат окъсени всички крачета. За целта ползвам метални  щипки за документи.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 225
« Отговор #76 -: Вчера в 21:05:10 »
В повечето случаи е достатъчно да извадиш и пак да сложиш обратно всички чипове и тръгва.

За първото палене ОК, след това - иска престой - намирисва на проблеми с RESET веригата, обикновено е RC, ако кондензатора е дефектен - изсъхнал или голяма утечка, ще става точно това. 

Активен CvetomirPetkov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
  • Населено място: София
« Отговор #77 -: Днес в 09:06:42 »
Значи, общо взето какво е положението измерих отново напреженията, 12.2V, -5.07V, -12.1V, 4.99V (това са напрежение под товар). Такива беше и когато пали и когато не пали. Относно ресет веригата. И аз си помислих за това, но тогава трябваше да се ресетира през клавиатурата, а той не го прави. Видях че има вариант директно през 40-ти крак на процесора, но честно казано ме е страх да не изгърмя процесора. По принцип замяната на кондензаторите е най-логичното нещо преди да тръгнеш да търсиш по-сериозни проблеми. Тези в захранването са лесни, там монтажа е бърз, лесен и прост, не ме притесняват особенно, от друга страна, тези на дъното ме притесняват защото платката е двуслойна и не знам дали ще успея да се справя без да нанеса по сериозни щети. Честно казано в един момент вероятно ще се наложи, но, просто споделям.   След малко отивам да взема осцилоскоп и да започна да меря и там... Върти ми се една хипотеза в главата... Когато пробвах контролера на флопито, преди да пипна в машината, гасих тока и тогава пипах, но времето между спирането и пипането не винаги беше повече от няколко секунди, дали е възможно да е имало още заряд в кондензаторите и да е станала някаква беля? Друго нещо, възможно ли е, да си имало проблем, който просто включването на контролера да е задълбочил... да кажем с провишената консумация на ток да е предобрило нещо? А, да, правех и други измервания. При свалено захранване, измерих съпротивленията на веригите. На 12 V, беше около 3,8-3,9 килоома, на 5 V - 250 ома, на отрицателните отива към безкрайност... ако това може да Ви насочи...

Активен CvetomirPetkov

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #78 -: Днес в 10:14:36 »
Току що мерихме пулсациите на напреженията, на 12-те волта бяха по 100 миливолта, на 5-те около 40 миливолта..., под товар, на празен ход, на 12 волта под 40, на 5 под 20 миливолта... Сега остава смяна на 4-те кондинзатора на дъното до захранващия куполнг които са... нищо друго не се сещам...

Активен CvetomirPetkov

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #79 -: Днес в 12:35:12 »
сега, аз съм тъп но упорит... установих следното ... Намерих 555 за старт на компютъра... не беше където очаквах, но както и да е , намерих го ... когато компютъра не пали, дадох на маса 4-ти пин на 555 за секунда и компютъра запали... Сега около този чип има един 150 nF керамичен кондензатор, резистор 12 килоома и тук ми е трудно да твърдя, но по схема би следвало да бъде диод 1N4148 (или нещо подобно), трудно ми е защото мяза на резистор, но надписа е от долу, според уреда няма прходимост и в двете посоки... ако е диод, е мъртъв... Сега въпроса е следния, трябва ли да сменя само диода, или да сменя и 555, питам защото и двете са директно запоени за платката, а както казах по-рано ме е страх да ровя много по нея... после, извеждане на бутон от 4-ти пин до маса.. нещо като аналог на бутона "reset" на компютрите, би ли било добра практика?

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 324
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #80 -: Днес в 12:39:43 »
Колега, добре е че имате осцилоскоп за измерванията, но като чета постовете Ви подозирам, че нямате достатъчно опит в използването му и методологията за търсене на повреди в машинки като Правец 82. Виждам, че сте от София, потърсете някой колега за помощ.
До тук правилно са ви насочили да започнете от захранващите напрежения, след това най-логично е да се провери системния клок. Когато тръгне компютъра "на студено" е ясно че го има, но трябва да се провери когато отказва да стартира, какво е положението. И между другото хардуерния RESET на дъното (ако не греша беше изграден около една NE555) няма абсолютно нищо общо с ресета от клавиатурата.

p.s. Докато съм писал виждам, че сте започнали да се ориентирате по-добре в ситуацията :)
0879 530 578  www.eshop-bg.com

Активен CvetomirPetkov

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #81 -: Днес в 13:02:45 »
Колега, добре е че имате осцилоскоп за измерванията, но като чета постовете Ви подозирам, че нямате достатъчно опит в използването му и методологията за търсене на повреди в машинки като Правец 82. Виждам, че сте от София, потърсете някой колега за помощ.
До тук правилно са ви насочили да започнете от захранващите напрежения, след това най-логично е да се провери системния клок. Когато тръгне компютъра "на студено" е ясно че го има, но трябва да се провери когато отказва да стартира, какво е положението. И между другото хардуерния RESET на дъното (ако не греша беше изграден около една NE555) няма абсолютно нищо общо с ресета от клавиатурата.

p.s. Докато съм писал виждам, че сте започнали да се ориентирате по-добре в ситуацията :)
Изключително си прав... Нямам никакъв опит с подобен тип неща... да мога да си запоя, мога да си програмирам контролери и т.н. да прочета схема и други подобни основни неща, но до там... честно казано ме е страх да пипам по дънната платка сам именно защото ме е страх да не осера нещо. По тази причина и предложих на човек от София, който има повече опит да хвърли едно око на платката сам... Честно казано, ако се стигне, а то както е видно се е стигнало, до запояване по платката, ще потърся сервиз с техника и опит... наистина на искам да рискувам, въпроса е като отида в сервиза, какво да му кажа да смени... Най-логично би било да му занеса машинката и да му кажа "оправете я", но съм сигурен че 90% от сервизите, в които отида, хората дори не са виждали такава машинка на живо... И да, с удоволствие бих я занесъл някъде, където знаят какво правят, но за съжаление не намирам подобно място като реклама на мястото (няма как да знам от стотици сервизи в софия, кой може да свърши работата). Именно по тази причина се регистрирах тук, хем да науча нещо, хем хора с опит да помогнат с насоки... Относно осцилоскопа, помолих колега, който работи с осцилоскопи да извърши измерването и разчете резултатите, за да съм сигурен от една страна, че няма да повредя машинката, и от друга, че няма да Ви подведа и Вас. Честно казано за тези 2-3 дни, научих за правеца повече от колкото съм знаел преди и е логично. Преди съм го ползвал като дете, да играя, да се уча да програмирам и така... никога не съм се ровичкал под капака... вероятно звуча крайно лаишки, но това е положението, никой не се е родил научен, а и както е видно на 50 години продължаваме да учим...

Неактивен nova600

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 39
« Отговор #82 -: Днес в 13:13:01 »
Мога да помогна с ремонта

Активен CvetomirPetkov

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #83 -: Днес в 13:20:24 »
Мога да помогна с ремонта
Прекрасно, дай моля те координати за връзка!

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 324
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #84 -: Днес в 14:53:11 »
Прекрасно, дай моля те координати за връзка!

На правилното място сте, колегата nova600 не веднъж е помагал в подобни ситуации  :drinks:
0879 530 578  www.eshop-bg.com

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |