| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: 486 компютър със VLB видео карта  (Прочетена 372 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 146
486 компютър със VLB видео карта
« -: 20 Юли, 2025, 14:34:18 »
Това VLB (VESA Local Bus) от доста години съм го гледал - разширение на ISA слота на 386 и 486 системите към 32 бита, заобикаляйки някои чипове, което рязко вдига производителността. В рамките на месец успях да се сдобия с IBM 330-450DX2 с такъв слот, работещ, но има вградено видео, което не е зле и дъно Mitac/Trigon с чипсет SIS 85C471 / 85C407 и битката започна. Сложих му AMD 486 на 100MHz A80486DX4-100NV8T, контролер PM520 (ACER MM5105), видео S3 86C805-P, което успях да ъпдейтна до 2МБ с чипове от ЕДО рам памет... сложих също LR2000 LAN (RTL8019AS - RJ45, BNC) и прилична за дос съвместимост звукова карта Yamaha SM718 (OPL3-SA3). Имам и втора видеокарта с CL-GD5424-80QC-C
, но излезна на йероглифи и не съм си играл да я ремонтирам, някой ден и до нея ще стигна.

Борбата тепърва предстои - инсталиране на ОС, тестове... ако междувременно му намеря и кутия ще стане като завършен проект, имам съмнение, че на тавана в Хаскво имам една подходяща, да видя кога ще стигна до там...

Неактивен mbg

• Квантов електрон
Re: 486 компютър със VLB видео карта
« Отговор #1 -: 20 Юли, 2025, 14:40:27 »
Горе се вижда първият екран въобще, който изкарах - трябваше да импровизирам с джъмперите, в таблицата е дадено как се настройва DX4 на Интел, ама за АМД явно е различно. Вече имам и Интел процесор DX4, та се чудя дали да не го сложа него.

Дъното разбира се, беше с текла батерия, но го прекарах през ултразвуковата вана с обезмамслител и се оказа, че има само окислен припой, който лесно се почисти и стана като ново. Рейките съм ги сменил след снимката, понеже имаха язви по тях. Отделно оня ден завърших тестването на последната ми покупка от кашон стари харддискове Quantium, WDC и разни други от тяхната ера, та и с харда проблема е решен.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3387
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 20 Юли, 2025, 15:55:57 »
Хванал си я на време, на едно такова дъно , корозията беше  изяла напълно пистите под коенктора за клавиатурата...
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 20 Юли, 2025, 16:16:16 »
Да, и ултразвука прави чудеса. Всичко става като ново, една от най-добрите ми покупки от Китай.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |