| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Умен бушон / предпазител  (Прочетена 15510 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 652
  • Населено място: Сандански
Re: Умен бушон / предпазител
« Отговор #15 -: 12 Януари, 2019, 11:54:34 »
Съвет от сърце: никога не изработвайте сами електроника, която може при дефект да ви взриви, да ви изгори къщата или да ви удави във вряла вода, особенно ако нямате идея какво правите. Не се доверявайте и на китайски боклучки евтини за целта. Това е много сериозна задача, която може в ерата на ардуиновите скечове да ви изглежда тривиална, но не е ни най-малко.

+1
Автора на темата да прочете още веднъж горното мнение.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3507
  • Населено място: София
« Отговор #16 -: 12 Януари, 2019, 16:37:25 »
Така си е! За такива критични неща е редно да има механичен превключвател. На някои места особено с открита ел мрежа е много рисково при гръмотевични бури. При всяко присветване на мълния моментната стойност превишава 360 волта, какво да говорим за близко попадение.
Той бойлера нека си има всички защити - задължителни са, но нека и не се случва да се включи и да работи докато нямаш представа че това се случва.
Относно умни бушони - поне аз опит нямам в тази сфера, но бих посъветвал да потърсиш такъв бушон от читав утвърден производител, иначе риска е на лице.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3331
« Отговор #17 -: 12 Януари, 2019, 18:20:05 »
Въпросния смарт бушон, който колегата рекламира в първото мнение е или ще бъде произведен от някакъв Стартъп, ако ви е известно това с фирми които събират капитал  някога евентуално да произведат нещо си.

Та не се учудвайте ако го произведат изобщо вътре  да е ардуино + симистор...

Относно  Internet of things - управление на домашна електроника по интернет 

https://www.amazon.com/CNZJSC-Wifi-Smart-Circuit-Breakers/dp/B07B4VDWNL

Е това е 80А прекъсвач, управляван по WIFI. Тоест  слагаш до него един телефон с вифи на постоянно захранване и достъпваш телефона по интернет когато ти е кеф да гасиш или пускаш
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен marinov_22

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
  • Населено място: Козлодуй
« Отговор #18 -: 12 Януари, 2019, 20:12:37 »
Това дали ще ти свьрши работа ?   https://bazar.bg/obiava-23987689/bezzhichen-klyuch-wifi-switch-16a

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #19 -: 13 Януари, 2019, 08:09:34 »
Мой колега навремето си запали къщата по подобен начин. Къщата е строена горе-долу на скат и на първия етаж слънце почти не влизаше-скатът беше западен. Измисли някаква система с огледало, което да се върти и ей такива дивотии и в един момент разбрахме, че гъщата е горяла.Долния етаж. Общината имаше оборотни апартаменти, осигуриха го, докато направи ремонта... Та всяка самодейност трябва да има граници. Този бойлер все отнякъде се захранва. Има бушон, следователно има от де да се комутира. Въпросът е всичко да се направи точно.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Активен digi2577

• Квантов електрон
  • Публикации: 279
  • Населено място: Бургас
  • Димитър А. Димитров
« Отговор #20 -: 13 Януари, 2019, 15:07:34 »
Бойлерът е вграден в ъгъла на кухнята. Достъп до него няма. Или има, но трябва да се махне вградената фурна до него, но и тогава не знам дали не трябва да се разглобява още нещо от кухнята. Не ме питайте защо е направено така, защото наистина не знам. Когато купувах апартамента предният собственик не ми каза, че там има бойлер и аз останах с впечатлението, че топлата вода идва от котел в сградата. За другите входове знам, че са така. Както и да е. Става дума за Норвегия, не за България. Там без сертификат нямаш право да пипаш по електрическата мрежа. Същото важи и за водопроводите. С усилие успях да видя, че бойлерът е свързан към тока с голям плосък щепсел подобен на тези за трифазно напрежение. По същия начин между другото е свързана и фурната. Та обратно на проблема - понеже отсъствам от време на време от това жилище махам бушона, на който са бойлерът и фурната. В Норвегия няма фаза и нула, а две дефазирани фази и вероятно заради това на всеки токов кръг има по два бушона. Когато се връщам отново слагам бушона, но трябва да изчакам към час за да се загрее водата. Единсвеният легален начин е да сложа смарт бушон вместо сменяемия стар тип кръгъл.

В крайна сметка това е каприз от моя страна, но защо да не го направя ако мога :)

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #21 -: 13 Януари, 2019, 15:09:56 »
Този пост изясни ситуацията до голяма степен. Купете качествен смарт-контактор и си решете проблема генерално.  :drinks:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен RETROTRONICS.info

• Квантов електрон
  • Публикации: 334
« Отговор #22 -: 13 Януари, 2019, 16:50:19 »
Интересуват ме и други алтернативи.

Искам да изключвам и включвам един бойлер и единствената възможност е като му вадя бушона, който е от старите традиционни кръгли с параметри 20A/500V

На "Tempiro" бушона е 16А - от сайта им:

Цитат
Q: What type of fuses can I control and monitor?
A: The Tempiro Smart Fuse fits the D-type DII (Diazed) fuses. It fits all fuses of this sort rated up to 25 A, but our device is rated for max 16 A so do not install it on 20 A or 25 A fuses unless you are sure your peak load is max 16 A.

Лично аз бих предпочел да не е wifi и cloud базирано, но това е лично мнение.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 513
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #23 -: 13 Януари, 2019, 17:44:14 »
На "Tempiro" бушона е 16А - от сайта им:

За бойлер с мощност до 3 киловата 16 ампера са достатъчни(при напрежение 230 V). Този бойлер колко е мощен? Бушоните "Темпиро" продават ли се законно в Норвегия? Някой използва ли ги? Добре е всичко да се проучи там, на място.
« Последна редакция: 13 Януари, 2019, 17:53:01 от BatKoce »

Активен digi2577

• Квантов електрон
  • Димитър А. Димитров
« Отговор #24 -: 14 Януари, 2019, 09:06:30 »
Не мога да видя колко е мощен, но си мисля, че е между 2 и 3 kW. Освен това на същия кръг са и фурната и плотът с котлоните. Така че, щом са сложени бушони 20A и до момента всичко е работило както трябва не искам да правя отколнения от тези параметри. Ако Tempiro нямат 20А няма да взимам то тях.

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
  • Публикации: 252
  • Населено място: Ст.Загора
  • очаквай неочакваното...
« Отговор #25 -: 14 Януари, 2019, 11:06:56 »
Не мога да видя колко е мощен, но си мисля, че е между 2 и 3 kW. Освен това на същия кръг са и фурната и плотът с котлоните. Така че, щом са сложени бушони 20A и до момента всичко е работило както трябва не искам да правя отколнения от тези параметри. Ако Tempiro нямат 20А няма да взимам то тях.
Само норвежец може да свърже бойлер, фурна и котлони, на един и същ бушон. Пълна простотия! На другите 5 бушона, сигурно са вързани лампите и телевизорите.

Явно на никой не му се е случвало да види като гръмне бойлер 80 литра, какви са щетите... В нашия блок гръмна и съедини двата апартамента и стълбището. Освен това скъса едната /от три общо/, основни носещи колони и блока пропадна само със сантиметър и половина, благодарение на арматурата, която успя да задържи стотиците тонове отгоре. Всички мебели бяха на трески, а част от имуществото беше се разлетяло по пространството зад блока, като имаше неща чак на улицата /15-20 метра от блока/. Майтап, с 3 квт. бойлери не се правят!

Бойлерите имат две защити и един терморегулатор, който се явява като защита и е единственото сигурно нещо, което защитава бойлера! Ел.защитата, с ръчно възстановяване, изобщо не е сигурна, а отвора в предпазният клапан е толкова малък, че при 3 квт. изобщо не може да поеме парата, която се образува при неизключил терморегулатор /той не е вечен и след време "залепва", малък хистерезис/. Конструктора, измислил и "изчислил" "Т"-образния предпазно-възвратен клапан е направо за разстрел! Бойлерите работят на около 8 атм., а се изпитват на 16 /поне така беше по "мое" време  :D/.

Не знам в Норвегия какви са защитите, но в България това е положението!

Та първо е добре да се разтовари предпазителя, като печката и котлоните се прехвърлят на друг предпазител, после да се разбере мощността на нагревателя, на бойлера /24 ома отговарят на 2квт. приблизително/ и чак тогава да се помисли за експерименти...

Лично аз не бих правил нищо... "Покритото мляко, котката не го лочи" - поговорка... И още една..., "И най-умният, си е малко прост"..., това по повод "смарт" бушона...  :D

Айде, лек ден, от мен! И умната...  :drinks:
.
« Последна редакция: 14 Януари, 2019, 11:22:56 от azop_v »
Timeo Danaos et dona ferentes...

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3331
« Отговор #26 -: 14 Януари, 2019, 11:14:30 »
Бойлерът е вграден в ъгъла на кухнята. Достъп до него няма. Или има, но трябва да се махне вградената фурна до него, но и тогава не знам дали не трябва да се разглобява още нещо от кухнята. Не ме питайте защо е направено така, защото наистина не знам. Когато купувах апартамента предният собственик не ми каза, че там има бойлер и аз останах с впечатлението, че топлата вода идва от котел в сградата. За другите входове знам, че са така. Както и да е. Става дума за Норвегия, не за България. Там без сертификат нямаш право да пипаш по електрическата мрежа. Същото важи и за водопроводите. С усилие успях да видя, че бойлерът е свързан към тока с голям плосък щепсел подобен на тези за трифазно напрежение. По същия начин между другото е свързана и фурната. Та обратно на проблема - понеже отсъствам от време на време от това жилище махам бушона, на който са бойлерът и фурната. В Норвегия няма фаза и нула, а две дефазирани фази и вероятно заради това на всеки токов кръг има по два бушона. Когато се връщам отново слагам бушона, но трябва да изчакам към час за да се загрее водата. Единсвеният легален начин е да сложа смарт бушон вместо сменяемия стар тип кръгъл.

В крайна сметка това е каприз от моя страна, но защо да не го направя ако мога :)

За да ти важат застраховките в случай, че нещо стане би трябвало бушона да се монтира от Лицензиран Ел техник. По Австрийско е така, предполагам и в Норвегия не е различно. Бушона не е електрическа крушка, че да си я смениш сам. Той е доста важно звено от инсталацията. За да ти е чиста работата наеми си една фирма да ти оправи инсталацията , да ти премести печката и бойлера на отделни бушони както е редно и да ти сложи Шалтер с IP контрол по Интернет.

За такава модернизация предполагам може да получиш отбивка в данъците с нейната стойност като си правиш годишната декларация или финансиране от държавата, понеже е Smart бушон и ще доведе до пестене на електроенергия .
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Активен digi2577

• Квантов електрон
  • Димитър А. Димитров
« Отговор #27 -: 14 Януари, 2019, 11:22:53 »
Както вече писах нямаш право да пипаш по електрическата система ако нямаш лиценз. Аз нямам такова намерение. Ако ти падне предпазителя или изгори бушона обаче лиценз не мисля, че ти е нужен за да си го смениш сам със същия бушон ако трябва да се смени. Разбира се мога да наема електротехници, които да направят въпросните подмени, но цената на една такава услуга най-вероятно няма да е никак малка. Така че докато не намеря подходящ смарт бушон (ако изобщо някой производител го произведе) съм пас. Както вече писах цялата работа е каприз от моя страна, така че мога да продължа по този начин.  :drinks:

Активен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1305
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #28 -: 14 Януари, 2019, 22:20:42 »
Sonoff TH-16
16 ампера, управлява се през телефон, има датчик за температура, който можеш да напъхаш в бойлера. Ако не искаш с датчик има и много други модели Sonoff, всички се управляват през телефон.

Sonoff Pow 16 A е модел с измерване на консумация.

Активен digi2577

• Квантов електрон
  • Димитър А. Димитров
« Отговор #29 -: 15 Януари, 2019, 08:17:04 »
Благодаря за информацията за Sonoff! Имат интересени неща, но не и това, което ми е нужно. Отново пиша - нямам достъп до бойлера освен ако не разглобя кухнята.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |