| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ТЕС 9 / високо напрежение на изхода (няма регулация)  (Прочетена 5817 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 94
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Здравейте колеги! Ето ми новата придобивка! Да ми е честита, един ТЕС направо може да се каже детската ми мечта откогато почнах да се занимавам с техника и научих за българските уреди  :D!
Всичко обаче си има уловка, този ТЕС няма регулация и вади някъде около 160В на изхода, системата за напрежение не зачита нищо, преди беше 100В и го изключих бързо и сега няма нищо. Аз сега като се прибера ще почна да меря платката за правилни напрежения, имате ли идеи как да подходя освен това? Имам и интерес да повдигна тока до 1 ампер, това за по нататък. Благодаря ви предварително!
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 188
  • Населено място: Sofia
Разгледай схемата и първо провери транзисторите Т12 и Т13 за късо?

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Дали са на късо и двата, базата към колектора. Другите са изправни! Сега как да процедираме? Сменям ги?
Не съм сигурен дали няма да има нещо друго което е изгоряло и да е предизвикало те да заминат затова е добре да знам. Или съответно като те са изгоряли да е прецакало още неща. Как изобщо се случва това да изгорят тези транзистори? По спомен от КУ серията са мощни 10А транзистори?? А дано още неща не са заминали заедно с тях..
« Последна редакция: 10 Март, 2025, 16:09:16 от shyyyy »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3604
  • Населено място: Варна
Заминали са крайните транзистори,сменяш ги.Провери и тия преди тях,те там са навързани като свински черва по постоянен ток.1 ампер няма да извади,транссформатора е навит с за по малки токове.Провери всички транзистори и диоди,не са чак толкова много.С годините деградират.vladimirstanoev ти даде схема,сега в последователност,поялник,мултицет,схема,мерене :)

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Жалко, надявах се да изкарам повече ток от него, нищо не винаги може да печелим. Аз мисля, че 250Ма е много малко ток, но това е било всепак в някаква лаборатория на БАН (така ми е описано) и са имали много такива тоест сигурно си имат предназначение, аз и без това не работя с много големи тоци.

Другите транзистори са здрави, тези КУ602 са ОК. Утре ще проверявам диоди и транзистори. Благодаря за помоща!  :)

Неактивен триод

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 63
Честито за придобивката. Токоизправителите ТЕС са широка гама захранвания с разнообразни изходни токове и напрежения. За мен са едни прекрасни лабораторни захранвания, които не бих заменил със съвременните такива. Както казва колегата по-горе един ампер няма да извадиш от този модел, ТЕС-21 е с изход 100V 1A, много практичен уред. А на въпроса как е изгорял твоя, мога да предположа, че някой е зареждал батерии и е изключил ТЕС-а по време на зареждане.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Благодаря! ТЕС 21 не е ли 0-30В? Тази теория с батериите е доста реалистична, защото съм забелязал много хора си купуват някакви ТЕС-ове и само зареждат с тях някакви акумулатори или да ги превръщат в зарядни устройства. Аз ако става за въпрос имам и други токоизправители и този е поскоро за напрежение не за ток.  След ремонта ще свърши супер работа в моята скромна лаборатория и е доста лесен за ремонт, веднага намерих проблема. А дано няма някакви си скрити проблеми и тръгне веднага!   ;)

Неактивен PDM

• Квантов електрон
  • Публикации: 397
  • Населено място: Велико Търново
  • LZ2PDM
Жалко, надявах се да изкарам повече ток от него, нищо не винаги може да печелим. Аз мисля, че 250Ма е много малко ток, но това е било всепак в някаква лаборатория на БАН (така ми е описано) и са имали много такива тоест сигурно си имат предназначение, аз и без това не работя с много големи тоци.
Лабораторните захранвания, като всеки друг инструмент са специализирани. Обикновено определящ е един параметър, другите са второстепенни. Ако има голям изходен ток, ще е за ниско напрежение и обратното. Никога няма пълно щастие :unknown:

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Той ми е подарен, не е като да съм давал пари за него и сега да ме е яд, че няма много мощност спрямо ток-а. Както и да е, аз тествах всички диоди на платката и са ОК, транзистори ще тествам по късно като се наям. Предстои тестване на диодите на мощните транзистори, замяна на повредени елементи и да стискаме палци да тръгне от първия път.  Намерих пробив на Д242А, той е точно на изхода, какво да се очаква.. аз мисля че проблема не е стигнал до главаната платка но докато не видя транзисторите няма как да знам.  :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3331
 Честито за придобивката  ;)

Нали точ но ТЕС си търсеше.

НЕ ми се искаше да го казвам тогава да не ти развалям  желанието, но и ти сам си го забелязал сега- тока им е малко на тези уред по-съевремнните ремонтни нужди. Тоз уред си е проектиран да поддържда нуждите на слаботоковата електроника от едно време. За разлика от сега където на всякъде се блъскат мощни МОС итн... Уреда си отговаря на времето з акоето е произведен, а по това което ти пишеш по- полезен ще ти е един Импулсен китеаец с добро регулиране и защити.

Схемата на уреда е изключително проста,- провери всички елемненти, подмени изгорелите и електролитните кондензатори да си спокоен и  си вземи  и един съвремнен дето ще ти е доста по-полезен от този.

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Много е смешен тоя уред, аз мога да го поправя и да си го върна на собственичката. По принцип тя ми го подари с цел да си го ползвам ама мога и да го върна работещ и да си намери нов собственик. Ако ми е симпатичен ще го запазя. Засега искам да го докарам до работещ. Сега меря транзисторите  :)

Неактивен триод

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 63
Моя грешка, ТЕС-20 е 100V-1A, понеже отдавна не съм го ползвал и малко наизуст го написах. Това, че са ремонтопригодни е един от плюсовете им. От схемата публикувана по-горе се вижда, че когато се изключи токоизправителя, филтриращите кондензатори се разреждат през първичната намотка на трансформатора, което не ми допада много и бих го преработил.

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Видях едни два съмнителни транзистора с маркировка 6А71, това са от серията 2Т3167 до 69 и са от 100-200 h21. В моя случай единия е 179 h21  а другия е 185 h21 . Не са му оригинални според мен и ще ги сменя към оригиналните му. В схемата са дали 2Т3512А, при мен е написано отгоре на платката 2Т3502, а са 2Т3512?? Много яко честно. Има един диод ценер май 9,3В ако помня правилно които с метъра ми дава да няма нищо тоест е заминал. 2Т6821 в моя случай е 106 h21. Тези транзистори са верни попринцип в областта на вярното са, което е добре. КТ801 е някъде 28.5 h21, а то минимума е 30, това е проблем според мен но е малко отклонение. Имаме кондензатор 470мкф на 25В а той трябва да е 50В, и това ще сменям. Някой си е играл да го ремонтира, аз ще му сложа оригинални транзистори. Предстой да ги сменям, аз досега не съм мерил другите транзистори защото разбира се все излиза занимание свързано с училище  ;)

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Предстой да ги сменям, аз досега не съм мерил другите транзистори защото разбира се все излиза занимание свързано с училище  ;)

Премерих ги, всичките са здрави. Сега предстои да взема нови части които ми се струват съмнителни (сменяни преди мен) и ще го тествам. Знаех си, че проблема няма да стигне до главната платка. Мойте уменя май се подобряват??  :o

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Колеги извинявам се за нахалството ама не знам как да процедирам!

Смених крайните транзистори и съмнителните части, нямам напрежение на изхода и системите не мерят нищо и като пипна металното шаси ме удря тока  :master2:, не е като 220 да те удари а по слабо. Какво бъркам?. Уреда е заземен здраво, според мен нещо се опира където не трябва ама не знам какво е?

Аз не мисля, че е по прецакан от преди. Дайте някакви насоки накъде да се ориентирам с ремонта и къде да гледам за двата описани проблема.  :help:

Предварително се извинявам за флуденето!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |