| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851  (Прочетена 28045 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен didov

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 599
  • Населено място: Попово
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #165 -: 14 Декември, 2019, 22:36:26 »
Действително класически релета за това приложение са за предпочитане, но зависи много от личните цели които си поставя конструктора.

Има две съществени неща, които трябва да се вземат предвид. Тези ключове, сега заложени в схемата - maswss0115tr имат предимство в много точно боравене и спазване на работа с изходите. Както в случая на атенюатора С173. Но на практика, хора които са направили реално работещи апаратури се оплакват от дефектирането им. Какво се взема под внимание. При попадане на променливо високо напрежение, импулс, било то по невнимание или при работа по някоя техника . Високото напрежение ги опуква като пуканки. Понеже вътрешната им структура на ключовете е на базата микро кристал. "Високото" достига и до управляващия процесор. По пътя всичко заминава за подмяна на нови елементи. Конкретно защита на изхода няма в случая на схемата която е последна ревизия. За да се види, поставям и снимка на ключовете, които дефектират от не внимание. Хората са го решили въпроса, като последните групи ги заменят на релета с контакти. Както veso и origo предложиха. При релетата, контактната група не може да пропусне "попадналия импулс" към управлението или към процесора. Там са разделени по механичен начин. Управлението било то от транзистор или ИС стига до бобината. За да не разводнявам, понеже тези проекти са обемисти, пускам само изходната част.

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #166 -: 15 Декември, 2019, 11:59:07 »
Здравейте!
Дидов, благодаря за забележката, информиран съм, но нямах време да обмисля една защита на изхода. Напълно ясно е, че такива малки по площ ключове би трябвало да бъдат защитени и работа по въпроса. В момента по работа използваме една идеална интегралка точно за целта - защита на външни 50-омови портове за измервателна апаратура. Ще я огледам по-внимателно.
Прави ми впечатление, че в схемата която си качил ключовете са незаземени по постоянен ток? Как функционират?
Не разбирам целия разговор за Ардуино. Това си е даден чип на дадена платка, къде тук слагаме мярка за професионализъм? Колегата е страхотно претоварен човек, който се нави да помогне въпреки това, разбира се, че за такова просто приложение ще използваме възможно повече готов хардуер и код. Всяка възможност да му намеря библиотека за нещо е златна. Няма нищо несериозно в ползването на Ардуино за дадена цел, какъв проблем виждате в един ATMEGA4809 запоен на хубава платчица с един SAM11D с удобен бутлоадер? Хората са го направили идеално, евтино и малко - мозъче с USB порт. За какъв дявол бих се хвърлил да градя нещо ново, като имаме да цъкаме шепа портове, един дисплей с 4 бутона и един енкодер и да слушаме една аналогова стойност? Ако ще с ATSAMD51 да го направим и сами да си изградим зоната процесор-град, тя пак ще върши същото нещо и ще е по-неудобно за програмиране. Няма нищо непрофесионално в Ардуино, има сляпо копиране на смотан код, но това е друга тема. Това е просто една марка, зад която дори не стои определен продукт или някакво уникално но-хау, просто едно Куку-Руку, което даде крила на много неуверени във възможностите си хора шанса да навлезат в електронното управление. Тези, за които то си остава една послушна черна кутийка, тип i-Shit, са пропиляли идеята. Но останалите, като 2 такива познавам, станаха в същност доста сносни ембедед инженери, които в момента боравят с процесори, които са значително по-сериозни и си правят сами платките. И на тях свалям шапка. :)
 :hi:
Ех, никой ли не забеляза честотата, която съм изписал на симулатора на дисплеи...
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #167 -: 15 Декември, 2019, 12:58:09 »
Еееееееех даааа, честотата! Не я бях забелязал, натъжи ме сега  :-[ !
Относно Ардуино - не обичам в крайния продукт да има програматор и дебъгер. Та това имам против, бих махнал буутлоудъра, програматора и дебъгера и бих ползвал атмега контролера сам, на индивидуално проектирана платка. Това ще е моята версия на генератора ако реша да го направя. Освен това не бих използвал готови библиотеки писани от незнам кого си на незнам какъв си език. Ще го напиша сам цялото, по възможност на асемблер, или в краен случай С. Знам, че ще стане по-зле, но това е моята визия за нещата. Та това е. А мнението, че Ардуино не е за професионалисти не е мое! Точно така излиза на пазара тази платформа, с цел да направи достъпно вграденото управление за хора любители. А това, че е допринесла за това много хора да навлязат в микроконтролерите и програмирането на вградени системи е 100% вярно, и това е прекрасно, и според мен това дори потвърждава идеята на фирмата създала платформата!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен didov

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 599
  • Населено място: Попово
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #168 -: 15 Декември, 2019, 14:19:19 »

Прави ми впечатление, че в схемата която си качил ключовете са незаземени по постоянен ток? Как функционират?

Същото е коментирано, защо не се ползва директно зануляване на pina на ключа.

All RF switches appear to have DC blocks on the GND pin (2). You want to ground this pin directly to the GND on the board.

Don't expect a factory company to control and maintain a strict tolerance of track width.
Simulate the design of your filter to ensure that your design can tolerate +/- 10 to 20% of the variations.

Какво предлагат от разработчиците на Macom

Electrical Specifications TA = +25°C
Parameter Test Conditions Frequency Units Min Typical Max
Insertion Loss — DC  dB — 5.5 6.0
Attenuation accuracy
Individual Bits 1-2-4 dB
Any Combination of
1 to 4 dB
1 dB Compression

С две думи, може да се повдигнат децибелите, в зависимост какъв капацитет има свързан на 2 pin. Получава се и компресиране 1db. Казват, че това си е решение на проектанта на електронното изделие. Но има по голяма вероятност да "навлезе" статично електричество при това свързване.

Както ти предлагаш, да използваш PCA9555PW за управление на ключовете. Другите хора предлагат по лесния вариант, като фунционалност да използват PCF8574ADW. Макар, че са го минали и този начин, както ти предлагаш. Какво е по добро при използването на PCF8574. Намира се лесно, цената му не е висока, масово използван. Ако някой ключ дефектира, заминава и управляващия чип.
« Последна редакция: 15 Декември, 2019, 14:45:23 от didov »

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #169 -: 15 Декември, 2019, 16:58:16 »
Съжалявам, но така с пейстнати отрязъци текст, който не мога да свържа в цялостни смислени твърдения не мога да се оправя. Моля ми прати цял документ, ако имаш такъв. Например:
All RF switches appear to have DC blocks on the GND pin (2). You want to ground this pin directly to the GND on the board.
Се превежда буквално така:
Всички ВЧ ключове ИЗГЛЕЖДА имат постояннотокова развръзка на пин 2. Бихте искали да заземите директно този пин на земното на платката. Това съвет ли е, свбодно съждение ли е?
Останалото с компресиите не го разбирам, както и как работи ключа с постояннотоково управление без директна връзка със земя на нито един крак. Не разбирам и за кои децибели става дума. В дейташита няма такива неща, както и в 2-3 апнота, които изчетох.
За 8574 нямаме библиотека, цената е общо взето същата.
Ми Митак, не ползвай програматор и дебъгер! И пиши на асемблер, ако си пурист. Ние не може да си позволим този лукс, а и честно нямаме никакво желание. :)
« Последна редакция: 15 Декември, 2019, 17:04:19 от ahedproductions »
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #170 -: 15 Декември, 2019, 21:16:54 »
Няма да стане с тези ВЧ ключове, но по съвсем различна причина... КСВ под 60МХц се влошава експоненциално, като към килохерците е вече над 1:1.9 . Може това да не е драма като ключ, но в един ВЧ генератор е голям проблем, защото се изменя изходния импеданс. Иначе ако се управлява с нула и негативно напрежение, може да се махнат всички разделителни кондензатори. Ще търся вариант за реленца утре. Освен това 115, който бях избрал вече е свален, а заместителя е 0.9$/бр.   :writer:

Туку-що се усетих за този параметър 1dB Compression...И няма нищо общо с разделителните кондензатори, но не загрях веднага. Точката на компресия с 1дБ маркира границата, след която дадено устройство започва да преминава от линейната си зона на работа в нелинейната, т.е. да криви. Този параметър се сваля като на входа се подава сигнал и се следи сигнала на изхода, който е терминиран резистивно. До един момент с увеличаване на входния сигнал, изходния го следва като ниво минус загубите в ключа. В един момент обачи с насищане на транзисторите вътре започва естествено ограничение на сигнала, като се достига до 1дБ+загубите разлика между входния и изходния сигнал. И това е максималното ниво, с което може да оперира ключа. От там нататък следва изкривяване, интермодулационни продукти и потенциално генериране на собствени хармоници.
А иначе ключовете могат да се управляват с положителни напрежения или с отрицателни. Ако се ползват например 0 и 5В (положително управление) трябват развързващи кондензатори на всички ВЧ портове. Ако се ползват -2.5В и 0 (отрицателно) - няма нужда от кондензатори. Някои хора свалят масата малко под нулата, за да подобрят изолацията на затворвните ключове и тогава GND пина се качва върху кондензатор и през резистор се подава отрицателното върху него.

https://store.comet.bg/Catalogue/Product/16904/ Това е вариант.
« Последна редакция: 15 Декември, 2019, 21:39:57 от ahedproductions »
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #171 -: 17 Декември, 2019, 13:28:58 »
Хайде на ревизията!
Бях зает малко, та чак сега сколасах.
1) Реленца TQ2-5VDC, но може и по-евтините от предния ми пост, просто имах готов футпринт и схемен символ за тях.
2) Интегриран драйвер за реленце (транзистор с байъс резистори + диод в едно тяло) DRDNB16W - приятна новост за мен, и на 0.07$ на парче.
3) Премахване на един брой разширител 9555. Ура!
4) Оправяне на 40дБ атенюатор.
5) Козметики.

125191-0

* GSS.pdf (1151.6 kB - свалено 64 пъти.)
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен didov

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 599
  • Населено място: Попово
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #172 -: 17 Декември, 2019, 17:18:05 »
Схемата напредва в подобрения. Драйвера е много добър, има запас по параметри от реалната работа на релетата. Още малко козметики, драйверите от Q1 до Q8 на 5 pin ги номерирай спрямо IC3 - 9555. Числата на 1.5 MHz и 1.6Mhz ги коригирай. Отиваме и на съществената част, тези релета като цяло не са подходящи. И от предните ти линкове и сега, които предлагаш са за обща употреба. Ако беше само да гоним ниска цена, може и да ги поставиш на 1-2 лв. Но гледам сега вече е 3.5лв. Трябва да се поставят релета, които са RF High Frequency Relays. Знам, че има скъпи, и още по скъпи, но съм купувал и на цена 3.7 лв. Какво им е предимството - контактната група е реализирана с много малко преходно съпротивление, което е много важно, сработването им е така да се каже, с по голям натиск на контактите, разстоянията спрямо съседни пера е малко. Биляне, не знам какво ще кажеш, по добре да се ориентираме към тази група - високочестотни. Като ще е гарга, да е рошава! Ще търся линк към тях да се видят какво представляват.

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #173 -: 17 Декември, 2019, 18:38:23 »
Не се безпокой. В работата (предната) редовно работехме с RSM850 на Relpol, което практически е същото. Ето го например във байпас веригата на усилвателя АКОМ 700S (моята голяма любов!):
125202-0
Тази двойка релета, и двете съвсем обща употреба, осигуряват изключително равен импеданс в байпас на усилвателя (както и в работен режим, с тази платка си играхме повече от месец с един колега), въпреки дългите контакти на оранжевото реле. КСВ е около 1:1.018.
Според мен проблеми няма да имаме с такива реленца. Може и от RSM850 да вземем, тях ги има в ТМЕ, полски еквивалент на TQ2-5V са, мога да ги взема на бая по-ниска от обявената цена.
Да, мерси, видях пропуските, ще я оправя!
ВЧ релетата са скъпи, поне такива каквито ни трябват. Поне за мен твърде скъпи. Най-евтиното ВЧ DPDT реле в DigiKey е това - https://www.digikey.com/product-detail/en/omron-electronics-inc-emc-div/G6K-2F-RF-TR03-DC3/Z6089CT-ND/6398199
Повярвай ми, така ми се иска да заложа висококачествени компоненти, но се въздържам да разрошвам гаргата твърде много, че никой няма да я вземе после...
« Последна редакция: 17 Декември, 2019, 18:46:52 от ahedproductions »
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен veso74

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 343
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #174 -: 17 Декември, 2019, 18:40:54 »
"Бой" с РЭС-49. Сега ще кажете: "Ама то руско ..."  ::)
По-долу - мой си тест, с контакт към земя (без рязане на изводите и без заземен корпус). При къси изводи и заземен корпус ще е по-добре.

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #175 -: 17 Декември, 2019, 18:55:42 »
Нямам нищо против руското, освен че всичко е NOS и ще го има докога? Освен това идат големи, дори легнали. Аз се сетих за още 1-2 такива руски специализирани, обаче са кът...
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен styrshel

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1534
  • Населено място: Варна

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 901
  • Населено място: Варна
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #178 -: 18 Декември, 2019, 10:42:29 »
Момчета, това АРУ трябва ли ви? То е хубаво, ама как точно си представяте че ще работи чрез опорния ток на ЦАПа (RSET) едновременно с модулиращия сигнал? То може, ама примерно с аналогов умножител... В смисъл, дали изобщо сте обмислили въпроса?

Неактивен didov

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 599
  • Населено място: Попово
Re: Лаб. генератор с DDS AD9850 / AD9851
« Отговор #179 -: 18 Декември, 2019, 11:17:52 »
За релетата, има и от този вид най евтини.

RF Data
Isolation at 100MHz/900MHz 37.0dB/18.8dB
Insertion loss at 100MHz/900MHz 0.03dB/0.33dB
Voltage standing wave ratio (VSWR)
at 100MHz/900MHz 1.06/1.49


https://www.mouser.bg/ProductDetail/TE-Connectivity-Axicom/IM43GR?qs=sGAEpiMZZMt%2FATQILEa77Ty8hzNqKFcw5pBCaFzqCOA%3D

https://uk.farnell.com/te-connectivity/im43gr/relay-signal-dpdt-250vac-220vdc/dp/1628996?ost=IM43GR&ddkey=https%3Aen-GB%2FElement14_United_Kingdom%2Fsearch

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
29 Отговора
13121 Прегледи
Последна публикация 08 Септември, 2014, 15:53:17
от ahedproductions

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |