| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ремонт на кондензаторен говорител от радиоприемник Концерт  (Прочетена 6018 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 292
  • Населено място: София
Еми … отворих единия говорител и … си го оставих както е. Слоят си беше съвсем добре с изключение на доста точици, явно причинени от пробиви. Но все пак мисля, че не правят проблем. Беше и малко оксидирал слоя на места, но не и в контакта. Не ми остана време за другия…
*** Търся: Telefunken 664WK (първата ми улична находка) *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W **

Неактивен bxd

• Квантов електрон
Да си вдигна темата от прахта - днес разглобих другия говорител и се оказа, че около 20 % от проводящото покритие е паднало. Понеже имах токопроводящо лепило, с което си бях поправил бъзерчето на един часовник Casio, реших че ще го използвам и тук, за да замажа липсващото покритие. ГОЛЯМА грешка! Тъпото лепило почна да разяжда стирофлексната мембрана. Сега се чудя какво да правя - дали мембрана от цигарено фолио ще свърши работа? Може би трябва да я намажа с някакъв импрегнант? Идеи приемам всякакви, че много ме хвана яд (най-вече на себе си, че избързах преди да проуча дали такива лепила са безопасни) :(
*** Търся: Telefunken 664WK (първата ми улична находка) *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W **

Неактивен малкия

• Квантов електрон
  • Публикации: 188
  • Населено място: Беломорието
Стирофлексната лента 20 µm от която е изработен кондензаторния ВГ, може да се замени с Полистирол (PS) от кисело мляко, тъй  като стирофлексна лента е практически невъзможно да се намери. Всъщност, "Стирофлекс" (Styroflex) е търговска марка на BASF за вид високоустойчив ПОЛИСТИРОЛ. Кофичките за кисело мляко са ТЕРМОУСТОЙЧИВИ.

Полистирола е почти идентичен по механични свойства до стирофлекса в сравнение с Полипропилен (PP), Полистирол (PS), Поливинилхлорид (PVC), Полиетилен терефталат (PET).

Все още има кисели млека с кофичка от Полистирол (PS). Обозначава се със символ PS (или цифра 6) на кофичката отдолу. Дебелината на различните марки кофички е около 20-35 µm. Болшинството кофички се изработват от Полипропилен (PP).

За нанасяне на токопроводим слой, най-безопасни за полистирола са проводими бои на водна или алкохолна основа. Това е най-сигурният избор. Полистиролът е устойчив на вода и алкохоли (изопропанол, етанол).

Домашена рецепта: Смесва се фин графитен прах с обикновена акрилна боя или акрилен лак на водна основа. Акрилът прилепва добре към Полистирола, без да го поврежда. Съотношение: 1 част графит към 3 или 4 части акрилна база (лак на водна основа). За говорител дебелината на слоя е от решаващо значение за качеството на звука. Поради това, разрежда се сместа с вода до консистенцията на мляко. Използва се аерограф или много фина гъбичка, за да "напоите" повърхността. Трябва да се получи слой, който изглежда сивкав и матов, а не дебел черен слой.

==============
П.П.
Относно твоя горен опит, то обикновенно се подразбира, че трябва да се направи проба за съвместимост с евентуално агресивни материали.
« Последна редакция: Днес в 15:00:20 от малкия »
Всичко българско и родно любя, тача и милея.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
@Малкия, много благодаря за изчерпателния и точен отговор. Само че ми се струва, че мембраната са значително по-тънка и от най-тънките кофички за кисело мляко. Ще гледам да я измеря с микрометър да видим дали не е значително под 20 мкм. Иначе, да, сглупих снощи, че бях уморен и припрян. Не трябва човек да се захваща с работа като е в такова състояние...

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |