| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Сверяване, поддържане на точността на електронен часовник  (Прочетена 1659 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен hris

• Квантов електрон
  • Публикации: 116
189345-0
Така си го представях през 1985 часовника от Машината на Времето исках и аз ама май не само часовник а цял Делориан с реактор.

Активен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 380
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
Каква точност (секунди за ден, седмица, месец или повече) сте постигали с обикновен кварцов резонатор (32768 Hz, 4 MHz, друг?) (без средства за температурна компенсация)? Настройка: чрез избор на кварц (стар тип, нов тип, руски, западен, японски, специален, друг?), промяна стойностите на товарните кондензатори, замяна на единия кондензатор с променлив и донастройка? Споделете колко време коства процедурата на конструктора (при това, че има огромно желание да го напрви в името на хобито :) )?
« Последна редакция: 09 Ноември, 2025, 18:12:00 от veso74 »

Активен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
Тестова установка с MAX7219: 8 броя 7 сегментни червени индикаторчета, китайско модулче. Яркостта на дисплея (без оптичен филтър) "реже" очите дори денем! (Вечер ми рисува светлинки по тавана :) ) -> следват експерименти с внедряване на саморегулиране според осветеността.

В MAX7219 яркостта с регулира със стойност на един регистър -> датчик за светлина (фоторезистор?) към ADC, анализ през формулка/табличка ... и готово -> регулиране на яркостта според осветноста.

P.S. Хъх ... в нерегулиращ се вариант регистърът ми е в 0x0A -> има още възможности за яркостта "нагоре" (до 0x0F)! Що за ярки светодиоди са измислили? :)
(Intensity Register Format (Address (Hex) = 0xXA): 21/32 - 0xXA, 31/32 - 0xXF)

max7219_write(0x0A, 0x0A);  // intensity reg, 0xX0..0xXF 

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 458
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
Относно яркостта на дисплея - бях го направил от 22:00 до 08:00 да се намаля на 10-20 %, като се предполага че в този диапазон лампата е изгасена.  :D

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 311
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
Относно яркостта на дисплея - бях го направил от 22:00 до 08:00 да се намаля на 10-20 %, като се предполага че в този диапазон лампата е изгасена.  :D

Няма нужда да се прави с твърдо зададени стойности, може да се направи програмируемо, нали затова има микроконтролер :) В един от моите nixie-та може дори да се зададе интервал когато лампите са тотално изключени (фирмуера не е мое дело :( за съжаление). Особено когато се ползват скъпи и редки лампи това е много полезна функция.
0879 530 578  www.eshop-bg.com

Активен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
Търся си торбите с микроконтролери ...  ::)

Активен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
Фоторезистор -> АЦП на МК -> LED дисплей на TM7219. Регулира дори без особена калкулация (заради "кривината" на х-ката на датчика?):
светло/тъмно -> 0,31V..3,16V -> 384..3921 / 256 се мащабира (и обръща на (15 - x)) до 2..15 -> към рег. 0x0A на TM7219 и готово: комфортно е денем/нощем.
---
Компонентите за всевъзможни експерименти са избрани: STM32, 8 цифров 7-сегментен LED дисплей под управление на ТМ7219 (за HH-MM-SS), няколко бутона и др. Вероятно ще експериментирам различни идеи.

Понеже размислите по конструирането са ми по-интересни от самото сглобяване: разполагате ли часовници с клок 50 Hz от мрежата (радио-часовници от далечното минало)? Каква точност може да се очаква в продължителен период от време? За колко време натрупваха грешка например от 1 минута?

Активен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
Драйверът за LED-дисплея да се чете: MAX7219 (че много типове станаха :П).

Активен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
До тук съм на: STM32F031K6T6, HSE на 24 MHz, кварцов резонатор HC-49S. Ще започнем с тестовете от 50 Hz мрежов клок, да видим (отново) на какво е способен за дълъг период от време.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 916
  • Населено място: Варна
Я, каква тема...
Моля за извинение ако пиша нещо, което е добре известно.
Честотата на кварца не е от значение. Съществува заблуда, че точността расте с честотоа.
При правене на часовник с микропроцесор, има едно важно правило за да работи наистина точно. Използва се таймер в процесора. Таймерът генерира прекъсване, при прекъсването НЕ СЕ нулира таймера, а е добре да си брои до препълване и това да му е цикъла.  Прекъсването да е с висок приоритет и то е нещото, което води (при обслужване на прекъсването) до нарастване на броячите за време. Нарастването е съобразено с броя тактови импулси (прекъсвания от таймера) за една цяла секунда  и корекцията (калибрацията) на точността по програмен път е точно по този показател, включително корекцията за точността от температурата. Процесорът може да има включен термосензор на някое АЦП, ако има такова. Основната програма да не прави нищо друго освен визуализация на броячаите. 

Активен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
Да. Лично: заниманията за хобито (в случая с часовниците) са ми deja-vu повторение "по спирала" и (математичекси погледнато) са ми за n-ти път (като n клони към ∞) :D. Но с всяко разглеждане имаш по-разлчиен поглед, което като за хобито е занимателно.

А с нoвите микроконтролери нещата са по-праволинейни и с предполагаем добър край (като дори обезсмислят безкрайните тестове).

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |