| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Дълго чаканият, но неочакван проект Macintosh Plus 1MB  (Прочетена 4273 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3387
  • Населено място: София
Проверих кинескопа от машината, за съжаление му е строшена шийката. След няколко дни ще проверя други 2 броя.

Това е доста тъжно.  :-[ Сигурно шкафа е бил изпускан и от тежеста на  доста солидната платка се е счупил...

Ще се радвам ако намериш здрав. Искаше ми се да направя мода със зелен или оранжев екран. Доста от тези са такива. :D
« Последна редакция: 24 Юли, 2025, 18:27:13 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Понеже малко писах, днес:

Измих кутията,
187663-0
минах по шасито с ръждо-преобразувател където беше нужно.
187665-1
187667-2
Реалния раазмер на кинескопа от външната страна на черната линия е точно 24см. :lol: 9" ама друг път. По спецификации е 9" и нещо си в Империал.

Все едно, така или иначе е мод , не претендерим за няколко сантима разлика- не ми пука   :D :D :D :D

187669-3

Има голям шанс темата да се превърне в 2 реставрации.

В зависимост от това как куриерите ще си свършат работата,  ще е и броя на  кинескопите, които търся.
« Последна редакция: 24 Юли, 2025, 19:00:35 от Pichaga933 »

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 339
И дата кинескопа и твоя и този моя са с ъгъл на отклоненеи на лъча 110 грдуса . Нарочно споменеавам размяната на отклонителните системи защото най вероятно ще има разлика в съпротивлението начина по които е вързана хоризонатлната бобина и от там ще имаш проблем с размера . Но може и да няма всичко е възможно аз такъв компютър монитор на съм пипал . Пиша ти на лично за другите работи .

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
И дата кинескопа и твоя и този моя са с ъгъл на отклоненеи на лъча 110 грдуса . Нарочно споменеавам размяната на отклонителните системи защото най вероятно ще има разлика в съпротивлението начина по които е вързана хоризонатлната бобина и от там ще имаш проблем с размера . Но може и да няма всичко е възможно аз такъв компютър монитор на съм пипал . Пиша ти на лично за другите работи .

Това е в общи линии схемата за кинескопа:

187671-0187673-1187676-2

Прилагам и целия пдф с обясненията  другите работи позахранване итн..
* plus_analog.pdf (102.87 kB - свалено 6 пъти.)

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3632
  • Населено място: Варна
Съпротивлението на бобината не е толков важно колкото индуктивността,там L2,L3 заедно с кондензаторите около тях и хоризонталните бобини,те там са две  :) са трептящ кръг който трябва да е в резонанс иначе ще опукаш HOT.Не че BU406 е дефицитен.Аз не знам там CGA ли е или EGA.Ако е CGA няма да е проблем,броя линии съвпада с телевизионния стандарт само дето развивката е прогресивна не презредова,ако е EGA обаче не е така.Сменяш бобините както ти писа Bengata  и нямаш грижи.Лъча е един,един цвят,няма да правиш цветова сходимост.Само наместваш растера и толкова.Успех :drinks:

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Понеже темата доста се разтегна, а не и се вижда края скоро, се наложи да я свия малко и забърсах някое и друго мнение.
Извинявам се на колегите чиито менния не са вече в нея, ценя вниманието ви, но искам да е и четима темата, без да се налага да скролваш през 3-5 страници.

Прогреса днес:

Докато чакам, да се появи кинескоп от някъде, правя други неща по него.

Смених последния RIFA кондензатор сочен за често дефектиращ( беше тръгнал ) от Аналоговата платка с X2 .
187700-0

След това се захванах с Флопито: 800к. 
187716-1

Компютърчето пристигна при мене без флопи кабел и си мислех, че лесно ще му направя- 20 пинов за макинтош, ама не.  :(

След доста проучвания по-разни стари и забравени сайтове се оказа, че единственият кабел, с който това флопи работи  (20 пинов) е специален и се нарича "yellow  ribbon" различен е от масовия "red ribbon" който пък е подходящ за всички останали флопита за макинтош.

Та "yellow  ribbon" кабела освен, че е 20 пинов  изисква 20 ти и 9 ти пин да са разкачени.

Е избрах си най-близко намиращия се до мене стандартен черен Флопи кабел на ASUS и го нарязах с ножицата по размер, без да мисля, че това е кабела, дето най-често използвам. ???

Бях купил само един IDC 20 конектор  от КСП  та понеже ме мързеше да ходя пак до Бизнес парка за още един, Взх  20 пинов конектор за запояване за другия край от по-близък магазин.

187702-2

Кримпнах от едната страна, запоих от другата, разкачих и изолирах пинове 20 и 9. Добре, че са номерирани на платката на флопито щото в нета само ги казват, че са те, но няма нито еднин читав пинаут.

След това се прехвърлих на Флопито.

187710-3
187714-4

Разглобих и забърсах механиката и главите.

Проверих двата контактора отпреде на механиката отчитащи влизане и размер на дискетата и се оказа , че не контактуват: единия въобще, другия лошо.

Единия го разглобих и го почистих.

187704-5

Другия го замених, понеже се счупи при почистването- явно се беше износила много самата медна пластина.

187706-6 

Ползвали са Контактоерчета- бутони за мишка с допълнителен лост на горната капачка, та за донор извадих от най-новата ми усб мишка десния бутон и замених само гораната му канпачка с тази от счупения бутон- стана иделано с малко  остъргване на 2 ъгъла с макетния нож, всичко си дойде на мястото и не може да се познае даже, че нещо е правено, освен по това,че в момента и давата контактора/бутона функционират коректно.

Проверих, за счупено колело на автоматиката за вадене на дискетата(често срещан дефект) и бях положително изненадан- всичко беше здраво.

Монтирах Флопито в Кутията и сега  се чака да се появи Кинескоп за монтаж.   

187708-7

Флопито сега няма как да го тествам, но и електролитни кондензатори има по него, за които имам намерение да ги сменя, но в момента пък нямам толкова малки по физичеки размери.
« Последна редакция: Днес в 04:44:07 от Pichaga933 »

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
12 Отговора
7749 Прегледи
Последна публикация 28 Май, 2020, 20:14:48
от Private
4 Отговора
3728 Прегледи
Последна публикация 25 Януари, 2024, 10:13:15
от digi2577

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |