Много е скъп чистия спирт, тиковото масло също. Ще трябва да вложа доста пари.
Сега съм разредил около 300мл лак с денатуриран спирт. Толкова ли е зле с този спирт.
Лака как се прецежда?
масло лубрикант. какво е това масло?
твърд восък- имам пчелен става ли?
Много съм ти благодарен че ми отделяш от времето си.
Все пак си най добрия реставратор във форума, всички се учим от теб.
Отговори на всичките ти въпроси има в статиите и клиповете на които качих линкове. Аз не съм специалист по полиране с шеллак, но имам известен опит. Преди да опитам първото си радио с шеллак четох и гледах клипове в продължение на месец. Не е трудно, но трябва да придобиеш умения. Да опитваш и да усетиш нещата. Иначе това е технология, която е чиста и не изисква специални условия и помещение. Няма отрови и гадни миризми. Можеш да го правиш в кухнята или в спалнята дори. Има дълго технологично време, защото не може да се върти базспирно. След сесия от половин час трябва да се остави да втвърди слоя. Между някои операции времето е 2 дни до седмица, ако искаш нещата да станат перфектни. Гледай клипове и чети!
С 2 думи по конкретните ти въпроси:
Денатурираният спирт понякога съдържа съставки, които могат да пречат на доброто покритие. Раззличните производители използват различни технологии и не се знае какво има в него, особено в България. Така че, резултатът е непредвидим. Може и да се получи, но ако не се получи язък за загубеното врене и труд. От аптеката 95% е достатъчен, като купиш 1 л. с него ще направиш няколко апарата. Т.е. може да ти стигне и за 2 години.
Тиково масло съм купил веднаж, и вероятно ще ми стигне за цял живот. Върви по много малко. Не зная дали настъпва някаква промяна във времето, поне засега не виждам проблем. Може да потърсиш по-малка разфасовка. Аз мисля, че го купих от Бриколаж - 0,5 л.около 25 лв, може би, не помня. Там се продават и фулмастри за корекции, за който пропуснах да ти пиша, както и твърд восък (пчелен не става предполагам) на Губра, Италия. - Употребата им виж в клипа на руснака.
Лакът се прецежда през филтърна хартия, използват я в химическите лаборатории, има различна финност, аз не намерих подходящия номер, имам много финна и затова прецеждам през тензух на няколко ката. Напоследък си купувам готов шеллак и не прецеждам, макар, че сериозните реставратори и лютиери трърдят, че е добре, даже задължително да приготвиш сам "пресен" шеллак. Но има фирми, които произвеждат само продукти за бранша и вероятно са намерили цаката за добро качество и трайност. Освен това от статии и клипове съм видял професионалисти да използватготов готов, разтворен от магазина. Освен тов, лакът на люспи който се намира в Б-я не винаги е с добро качество. Аз веднаж купих от колега във форума и директно го хвърлих в коша.
Масло-лубрикант: използват се "твърди масла". Не съм наясно какво точно значи. Лененото (безир) не е подходящо поради бавното му съхнене. Продават се в Еbay. Аз от известно време ползвам това от клипа на руснака - ето линк и снимка:
http://www.ebay.de/itm/Centralin-Mobelpolitur-Dunkel-150-ml-Flasche-/112265433588?epid=1205791237&hash=item1a238a91f4:g:pgcAAOSwvihZAE2L