| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: от 1 юли - ДДС за всички стоки извън ЕС  (Прочетена 32762 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 666
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
Колеги, да ви обърна внимание, че заради един закон на ЕС от преди 2-3 г, на 8.12.2020 г. беше променен закона за ДДС и правилника за неговото прилагане.
Накратко - вече ВСЯКА стока внасяна отвън подлежи на 20% ДДС (преди под 20$ беше без ДДС), та в тая връзка аз лично от месец се въздържам да поръчвам от китайски сайтове, докато се разбере как ще става плащането. Ако Български пощи приемат да са "посредник", то ще се плаща там, но пък изпращача трябва да приложи документ за стойността, иначе пощите ще я искат от купувача (нас) и не се знае какви такси ще взимат за тази 'услуга'.
Който го интересува повече, може да потърси в Google.
Примерно:
НАП
в-к Труд

Неактивен digi2577

• Квантов електрон
  • Публикации: 289
  • Населено място: Бургас
  • Димитър А. Димитров
Re: от 1 юли - ДДС за всички стоки извън ЕС
« Отговор #1 -: 07 Юни, 2021, 11:13:23 »
Според мен има два варианта. Единият е автоматично да ти начисляват ДДС, което да плащаш при получаване на пратката. Тези дни получих едно колетче от Норвегия на стойност 80 NOK или 15.50 лв. Получих си го в пощата от митническия павилион и платих 4.50 лв. Ако ще процедират така ще е приемливо. Но трябва да спомена, че пратката ми беше от физическо лице.

Другият вариант е да процедират както обикновено - да искат фактура от продавача и разпечатка от превода на парите. Тогава жална ни майка! Ако ни представляват пощите ще се чака много. Чувал съм, че през митническа агенция става далеч по-бързо. Но и в двата случая поне 15-20 лв. като комисионна не ни мърдат. Опасявам се, че ще изберат втория вариант докато не се надигне ако се надигне шум от недоволство.

За справка, в Норвегия като ти дойде нещо от чужбина до определена сума си го получаваш веднага и след няколко дни ти идва фактура от митницата да си платиш каквото трябва.

Неактивен Gabo

• Администратор
  • Квантов генератор
« Отговор #2 -: 07 Юни, 2021, 12:07:37 »
За големи пратки е ясно - освобождавал чрез митница , но често съм поръчвал чипове или платки за 2-3$, то е ясно, че бих платил още 20-30 ст. ако е автоматично начислено, ама ако трябва да доказвам с разпечатки и писане - отиваме на цитираните от теб 15-20 лв., в наааай-добрият случай, в Пощите имаха някаква минимална такса 4.50лв.
Затова пуснах темата, като предупреждение, дето рече навремето бай Тошо - Да се снишим, докато мине бурята  :lol:

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1961
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #3 -: 07 Юни, 2021, 14:08:10 »
В момента таксите на пощата са 12лв за митническа обработка и 4,50 пощенски услуга(от митница до гишето)
ДДС отделно 20%.
Плаща се на гишето.

Чух, докато бях насапунисан в банята, че пратките от Али ще минат към някой спедитор.

В момента пратките които тръгват от европейските складове на Али пристигат със Спиди.
Вече две получих така.

И аз чакам първи Юли, да видим.
Ако ми искат такси, направо отказвам пратките.

Най ме е яд , че има неща които мога да се купят само от Али. На нашия пазар ги няма.

Неактивен Nprod

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 81
  • Населено място: София
« Отговор #4 -: 07 Юни, 2021, 14:32:05 »
Китайците вече държат складове в ЕС за по-скъпите стоки, примерно в Холандия или Германия и при поръчка директно изпращат от там. Така се избягва тарашенето на купувача за мито/ДДС и доставките стават по-бързо.

Иначе за многобройните евтини дреболии които се изпращат от китай съм на същото мнение като Gabo - ако мога да си платя 20-30те стотинки директно на гишето като си получавам пратката няма никакъв проблем. Но е недопустимо ако ще се прави както досега - поръчвал съм чипове от алиекспрес за които ДДС-то да е било примерно 2лв., но освен че трябва да им пращам доказателства и попълнени бланки ми начисляват и ~20лв отгоре за удоволствието че ме представят пред митница. Като чета за това "One stop shop" явно идеята е продавачът да се регистрира в тази система и ДДС-то да се начислява още при онлайн поръчка на стоката, та внасянето на сумата да е негова отговорност вместо митниците да тормозят клиента. В крайна сметка резултатът най-вероятно ще е, че цените в алито ще поскъпнат за всички европейски клиенти, но пък пратките просто ще си пристигат директно.

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 252
  • Населено място: Варна
« Отговор #5 -: 05 Юли, 2021, 23:28:33 »
В алиекспрес вече събират ДДС , за поръчки до 150 евро

"From 1 July 2021, AliExpress generally will need to collect VAT on sales of goods delivered to EU consumers, including circumstances where goods are delivered from outside of the EU with order value of up to EUR 150, or where goods are shipped from within EU where the seller is established outside the EU. For more information, please refer to the Help Center."

Има графа "TAX" 

Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1961
« Отговор #6 -: 22 Юли, 2021, 16:35:24 »
Днес получих пратка поръана след 01.07.2021.
Нищо не платих в пощата.
Таксата е платена още при покупката.
Вижда се на инвойса

Неактивен Gabo

• Администратор
  • Квантов генератор
« Отговор #7 -: 22 Юли, 2021, 17:49:41 »
Е супер ако е така. Няколко стотинки ДДС се преглъщат, щом пощите не начисляват такса.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1448
« Отговор #8 -: 30 Юли, 2021, 22:54:39 »
Това че eBay събира ДДС-то е ясно и IOSS номера съответства. Аз обаче продължавам да мисля че причината да не го уважат в митницата е че не виждат фактура където крайната цена е разделена на данъчната основа + платеното ДДС в евра. Намерих това в сайта на НАП.

Неактивен analogovashemotehnika

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 23
« Отговор #9 -: 10 Август, 2021, 12:24:15 »
Днес взех пратки поръчани след 01.07 от АлиЕкспрес и в пощата не платих нищо. По думи на служителката, която ме обслужи, ако сме платили ДДС -то още при покупката, не плащаме нищо повече, както стана и в моя случай.

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1067
  • Населено място: София
« Отговор #10 -: 12 Август, 2021, 13:53:54 »
Май му хванаха цаката китайците . Уж ти слагат ДДС , но ти дават купон който е 90+% от стойността на ДДС-то и всъщност си купувуаш нещото на цена БЕЗ ДДС . Току що си поръчах нещо за 33$ . А пък в пощата ми изобщо не става и дума за ДДС-та и митници . Та те още работят с ЕЛКА-и смях  :rofl:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3743
  • Населено място: Варна
« Отговор #11 -: 12 Август, 2021, 19:26:09 »
Китайците са много гъвкави търговци,нашите са като динозаври и нямат никакъв шанс срещу тарикатите от Поднебесната империя :) Все си мисля че основния работодател на Български пощи са Алиекспрес,Алибаба и Таобао.Въпрос на време е да се появи нова частна поща от типа Еконт или Спиди която да започне да работи с Китай сериозно и на нашите държавни пощи да падне мандалото :good:

Неактивен kristov

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 81
  • Населено място: Polski Trymbesh
« Отговор #12 -: 13 Август, 2021, 21:05:53 »
Днес получих първа пратка поръчана след 01.06  нищо не съм плащал освен това което е начислено от Алито.

Неактивен ton4eff

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
  • Населено място: Тополовград
« Отговор #13 -: 16 Август, 2021, 08:35:29 »
По проследяващия номер днес видях, че пратка от Китай, поръчана след 1.07 и платено ДДС в момента на покупката (3.31 ЕUR) е задържана в пловдивската митница. Със сигурност ще се опитат да ме накарат за втори път да плащам ДДС, но този път вече няма да им мине номера и перушина ще хвърчи! Подготвил съм документинте да ги пращам на КЗП.
« Последна редакция: 16 Август, 2021, 08:40:53 от ton4eff »

Неактивен ton4eff

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
  • Населено място: Тополовград
« Отговор #14 -: 16 Август, 2021, 11:03:02 »
Свързах се с пощите, казаха, че AliЕxpress, eBay, Amazon и т.н. били длъжни да изпратят накакъв номер на БГ митниците (освен IOSS, който трябва да е на пратката), което те не били направили. Да съм бил спокоен, защото не съм бил единствен и имало масови оплаквания по този повод в БГ :D. Да съм си търсел парите от търговеца. На въпроса, защо с пратки от същия търговец (AliExpress), минаващи по същия начин през Нидерландия, обаче доставяни по Спиди няма никакъв проблем, а проблема е само с пратки които минават през пощата, казаха, че митницата решавала кои пратки да задържи. Свързах се и с митниците и познайте какво пък ми казаха те? Да съм се обадел на пощите и да съм се оправял с тях... LOL... Ще пробвам да подам оплакване до КЗП, да видим те с кого ще се оправдаят... Става въпрос за 2 пратки по 20-30USD, да не помислите, че внасям контейнери със стока... Няма такава държава... :(

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |