| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Желаещ да направи hex файл за микроконтролер ?  (Прочетена 2391 пъти)

Любо Божков и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 377
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
Re: Желаещ да направи hex файл за микроконтролер ?
« Отговор #60 -: 25 Октомври, 2025, 09:07:18 »
ОК, зависи от "чуването". Просто включи звукова карта и виж изхода. Не споря повече по този въпрос.
С AVR в динамичен режим индикация няма да експериментирам засега.

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 123
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #61 -: 25 Октомври, 2025, 09:48:09 »
Не ползвам звукови карти... или само по изключение, но разбирам притесненията ти. Винаги ползвам ширмовани кабели, старая се да подбирам точките за " замасяване " и се получават нещата......в повечето случаи  ;)

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #62 -: 25 Октомври, 2025, 21:21:04 »
Статична индикация, вариант с високоволтов транзисторен драйвер. При пробив на транзистор PIC не знам дали ще "оцелее" :unknown: .
Изводите са достатъчни и за ATmega8A (трябва друг програмен код).

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #63 -: 26 Октомври, 2025, 13:38:45 »
ATmega8A, статична индикация, вариант с високоволтови транзисторни драйвери.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #64 -: 26 Октомври, 2025, 13:41:28 »
ATmega8A, динамична индикация 100 Hz, вариант с високоволтови транзисторни драйвери.
---
Тествай, анализирай, търси недостатъци, сподели резултата, публикувай пълна схема и др.
Успех.

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 123
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #65 -: 26 Октомври, 2025, 18:25:16 »
Благодаря ! Номерацията на транзисторите Q1-Q10 отговаря ли на цифрите на катодите, Q1 е 0 ....Q10 е 9  ??

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 458
  • Населено място: България
« Отговор #66 -: 26 Октомври, 2025, 19:28:16 »
Весо входа логаритмичен ли е на последната и предпоследната схема?

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #67 -: 26 Октомври, 2025, 20:18:29 »
Най-младшия разряд е PD0.
---
Не. ADC в микроконтрлерите е линеен (на първо приближение).

За логаритмичен потенциометър за положението на усилването с добавка на антилогаритмична функция, за да съвпада показанието на дисплея с положението на копчето за усилването става невъзможно предвиждане (писане на програмен код "на сухо - без реално устройство и на симулатор). Както казах в началото: този, на който е идеята при сложни неща (нищо, че това изглеждаа просто) трябва да си пише програмния код сам :). Тест, проба, корекция, тест, проба, корекция-на-корекцията и така нататък до резултат ...
« Последна редакция: 26 Октомври, 2025, 20:49:58 от veso74 »

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
Ако потенциометърът за напрежението е логаритмичен, пробвай "да го изправиш" например с резистор към плъзгача към единият от изводите. (Както преди много време "кривихме" линейните за усилване. Не че се получаваше и тогава особено добре ...). Не че и сга ще се линеаризира кой знае колко добре, но няма да е толкова "криво".

Може да се добави и антилогаритмична функция. Но "излишъкът" на стойности заради 10 битовото ADC е като идея малък.

Друго, което ми идва на идея е таблица градус 0..270 към 00..99 с данни от наличния потенциометър :) - съвсем "дървено" и "старо" като идея, но с жлание може да се получат стойности примерно през 5 градуса, а другите ще се нагласят помежду им. Но отново е свързано с експерименти по работната маса, с конкретни налични компоненти (потенциометър) и писане на програмен код.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 310
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
Не знам какво се е "запънал" колегата lz2lx с този логаритмичен вход, но само да попитам - някой виждал ли е преден панел на усилвател с логаритмично разграфено копче за усилване  ???
Аз поне не съм попадал на такова нещо, но в някой от БГ аудио форумите може да са измайсторили и такова нещо  :D. И да ясно ми е че в горната част на потенциометъра може да се получи прескачане на младшия разряд, но това може да се коригира софтуерно. Нещо като софтуерен "sample and hold"
« Последна редакция: Вчера в 22:06:49 от NKK »
0879 530 578  www.eshop-bg.com

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3425
  • Населено място: София
Не знам какво се е "запънал" колегата lz2lx с този логаритмичен вход, но само да попитам - някой виждал ли е преден панел на усилвател с логаритмично разграфено копче за усилване  ???
Аз поне не съм попадал на такова нещо, но в някой от БГ аудио форумите може да са измайсторили и такова нещо  :D. И да ясно ми е че в горната част на потенциометъра може да се получи прескачане на младшия разряд, но това може да се коригира софтуерно. Нещо като софтуерен "sample and hold"

Цитат от гугъл AI.

Цитат
A logarithmic potentiometer is used on the input of an audio amplifier for volume control because the human ear perceives loudness logarithmically, not linearly. A linear potentiometer would make the volume seem to change too quickly at the beginning of the knob's rotation and not enough at the end. By using a logarithmic taper, the change in perceived volume is more gradual and natural across the full range of the control.

На предмия панел на проекта не видях разграфяване, не видях и обработка срещу самозапалване на дървото от температурата на лампите, но логиката според горния цитат е разграфяването да бъде линейно а  контрола на входа да е с логаритмичен потенциометър поради начина, по който функционира  човешкия слух.

В този проект излязоха доста предложения за решение. Не знам кой точно си е избрал автора?
« Последна редакция: Вчера в 23:11:13 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |