Колега от форума ме помоли да поясня някой неща за Mini-Whip и ще го направя "с думи прости":
Платката със самата антена и усилвателя се слага в някаква пластмасова "бутилка" за да се пази суха. Често се използва ПВЦ тръба с диаметър 35 мм или 40. Коаксиалът може да е на BNC, може да е запоен, а моят е на 2-калустър клема, че оплетката не се калайдисваше.
Това нещо на мачта 2-3 м на покрива. Да се внимава, ако мачтата е метална антенката да е над нея, според мен на 10-на см. Най добре на полипропиленова дебелостенна водопроводн тръба или нещо от този сорт:
На бюрото е кутийката със захранването, което се пуска през в.ч. дросел по коаксиала за усилвателя на покрива. А сигналът от антената излиза през 1 кондензатор към радиото, пак през коаксиал, накрая на който е трафчето с пр. отн. 1:16 - в случая отношение на навивките 1:4, а именно 3 навивки към коаксиала и вторична 12 навивки към антенния вход на радиото (и букса земя естествено). Трансформатора е обяснен в началото на темата от Билян подробно. Такъв траф се слага и напокрива при антената, ако тя е пасивна дълга жица. Това е описано също подробно от Билян.
Следващите снимки са на кутийката със захранването (евентуално 12V от адаптер, по добре неимпулсен, филтрирането му евентуално регулируем стабилизатор, какъвто е добре да има при Loop антенат, която също беше спомената и аз в момента правя.
https://pa0fri.home.xs4all.nl/Ant/Active%20antenna/Active%20receiving%20%20loop%20antenna%20eng.htmМеталната кутия е за Whip-a, а черната съм подготвил за Loop-a. Добавил съм предпазител, та като окъси коаксиала и те няма във вас адаптера да не ти запали къщата, както и светодиод. Естествено по-добре е ако кутийката е метална.
Трафчето го хващам с тиксо, както и кабелите с бананчетата за антенния вход на радиото, запоявам и бандажирам стегнато отгоре.