| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Един интересен способ за отпояване и запояване на микросхеми  (Прочетена 29875 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Велин Панчев

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 39
  • Населено място: Асеновград
стойката ,където предлагаш ,не разбрах тя с 12-15В крушки ли е или тези от 220В, щот аз си мислих за нещо подобно -да правя стойки и т.н. Но това твое предложение е по добро -да ва възмочност да се насочва към  всяка една зона за разпояване на дънната платка.

ПП между другото сега идеята с ламаринката я прилагам само с фолиото (не съм намерил такива ламарини) .изрязвам необходимия отвор слагам го върху стъклото закрепвам го от горе с рамката която държи стъклото на прожектора и става много добре.  И също така заради рамката крепяща стъклото с своята дебелина се получава разтояние между платката и фолиото.Пробвах да отпоя две пластмасови букси-за захранването и PCI букса -добре се получи. опасявах се от деформация на буксите, по не с тези 2 за сега нямам "брак"  :D

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3332
  • Населено място: София
ами аз мисля да взема една такава 220в крушка да я строша и да извадя от вътре ксеноновия балон който е точно като  ксеноеновитв балони  в 12 волтовите   спотове. После да товаря един 12 в спот да извадя  неговия балон с обикновенна жица, да сложа вместо него 220 волтовия, да го  монтирам в държача от ИКЕА , после  щепсел за 220 от другата страна  и  през всичко  да прокарам  двойно изолиран  кабел , щото е все пак 220... Регулация с  димер, тамън ще видя ксенона на на колко волта точно се пали  :D
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 961
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 120
А със сешоар и за отгоре дали няма да мине номера?  На един скъпичък лаптоп на един мой приятел му оправиха видеото с подгряване на чипа с горещ въздух. И обилно обливане с флюс за запояване на чипа предварително и след това със струя горещ въздух . Но човека не даде никаква гаранция колко ще издържи така. В youtube има много клипове на ремонт по този начин предимно на GSM апарати

този "ремонт" се ползва само за диагностика. Ако се "оправи" така, чипа е за смяна. Самият чип представплява платка преходник (подложка) и кристал, който е запоен както се пои BGA чип и залепен за нея... но всичко е многократно по-дребно и става във високотехнологични фабрики като вадят нещо, което може да се запоява и полсва и в по-нискотехнологични производства. Понякога минава номера да се закрепи за по-дълго време, но рано или късно дефекта се проявява повторно. Това с лампата едно време се правеше от немотия, малко повече от нищо и на цената на 10-20-30 съсипани платки по емпиричен път човек може да й хване чалъмите и да започне да сменя BGA чипове с добра успяваемост, но като цяло си е любителско занимание. Истинските станции имат поне по 4 нагревателя отдолу за подгряване, като всеки има собствена термо сонда, която се слага на платката и следи собствен участък за температура... а отгоре е специален инфрачервен нагревател, който е така изработен, че напича равномерно по цялата си площ. С него може многократно да се презапои даден чип без да се повреди нито платката, нито чипа.

Неактивен lager

• Квантов генератор
Имам известен опит в подобни ремонти-най-вероятно по-малък от този на колегата mbg-с телевизор LG.Телевизорът увисваше на логото и беше неуправляем. Тъй като тогава беше сравнително нов модел и с доста голям екран-47 инча-не ми се разфасоваше и търсих някакво решение. Същият ефект беше описан в руски сайт, може би "Монитор" и там се предлагаше нагряване на процесора му с пистолет за горещ въздух. При това се работи при включен телевизор и нагряването продължава докато изчезне логото и телевизора заработи.За съжаление нямам снимки "преди-след" мога да пусна клип как работи в продължение вече повече от 5-6 години.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
То при руснаците може да се види всичко, от там тръгна и модата с авто компюрите и видеокартите да ги прекарват през фурната за печене като спрат да работят. 1 на 10 оцелее, другите са тотал щетата.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3619
  • Населено място: Варна
Въобще там рядко става дума за разпояване и запояване и от това да тръгва проца.Работата не е в спойките.В чипа се получава деградация на кристала,загряването е лечебен процес,но за жалост краткотраен и не винаги успешен.Измененията са на молекулярно ниво.Има няколко видеота на един инженер от MSTC който обяснява подробно процеса.Има доста видеота в Weibo 微博,доста стари от времето кога бяха още Sina Weibo.Много интересни неща има,но трябва да знаеш мандарин и приятел китаец да те регистрира :) иначе не става следи защото IP с което се регистрираш Трябва да си в континентален Китай или в Тайван :) Аз лично това съм го правил няколко пъти с един фризаер,спре ли тока фризеря умира геройски :D Нагряването не е нужно да е много и дълго,по пит около 150-200 градуса на около 10 секунди стига.Тая болест беше станала класика в жанра на лаптопите на Asus с дикретно видео,нагряваш бързичко си разтоварваш данните които ти трябват и после колко ще изкара и кога ще се гътне окончателно божа работа :) Добър и бърз метод е със запалка от лека кола.Друг вариант е във фурната на готварска печка с термостат :) по щадящ метод е по лесен и там руснаците го видяха от китайците,те пък от японците от времето кога процовете на Funaj MK6 се скапваха поголовно.

Неактивен lager

• Квантов генератор
Японците от Тошиба вместо да измислят методи за възстановяване на процесорите за Фунай трябвало да правят връзките между кристала и изводите както се полага-със златни проводници. Вместо това използвали алуминий който се окислява и предизвиква проблемите.Същите грешки правят и японците от Сони при производството на имидж сензори за фотоапарати. Аз съм директно потърпевш- след само две години фотоапарат NIKON COOLPIX 5700 отказа да работи.Понеже не съм бил единствен след много оплаквания Сони въвежда доживотна гаранция за фотоапарати с този модел сензор.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
Това са все специфични проблеми, засягали един период от време специфични проблеми. И първите безоловни платки страдаха от калаена чума и с продухване се оправяха... припоя започвал да си расте кристали, които стигали размери до да окъсят два съседни извода, като хване крак на осцилатор и всичко умира :D Като цяло много отдавна на SMD и BGA чиповете бонд жички няма (скъпо е, избягват ги), ползват голи кристали, които се поят директно или имат подложки, когато е много фина цялата работа... и проблемите обикновено са между кристала и подложката. Прикачил съм снимка на такъв чип, често отгоре имат и пластмасов корпус, когато не разсейват голяма мощност. Проблема най-често идва от някой разлепен извод на BGA-то, като с нагряване успява леко да се намести, кога временно, кога за по-дълго, но на по-малките чипове проблема почти винаги е във връзката между кристал и подложка. Погледнат под микроскоп, ако лепилото има пукнатина някъде, 100% чипа е за смяна.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3619
  • Населено място: Варна
Компаунда ако е напукан няма смисъл,там по често неопитни "майстори" трощат краищата на кристала като правят профилктика,смяна на термо пастата например.Знаеш целия му обем участва в някакъв процес.Там има много ако.Ама излизам от темата :drinks:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |