Уважаеми колеги.
Реших да направя късовълнов регенеративен приемник с любимите ми лампи 12Ж1Л по приложената схема.
Както знаете лампата 12Ж1Л е съветския аналог на популярната немска лампа на вермахта RV12P2000.
На стр.17 в книгата Иван Петров "Схеми на любителски и фабрични радиоприемници" има подобна схема на радио с RV12P2000 на средни вълни.Само че там първата лампа RV12P2000 изпълнява ролята на ВЧУ.
Подобна схема намерих в интернет реализирана с 12Ж1Л от европейски колеги.
Прилагам схемата и снимките на това радио от интернет.
Нещо такова ,като на снимките искам да направя.
До този момент не се намери радиолампа 12Ж17Л и вместо нея,като крайна лампа ще бъде използвана 12Ж1Л.
Разполагам с едно "мърляво и ръждясало " шаси от Ворошилов 504.
Изглежда,че шасито е било за радиолампи 11-та серия /може да е било от Телефункен приличащ на 504/, защото цоклите на руските октални лампи бяха монтирани върху преходни планки.
Ще използвам цокли от Пионер защото нямам други.Трудно се намериха здрави цокли.Много хора ги чупят при неправилното ориентиране на лампите при монтаж.
Шасито беше ръждясало.След почестване с четка,шкурка и ръждопреобразувател беше боядисано с алуминиево цинков спрей.
Въздушният кондензатор дава на късо и трябва да се разглобява ремонтира.
Имам готов руски мрежов трансформатор с много изводи,което ще ми осигури много възможности за захранването.
За отоплителната верига ще използвам готова платка от Елимекс за 6,90 лв с LM317