| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Пренастройка на УКВ блокове на Селена  (Прочетена 183724 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен chav_chav

• Квантов генератор
  • Публикации: 643
Re: Пренастройка на УКВ блокове на Селена
« Отговор #210 -: 20 Август, 2024, 16:27:21 »
Благодаря!

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 224
  • Населено място: Sofia
« Отговор #211 -: 20 Август, 2024, 16:31:35 »
Не мога да разбера на какво УКВ е.
Гледаш метрите на скалата и си смяташ честотата по формулата f=c/λ.
Ако са като тези на снимката, значи УКВ-то е на източния стандарт OIRT.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 538
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #212 -: 11 Юли, 2026, 14:23:30 »
Има ли някъде информация за "модернизация" на Селена,
която да включва смяна на УМЧ (УПЧ) и УНЧ с интегрални схеми ?
 След пренастойката на обхвата от 87.5 до 108 MHz и тази "модернизация"
Селените ставали още по-добри приемници.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 355
  • Населено място: София
« Отговор #213 -: 11 Юли, 2026, 16:55:57 »
"Селените", които фабрично са пригодени за двата варианта на обхватите и се пренастройват само със смяна на кондензатори, работят в OIRT обхвата с осцилаторна честота над входната, а за по-високия обхват с осцилаторна честота под приеманата. Това налага обръщане полярноста на диодите в демодулатора за да работи правилно АДЧ.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 393
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #214 -: 11 Юли, 2026, 17:40:21 »
.. смяна на УМЧ (УПЧ) и УНЧ с интегрални схеми ? ... ставали още по-добри приемници.
Ще стане "друго" радио. Ако това е целта, вариантите са безкрайни.
По същата насока ако вървим може да му вградиш TV, Wi-Fi, таблет ... (и ще се получи: нещо вградено в корпус от "Селена").

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
« Отговор #215 -: 11 Юли, 2026, 19:34:47 »
Ще стане "друго" радио. Ако това е целта, вариантите са безкрайни.
По същата насока ако вървим може да му вградиш TV, Wi-Fi, таблет ... (и ще се получи: нещо вградено в корпус от "Селена").

Целта е да се запазят обхватите с бобинния блок, тройния променлив кондензатор, УКВ блока и външния вид на Селената. Нямам намерения да вграждам други неща в радиото, освен BT и MP3.
Нека да стане друго радио, ако работи по-добре, защо да не "се получи нещо вградено в корпус от Селена",
защото корпусът ми харесва.

Благодаря за мнението, ще ми бъде от голяма "полза"!  :drinks:

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #216 -: 11 Юли, 2026, 19:40:22 »
Вариант 1. Запази радиото както си е, а си направи маломощно предавателче за FM по OIRT, работещо на разстрояние примерно 3 метра, режим МОНО е достатъчно. Един транзистор или осцилаторния чип. А всички искани функции, входове и други екстри внедри към предавателчето.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
« Отговор #217 -: 12 Юли, 2026, 16:41:25 »
Вариант 1 работи при мен от няколко години с FM-трансмитер с BT и МР3 за автомобил.

Валери Терзиев е описал много добре подобни реновации на VEF и други руски радоприемници.
Руски радиолюбители "съсипват" родните си "Океан" и дори предлагат готови платки с интеграли за УПЧ.
В Интернет намирам само положителни коментари, но без схеми.

Започнах с УНЧ, ВТ и МР3 плюс FM-радио, остават обхватите с КВ и СВ.
Подготвих пробни платки за хетеродина и УВЧ по схемата на В-207 и остана МЧУ.
Очаквам някой от форума, ако е правил подобна реновация на Селена, да сподели опита си.

Преди години отново поставих този въпрос тук и един "юнак" започна да ръси простотии, нямал съм уважение към кутията, през живота си нямало да видя по-добър ВГ от този на Селената и обиди, без коментар.
Не знам защо някои реагират по този начин, но според мен трябва да има взаимно уважение.
 :drinks:

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1960
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #218 -: Вчера в 15:27:00 »
Цитат
"Селените", които фабрично са пригодени за двата варианта на обхватите и се пренастройват само със смяна на кондензатори, работят в OIRT обхвата с осцилаторна честота над входната, а за по-високия обхват с осцилаторна честота под приеманата. Това налага обръщане полярноста на диодите в демодулатора за да работи правилно АДЧ.
Това не е вярно.
Цитат
Вариант 1. Запази радиото както си е, а си направи маломощно предавателче за FM по OIRT, работещо на разстрояние примерно 3 метра, режим МОНО е достатъчно. Един транзистор или осцилаторния чип. А всички искани функции, входове и други екстри внедри към предавателчето.
Това няма да стане заради деградиращите червени кондензатори в МЧУ.

Въпроса на Radio208 е ще стане ли по добро радио ако му смени нещо си. Отговора е не.
Най безболезнения начин за модернизация е проверка на електролитите, смяна на заминалите, смяна на червените кондензатори в МЧУ и последваща настройка на МЧУ с вобел. Пренастройка на УКВ. Има и доработка за намаляване на брум. Накрая може да се добави блутут, като превключването да става от бутона за осветлението.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #219 -: Вчера в 18:10:22 »
Довеждането (поправката) в "устойчиво състояние" се подразбира.
Доколкото подразбирам, на Radio208 му е необходима тествана схема на АМ МЧУ с детектор и АРУ.
« Последна редакция: Вчера в 18:23:02 от veso74 »

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
« Отговор #220 -: Вчера в 19:18:57 »
Довеждането (поправката) в "устойчиво състояние" се подразбира.
Доколкото подразбирам, на Radio208 му е необходима тествана схема на АМ МЧУ с детектор и АРУ.
Точно така.

Според мен смяната на кондензаторите и съответните настройки не са модернизация на радиото,
а възстановяване на първоначалното фабрично състояние.

Малко история:
От 1977 притежавам Селена В207, на която добавих само платка с КВ - 13м, вместо ДВ и в продължение на повече от 25 години не съм отварял капака за ремонт до пренастройката на УКВ-блока и смяната на кондензаторите. В София слушах Радио Пловдив на УКВ-68.36MHz, когато излъчваха от Сахат тепе с 3kW и си мислех, че Селената е много чувствителен приемник на УКВ.

Имам едно експериментално шаси, през което са преминали много платки от различни радия и почти всички работеха по-добре от Селената на FM. В този форум разбрах, че слабото място на Селената е МЧУ, което се твърдеше и в много руски форуми, където се предлагаха за продажба платки с интегрални схеми и т.н.

Селената ми харесва на външен вид и със своите КВ-обхвати и реших да направя реална модернизация.
За сега това е положението. Благодаря за вниманието !  :drinks:

Активен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3743
  • Населено място: Варна
« Отговор #221 -: Вчера в 20:20:53 »
Въобще Селената е експортния вариант на Океан.Съответно "Селена В216" е експортния вариант на "Океан 214" Сменено е логото,планките на КВ диапазоните са други.ЧМ блока също е друг,различават се по маркировката.Кондензаторите по кръговете и бобините.Междинночестотния усилвател работи сравнително стабилно на АМ обхватите.На ЧМ е не особено добре.Сами разбирате че реална чувствителнист на ЧМ 100 и повече мкв не е особено добре.На сайта на veso74 има много подробно описано кое и как се прави са да се получи нещо читаво.Повечето от тукашната популация :) са ходили там и го знаят :) Там има много интересни неща не само по тая тема.
Въпроса дали радиото е се доведе до работно състояние без особени изменения.Един вид после го слагаш на рафта,веднъж в месеца го включваш..........въздишаш по отминалата младост :) и толкова.Ако ще правиш нещо по читаво изхвърляш укв тракта и правиш нещо по читаво,даже да е леко банално.Аз направих два варианта,единия с китайската KXA060 и TA2003.И двата варианта не претендират за нещо кой знае какво,но значително по добре от оригинала.Тава беше преди години когато тая преработка беше актуална.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 355
  • Населено място: София
« Отговор #222 -: Вчера в 23:05:17 »
Това за честотата на хетеродина вече е коментирано в този форум:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=10966.0
Навремето ми подариха една зелена книжка (стотина страници) - всичко за Селените, предначначена за ремонтни сервизи. Там съм прочел точно този момент, че при руския обхват хетеродина работи "отгоре", а със смяна на кондензаторите (бобините остават същите, може само да се въртят сърцевините) хетеродина остава отдолу. Постига се обхват от 87.5 до 100 MHz, поради което се обръщат диодите (помня че беше показан врагмент от схемата). За съжаление, книжката и аз подарих и и загубих дирите.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1960
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #223 -: Днес в 09:05:45 »
Цитат
Това за честотата на хетеродина вече е коментирано в този форум:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=10966.0
Навремето ми подариха една зелена книжка (стотина страници) - всичко за Селените, предначначена за ремонтни сервизи. Там съм прочел точно този момент, че при руския обхват хетеродина работи "отгоре", а със смяна на кондензаторите (бобините остават същите, може само да се въртят сърцевините) хетеродина остава отдолу. Постига се обхват от 87.5 до 100 MHz, поради което се обръщат диодите (помня че беше показан врагмент от схемата). За съжаление, книжката и аз подарих и и загубих дирите.

При над 200 бр пренастроени селени, не съм виждал хетеродин в + на селена. Това какво пише в книжката е друга бира. Практиката показва реалната истина.

Също така не съм съгласен че селените нямат чуствителност. При правилна настройка работят чудесно и не отстъпват на масовите приемници. Друг е въпроса, че не всеки може да се справи с пренастройката. Моите първи опити също не бяха успешни и си мислех, че радиото е кофти. После като научих тънкостите, започнах да получавам перфектни резултати.

Винаги мога да помогна на ентусиаст, който започва да пренастройва.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
« Отговор #224 -: Днес в 13:47:45 »
При над 200 бр пренастроени селени, не съм виждал хетеродин в + на селена. Това какво пише в книжката е друга бира. Практиката показва реалната истина.

Също така не съм съгласен че селените нямат чуствителност. При правилна настройка работят чудесно и не отстъпват на масовите приемници. Друг е въпроса, че не всеки може да се справи с пренастройката. Моите първи опити също не бяха успешни и си мислех, че радиото е кофти. После като научих тънкостите, започнах да получавам перфектни резултати.

Винаги мога да помогна на ентусиаст, който започва да пренастройва.

Пренастроил съм не повече от 10 Селени и се получиха много добри резултати, но в зелената книжка е описана друг вид пренастройка, която може да се окаже интересна.
Преди години пренастройките бяха от 87-108 MHz на обхват 64-74 MHz. Приемниците бяха чувствителни и повечето работеха по-добре от Селените. Освен това предавателите бяха с голяма мощност и в Пловдив нямаше проблеми с по-ниската чувствителност на Селените.
Сега пренастроените Селени работят добре при по-висока напрегнаст на полето.
Заводските данни за УКВ на Селена са 20 мкв, на повечето Респром са 10 мкв, а за евтини китайски модули пишат, че са 1.6 мкв за FM.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |