| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Коментиране на DIY усилвател  (Прочетена 2905 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bojitchko

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 524
  • Населено място: София
Коментиране на DIY усилвател
« -: 06 Февруари, 2017, 20:36:12 »
Чудя се дали да не си поръчам два броя???

Това е усилвателят на Момчил. На фона на цени за Хай енд апаратури, мисля че е евтин.  :)

Ето описанието от автора:


High-End Single - Ended Лампов усилвател GM70/GK71

Еднотактов, тристъпален, клас А лампов усилвател с избираема крайна лампа без обратна връзка. Усилвателят е кулминация на осем години изследователска и конструктивна дейност в областта на „high – end” аудио техниката. Изработен в два независими и много стабилни моно блокове. Отличават се от стандартните конструкции с индивидуален стил и отлични технически показатели. Изчистена схемотехника и звук от най-високо качество. През aприл 2016 г. аудиофилите от България го оцениха с първо място и интересът към усилвателя бе много голям.
Най-хубавото качество на усилвателя е заложено в различните варианти на радио лампи за възпроизвеждане на еталонния звук.
Еталонен звук на усилвател от най-висок клас, звук който ще ви накара да се наслаждавате с часове на звук с неутрален оттенък, съчетан от сериозно присъствие и динамика, така трудно постижима за повечето лампови усилватели.
Основната идея на усилвателя е безкомпромисно и висококачествено възпроизвеждане на ниско честотния звук във всякаква обстановка.
Конструкцията е разработена и обмислена, така че да съчетава всички механични и електрически изисквания за отлична работа и качество на изделието.
Основновните шасита носят голяма тежет и са предвидени различни комбинации на точки с резба М8, определени за носещи, посредством спайкове „Soundcare”. Те представляват шип със заоблен връх (0,5 мм в диаметър), стоящ в кратер с плоско дъно. По този начин се получава много малка контактна площ, съчетана с голяма сила.
Предвидени са затъмнени бронзе стъкла с дебелина 10мм, които освен с подчертаващият си дизайн и завършен вид, служат и за защита . Взети са под внимание и ъглите, на които са направени матирани фаски.
По-голямата част от детайлите, касаещи всички вътрешни крепежи са от алуминий и текстолит. Основната цел е осигуряване на температурна и диелектрична якост, пряко касаеща безпроблемната и безопасна работа на усилвателите.
Видимите планки, покриващи и обезопасяващи вътрешните елементи са компютърно изчертани и изрязани от лазер. Използвана е 2мм стоманизирана ламарина. Вентилационните отвори са разположени и оформени по определен начин, за максимално и ефективно конвенционално охлаждане.
Двата моно блока имат отлично обмислени и изпълнени захранвания.
Общият брой на трансформаторите е двадесет и два, по-голямата част от които служат за безпроблемното захранване и управление на процесите в отделните стъпала.
Управлението е изпълнено посредством отделни оперативни вериги на ниско напрежение. Те от своя страна захранват една основна и надеждна електрическа схема с мек бутон, който при включване сработва и пуска две други ел. вериги. Едната е директна и управлява отделните трансформатори за подгряване на радио лампите. Другата ел. верига е с отложен старт и изчаква предварително зададено време след изчакване, на което започва поетапно включване на повишаващите трансформатори (съответно високите напрежения).
Бутонът е с подсветка и тя сработва при пуск, светва в червено и отчита времето на подгряване. След изтичане на отложения старт, тя угасва.
Захранванията са разделени на подгряващи и повишаващи (по напрежение), освен това се разделят и на два отделни „кръга”(според усилвателните стъпала).
Първият кръг включва двустъпална схема с лампов изправител(кенотрон). В този кръг подгряването и високото напрежение са на отделни трансформатори.
След подгряването се включва трансформатор, който осигурява анодното захранване на входната част през кенотрон 5Ц4М (5Ц3С или др.). Филтрацията на високото напрежение е много добре обмислена и е реализирана в последователност „CLCLCRC”. Всички пасивни елементи са специално подбрани и не са случайни.
Първото стъпало е реализирано с радио лампа 6С2С, която работи в триоден режим и е особено подходяща за висококачествено входно стъпало.
Второто стъпало е реализирано с лъчев тетрод Г807. Този драйвер работи в лек режим, спогажда се много добре с входната и с крайните лампи.
Връзката между двете драйверни стъпала е директна (анод-решетка). При подходяща настройка е безпроблемно решение по отношение на звукът.
Звуковият сигнал от второто стъпало към крайната лампа се подава през прехвърлящи трансформатори 1:1 „Lundal” . Те са с чудесни звукови и технически качества за конкретния случай.
Вторият кръг е проектиран с различни, основно от два различни типа мощни крайни лампи. Единият вариант е директно отопляем триод ГМ70, а другия е пентод ГК71. Правени са опити и с други – 813 и ГУ13. Най-интересните разлики при различните стилове музика, си остава опцията за превключване между ГМ70 и ГК71.
Избирането на лампата, която желаем да слушаме става посредством превключвател на горния панел. Той избира лампата и съответния режим на работа.
Подгряването е постоянно токово, изправено от мощни шотки диоди, филтрирано в последователност „CLCRC”. Напрежението е много точно фиксирано, с цел по-надеждна и добра работа на лампите.
Анодното захранване е с високи напрежения до 1200V и са взети предпазни мерки, по отношение на опроводяването и диелектричната проницаемост. След включването му има умишлено леко забавяне през допълнителен лампов изправител. Получава се по-„лек” старт и характерното приятно звучене на крайните лампи.
Изходните трансформатори са изработени по специален начин на удължена ш-образна ламела. Те имат отлични технически параметри и успешно се съревновават с реномирани японски производители в тази област.
Опроводяването на усилвателите е реализирано с проводници подбрани по „вкус” и технически изисквания, според тяхното приложение и звучене.
Посребрени входни и изходни терминали с добри качества в преноса на "НЧ" звуков сигнал. Изходните терминали на специално изработени от ИК-Аудио.
Дървената част е направена от брезов шперплат А качество, фурнирован с Орехов тангенциален технически обработен фурнир от Италия .
Лакирането е четирикратно с масло на"Osmo".


Техническа спецификация:
Използвани радио лампи; 6С2С, Г807, 5Ц4М, ГМ70, ГК71, 6Д22С
 Изходна мощност: 24W при 4 и 8 ohm
Честотен диапазон: 8Hz ÷ 35kHz (-3dB) 1W
 18Hz ÷ 26kHz (-3dB) Pmax
Входна чувствителност: 0,68V
Входен импеданс : 100 kohm
Захранващо напрежение: 220 ÷240V
Консумирана обща мощност:
В режим на готовност – 2x1 W
При подгряване - 2x122W
При нормална работа – 2x272 W
Размери на единия блок: 428 x 688 х 536мм
 Тегло: 2 х 58 кг.

Усилвателят е със завидни параметри, а звукът е на много високо ниво и определено надминава очакванията на всеки успял да го чуе.
Бъдещият собственик ще се наслаждава на една невероятно красива звукова "картина".
Усилвателят може да бъде изпратен (по моя преценка) за прослушване, или чут тук в Горна Оряховица.

Цена: 24 000 лв.
 



Неактивен Fisher

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
Re: Коментиране на DIY усилвател
« Отговор #1 -: 06 Февруари, 2017, 22:05:14 »
bojitchko
честно казано обявата на Момчил ме заинтригува,а цената определено ме стресна и  ...така кат се зачетох се запитах, все пак ако съм евентуален купувач бих поискал да прочета  по подробна информация - схемно решение, елементна база - за лампите разбрахме, но останалото , примерно трансформатори - споменава се че са "LUNDAL" -  такива няма , вероятно са Lundahl, но те си имат модификации , параметри, изобщо за да продаваш подобен усилвател с претенции за хай-енд качество и цена , като схема, елементна база и труд би трябвало мааалко по-сериозна обосновка  :hi:

Неактивен gruyo

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 282
  • Населено място: София
  • Конювишки джентълмен
Re: Коментиране на DIY усилвател
« Отговор #2 -: 06 Февруари, 2017, 22:18:54 »
И аз  да кажа  по темата за Момчил ,шкафчето   си е  такова  -хайде  да  помислим по темата ХАЙ ЕНД   това е  преекспониран  ХАЙ  ФИ или  ДИН  каквото и да е    но  тези  шкафчета са  си такива  каквито  ги виждаме ,за Лаундал  не  бих дал  толкова  пари  по скоро за  трафове  КЛАНГ ФИЛМ     но в БГ  си е  толкова  толкова си  можем  още  Гошо Мрака каза  преди  години  "Мога да  направя  утрепителен  усилвател и за 400 лв  но  ще  си  подбия  клиентелата "  не  искам да  коментирам  надълбоко  но то е  като небезизвестният "SIGI Tuning"  и оргиналният "М  Power" .... ako  ги   продаде   чудесно  ако  не  ще  ги  разглоби  и  ще  направи  нещо  друго   !!! Аз съм "ЗА " да  бачка  и да  продава  но не  прави  нищо  уникално  както и ГОГО аудио се въртим в  един  кръг  .Баровеца дето  требва да  извади 24К    няма да  ги  купи тези  неща  па  били  с  качеството на  "совалката"  и стига с този  ХАЙ-ЕНД   ,преди време  когато  Десо (Дрииим  Аудио )  събра  "сганта "  да си  прослушват даковете   нали и Лозев (тук се вдигат  ръце  към  небето и се  казва  "ООО ЛОЗЕВ" ) като  цъфнал   първите  му думи   били "Къде са САБИТЕ"    е  вече  бяха  при  мен !! много се   разплещих  ,та  това  казал човека с "Изолирбанда"  (вижте  снимки от Енското  аудио събиране ) е  хайде   стига вече !! "За  кьорави  овци има и кьорави търговци"
« Последна редакция: 06 Февруари, 2017, 22:35:20 от gruyo »
Удрииии!!

Неактивен Moss

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
  • Населено място: София
Re: Коментиране на DIY усилвател
« Отговор #3 -: 24 Февруари, 2017, 10:09:11 »
Цитат
радио лампа 6С2С, която работи в триоден режим
Интересно, в какви други режими би могла да работи тая лампа?

Неактивен styrshel

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1526
  • Населено място: Варна
Re: Коментиране на DIY усилвател
« Отговор #4 -: 24 Февруари, 2017, 10:30:10 »
Интересно, в какви други режими би могла да работи тая лампа?
Може и още как!!!
Аз ползвам 6Н5С като двоен кенотрон. Без грешка е, дори е по-добър от истинските!

Неактивен ingkunev

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 44
  • Населено място: Стара Загора
  • DIN-45500
Re: Коментиране на DIY усилвател
« Отговор #5 -: 24 Февруари, 2017, 11:16:16 »
Просто е изпълнен пригледно ... и това е всичко.
:)

Неактивен momchil_Damyanov

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 0
  • Населено място: Горна Оряховица
  • https://momchil.wordpress.com/
Re: Коментиране на DIY усилвател
« Отговор #6 -: 06 Юни, 2017, 12:44:21 »
:)
bojitchko - Благодаря!
Да разбирам ли, че е задължителна пълната техническа и теоретична обосновка на всичко което правя?
Обявата ми няма за цел да привлече клиенти с такова мислене. Дори съм прекалил с текста.
Усилвателят е правен с много желание, труд, средства и търпение от страна на близките ми. Коствал ми е 8 години от живота и това си има цена.
Самия факт, че си губите времето да обсъждате(дори негативно) мой неща ми прави кеф. :)
« Последна редакция: 06 Юни, 2017, 12:50:32 от momchil_Damyanov »

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
Re: Коментиране на DIY усилвател
« Отговор #7 -: 06 Юни, 2017, 16:24:59 »
Ха, то взе, че писа най-накрая въпреки старата регистрация.  :bravo:

Не виждам негативни коментари тук, но явно търсиш общуване, техническо щом си писал тука та, ето ти и моето мнение.

Не съм го чувал как свири-лично, просто ми е далече. Коментари на колеги съм чувал бол и няма да ги цитирам всеки си прави лични впечатления. Може да свири идеално, кой знае, надавам се щото говориш на български и само и единствено заради това се надявам продукта ти да свири добре, то не че ще му помогне предвид външния вид (като се има предвид размера  естетическата функция тук е от огромно значение), но поне това.   :)

Това ли е нивото в БГ, през 2017г.? Това и е каймака и максимума като изделие на нашите конструктори, за каквото искаш да го представиш, не искам да го повярвам даже. Влез в Али-експрес всичките са барнати пазарно и на външен вид повече.


Моя личен коментар на снимката, понеже само снимка е предоставена, няма тестови осцилограми, няма професионален запис  на звука дето излиза от него, абе в общи линии котока в чувал е цялата работа и горката е живяла вътре 8 години или не е, само Шрьодингер може да каже...


- Рамките от кутиен профил са изключително криви- не съвпадат със стъклата и недовършени- имат не изпилени заварки и не са китосани. Дано да не си ги плащал ако си ги поръчвал. Ако си ги правил ти и за пръв път работиш с такъв профил е разбираемо но не и простимо за нещо което се продава. Хайде стига бре, колко време ще ти отнеме да ги взмеш с флекса тия заварки, даже киайците ги пилят по железните кутии. Един проект с алуминиеви профили може да го спести това напълно, особено ако е сметнат правилно да носи десетките килограми желязо вътре

- Относно окабеляването, личи си, че е прототипно и изобщо не е проектирано. Има една специалност в ТУ Електротехника- където хората ги учат как се проектират електронни табла и окабеляването им- хубаво е да си намериш учебника. Любимия ти монтаж под прав ъгъл може там да го видиш как се прави и проектира та хем да е подреден и удобен и същевременно да е функционален и красив. Щото каквото и да си говорим и каквито и локуми да се разтягат, това си е една кутия с трансформатори + няколко лампи забодени отгоре. Има много колеги които го правят този монтаж перфектно и в радио апаратура не само в засилвачи, та не е нищо революционно.

-Относно дизайна, Хем мяза на профи техника с тез огоромни дръжки отпред хем се бориш да е по по-най хай-май енд с тия фурнировани плоскости пък и стъкло, на мене ми напомня на кремиковска холна масичка, че и те правеха мебели- кутиен профил, черна боя, стъклен долен плот и дървесен горен.Ако си взел от там идеята та и несъзнателно, Кремиковци нямаха дизайнери на щат.

- Най-голямата екстра -бутона за палене, не знам що е толкова голяма част от описанието и защо си наблегнал на него, поне да беше сензорен, че да си заслужава абзаците описание.

-Използваните материали: Гетинаксови плоскости, дървени трупчета, кабели във всички цветове на дъгата. Материал-знанието тука нещо ти бяга във връзка с дизайна.

- Относно екстри, липсват напълно с изключение на бутона за палене де. Няма индикатори, няма дистанционно, май няма и контрол на силата на звука- забележителен пропуск като се има предвид, че ги продаваш глаетните ключове с тесленски резисторчета ...


- Относно пазарна ориентация: Ами на база на горните изброени работи, не виждам такава.  Хем е хай-май енд, хем не е скъп, хем пък твърдиш, че всички компоненти вътре са много добри. Доста хаотично, не се насочва към никакви клиентски желания интереси представи и тн. Не е маркетиран изобщо пък му е лепната някаква цена, на базата на 8 години разработка. 

- 8 години разработка не оправдават пред потенциалния купувач такова качество на крайния продукт, какво си мислел всичкото това време не знам, схемата ли нещо друго ли, ще си остане мистерия явно. Никой не пазарува  годините разработка, пазарува се крайния продукт.

Ако, не се обиждаш и горните редове мое загубено време вземеш, че ги приемеш като конструктивна критика а не като хейт, щото не са хейт  предполагам, следващата бройка ще доста по достойна за коментиране.  Поздрави и успехи с DIY

ПП: Като правиш снимки на кофти изцикления соц паркет не е оферта, пък и не ми е нужно да гледам дефектите на паркета, намери си иделано помещение, което да не краде от вниманието на разглеждащия продукта.


Всичко най-добро ти желая, поздрави, продължавай да твориш, ще ги стигнем американците или поне китайците в някакъв момент само желание да има.
« Последна редакция: 06 Юни, 2017, 16:40:06 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен muneson

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 104
  • Населено място: софия
Re: Коментиране на DIY усилвател
« Отговор #8 -: 06 Юни, 2017, 18:25:15 »
Поздравления, Момчил, за големият труд положен за направата на този уникален усилвател!

Наистина впечатляващи размери, тегло, киловолтово напрежение на крайните лампи и разбира се, оригиналното решение за алтернативно превкючваемите крайни лампи.

Подобни SE с мощни генераторни лампи правят само няколко човека в света и доколкото знам първият от тях е бил от страната на изгряващото слънце.

Ала, каъв звук вадят не съм имал удоволтвието да чуя. Та затова по разни списания правят измерване на 2-ри и 3-ти хармоник като минимум.  Какво ниво имат с едната и другата лампа при различни нива на мощността? Какъв импенданс искат - 8 или 4 ома, за да отдадат тази или онази мощност?
Какъв е шумовият коефициент и този на усилване при различни входни източници? А, иначе така популярният най-общ параметър THD + N спокойно може да не го даваш, като незначещ абсолютно нищо за качеството на звука.

За следващият ти проект бих пожелал да има няколко входа със селектор, а защо не и два изхода за два типа тонколони. И караоке вход за готино парти - задължително!
« Последна редакция: 06 Юни, 2017, 18:36:01 от muneson »
"Товарете портокалите в бурета!...", О.Б. от О., с.н.т.п.

Неактивен bojitchko

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 524
  • Населено място: София
Re: Коментиране на DIY усилвател
« Отговор #9 -: 06 Юни, 2017, 21:20:38 »
След всичко написано, каквото и да кажа, ще прозвучи като мерене на...
И все пак:
Ако не се чете диагонално, в описанието има отговор на всички вълнуващи ви въпроси. Включително и по причините водещи до "ужасяващата" цена. Интересно защо не се коментират усилватели за 240 000, а и повече.
Авторът не търси оценка за работата си и беше желателно да му я спестите. Имаше въпроси за схемни решения. Радиоинженер или техник няма да го купи. (той ще си го направи  :D) Та за какво са ви схемите? А да, за да има още "съвети" и "препоръки".
И не, не познавам лично Момчил!  :)

Неактивен momchil_Damyanov

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 0
  • Населено място: Горна Оряховица
  • https://momchil.wordpress.com/
Re: Коментиране на DIY усилвател
« Отговор #10 -: 07 Юни, 2017, 20:55:57 »
:)

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |