Да, работата не е проста, обикновено се използва специфичен хардуер (понякога става и по USB) и специализиран софтуер за целта. Има цели форуми за GSM в които се коментират всякакви въпроси по отключването на различни GSM апарати. Търси по модела на телефона и отключване като ключови думи, пробвай и на български и на английски, виж дали ще попаднеш на софт който можеш да използваш безплатно, защото и софта често е платен. Така че най-вероятно ще свършиш или с неотключен телефон, или ще го занесеш в сервиз където за около 20 - 30 лв следва да могат да го отключат. Естествено ако сервиза не е читав винаги може да излезе лоша изненада. Аз се мъча от доста време с един стационарен GSM апарат Huawei на Vivatel БТК дето ги раздаваха навремето по някои села защото закриха аналоговите телефонни централи, та този апарат не работи с друга сим карта - има някакво заключване. Сега се чудя как да го отключа ама никаква информация не намирам. Попаднах на едни тънки гъвкави „платки“ с чипче на тях, които уж служат точно за тази цел пъхат се между сим картата и телефона и го лъжат там нещо, ето за тези става въпрос:
http://www.dx.com/p/i-smart-phone-operator-network-sim-card-unlock-attachment-21553#.V7iB9fn5jcuлошото е че никой досега не ги е пробвал да каже дали работят, и лошото е че се намират 2-3 разновидности на това нещо и може да ти се наложи да ги купиш всичките докато попаднеш на тази която ще ти свърши работа на твоя телефон. Накрая може да се окаже че нито една не работи. Аз все още не съм се навил да поръчам едн на късмет да пробвам дали ще стане, но май скоро ще опитам. Чувал съм от много места че уж ставало с такива но май никой от личен опит не говори. Друго лошо на този вариант е че трябва да се пробие малка дупка в пластмасата на сим картата за да може там да влезе чипчето на това нещо, иначе надига и не може да влезе, то това едва ли е някакъв проблем де, но все пак се нарушава целостта на сим картата. Та това е, успех!