| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Asus AMD  (Прочетена 205 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 464
  • Населено място: България
Asus AMD
« -: Вчера в 11:49:44 »
Момчета мъча се с лаптопа. Пратих го в сервиз там където трябва обаче изглежда не са го оправили. Има ли надежда или да го хвърлям ?
Не купувайте Asus.

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Публикации: 115
  • Населено място: София
  • техниката те зове и после няма отърваване
    • Ютюб страница
Re: Asus AMD
« Отговор #1 -: Вчера в 14:19:09 »
Първо виждам Stop Code "IRQL NOT LESS OR EQUAL", това по спомен като съм работил по компютри значеше някакъв проблем с РАМ паметта на компютъра.

Най-вероятно от там идва този проблем, ако някакси успееш пусни го в Safe Mode и пусни един инструмент "Windows memory diagnostic", ако не може да тръгне изобщо пробвай с друга памет. Също се пробвай да видиш дали всички драйвери са ти ОК, за друго не мога да се сетя.

Не съм имал никога проблеми с ASUS но може би нещата драстично са се променили...
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен kristov

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 76
  • Населено място: Polski Trymbesh
« Отговор #2 -: Вчера в 14:30:18 »
Asus, имат модели със запоена на дъното памет ако вариантът е такъв  общот взето е за кофота ако няма кой да я презапои. Ако са на платки смения с друга или ако са две пробвай само с едната платка.

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 658
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #3 -: Вчера в 14:31:32 »
Колега, 101 пъти съм обяснявал, че за да се помогне, трябва да знаем проблема. Ти си пуснал едина снимка на екрана, без да обясниш кога се появява, коя операционна система е, какъв модел е лаптопа (освен че е АСУС).
Все да снимаш радио и да питаш какво му е.
(башка, че не сме баш форум за ремонт на лаптопи, ама от мен да мине)

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: Вчера в 16:05:06 »
Прав сте колега просто съм изнервен защо хората в сервиза не са направили нищо. В общи линии в момента Windowsa инсталиран на чисто от първоизточника/облака/ това мога да кажа. Последното което нвправих преди да се откажа. В сервиза са направили същото инсталирали са win. от флашка декларират че са сменили термокомпаунда и проверили батерията че е била ок. Подозирам че след като не ми взеха пари а е извън гаранция да са сметнали че не е ремонтопригоден. От това че свършва бързо батерията когато работи без зарядно според моите разбирания има повишена консумация и това не е свързано със софта. А ако не е софтуерен проблема много трудно е било да се сменят елементи в тези модели или излизало на неадекватна цена. А може да има и колеги на които се се случвало това та затова пуснах темата.
Благодаря за дадените съвети.

Неактивен vstealth

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 14
« Отговор #5 -: Вчера в 18:33:01 »
Може ли да пробваш в Live Linux  за проба, да видим какво изписва, например убунту или минт.

Неактивен Gabo

• Администратор
  • Квантов генератор
« Отговор #6 -: Вчера в 19:31:44 »
Може да е памет, но най-вероятно SSD-то да е почнало да сдава багажа. Хубави даде параметри, машинката е сравнително нова, НО!!!
Явно не е чисто нов. Обясни кога и как започна проблема, защо реши да преинсталираш Windows и т.н.т., най-обичам с ченгел да вадя думи, за да дам диагноза.
Колкото повече информация споделиш, толкова по-малко ненужни мнения ще получиш от хора, дето освен техния компютър не са виждали друго.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: Вчера в 20:56:08 »
Нямам представа. Предишният собственик купи нов а този ми го даде на мен и каза че се появява син екран. (В къщи лаптопите се предават от син на баща по наследство). При мен първо се появиха тези надписи на черен екран. Исталирах изоснови Win. но проблема се появи пак. После в сервиз както му е реда. С намерение да си платя солидна сума колкото трябва но не се получи.
Не съм специалист но тези команди и кодови съкращения едва ли ще помогнат при новоинсталиран Windows а и поне няколко разновидности на win 11 бяха пробвани междувременно
Здраве да е. :)
« Последна редакция: Вчера в 21:07:35 от lz2lx »

Неактивен cvasilev

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 5
  • Населено място: Бяла Слатина
« Отговор #8 -: Вчера в 21:02:59 »
Значи машинката е добра и доста нова. Може този проблем да е от биос ъпдейт, може рам да заминава може и диска. Според мен изобщо не е за кофата и не е непоправимо, даже сигурно е поправимо с малко пари. Просто сменете сервиза като за начало.

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
    • Ютюб страница
« Отговор #9 -: Вчера в 22:19:09 »
Stop-code си го пише проблема, няма смисъл да се мотаем с глупости.
В интернета го потърсих и ми излезнаха видеоклипове и всякаква информация точно за този проблем и от какво може да се предизвиква. Лаптопа найстина е добър и не е за кофата даже може би надминава моя компютър!  :)

https://learn.microsoft.com/en-us/answers/questions/1825629/investigating-the-cause-of-irql-not-less-or-equal

Тука също прикачвам информация за кода на втората снимка което отново сочи към проблем с драйвери...
https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/debugger/bug-check-0x1ca--synthetic-watchdog-timeout

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3431
« Отговор #10 -: Вчера в 22:55:11 »
Тоя лптоп  като модел има толкова много проблеми според гуgъл AI, че е направо нелепо.

https://www.google.com/search?q=FA507R+issues&num=10&sca_esv=0bcda0dca83b3317&sxsrf=AE3TifNfn-MhofuMWQoOFLHxNEwswenOoA%3A1764448653371&udm=50&fbs=AIIjpHzFQFU2IN3_vb31Zl3DVXGf2x4CuKBrIl0KzZf87m2sh2qgD_aVKpFQIApfZ72nwO6OkfUtsX-mNyNy4VPx33owtA-yuhACRRAlXFfFRUUcMFqEAuagsifsJbjfh-OmP6-bqrcyoQfXUsPDKXt30LL191kP6iPzmwhPBBJvhM_S_IM0JKDbXRWGWow1fwoUBvbV_Xzx6cwfNfUHPdOyxzqaVVX4nva_bYP4eokL36RkeLEv9fQkBe9UXFZwhIdTHi0bqhtk&aep=1&ntc=1&sa=X&ved=2ahUKEwiLo9W5m5iRAxV1cPEDHT0hFhkQ2J8OegQICxAE&biw=1280&bih=927&dpr=1&mstk=AUtExfAIoDev4GGlc5dpw5rKshkebyvAcTI9llcdBzOyccwE2zZtPA0BuUyntcqw3Fcv_rbkroj9tD7sqKYQnUjfD3xzre_wKpIebJkpd9RgJa-ObfLKJUc1OgdmZbv-WArqMPL3a7oNPqjlu4V3ppscSkJCq3kdxhiLni1OK4Xo-1QFZAF9ImjYxPOneeaOWJ1Vjywg6qNitGInnkFggqpx7tbkhYunP-VpR7DeiXBo-DOiVnS-aELeM4r8j1ZRcP9taW5IK1ay_ORUux-iAf6lo7R35CNztH2ZOpSsBO0iP-nrASemTrOfO7WJEWy89yhhyarkdCZ53Ixs-mXkl6PqljNNS0YLWjDbNLR4lNlE4eypaEPaLXmwkptwho1z2NzjXqRxyeQCIlcvlIy9yoNgcK7BqcS_jgahQKOBqWR4IOtXnGbCrAZhO7YoYc4EX84_wVDWa3539AU&csuir=1&mtid=BVsraZ68Hdb87_UPyPnjCQ

Естествено основния проблем е марката ASUS.

Относно Решения:

Ако имаш уменията извади рама и сдд и ги сложи отново в слотовете. Ako имаш други RAm плочки и ССД  от същия стандарт пробвай  с тях. Имаше теиа в нета където за същия , бяха намерили дефектна рам плочка.

Влез в биос и  го ресетни на дефолтни стойности на всичко или на минимални ако има такава обща настройка. После пробвай с чист билд 10 последен ген, и с чист билд 11 последен ген.

Яденето на батерия е симптом за процесор, който или е оставен на някакъв гейм режим или овърклокнат или леко дефектиращ и иска малко да го намалиш  като честота, за да работи по-стабилно.

Гршеката в случая, която хвърля не е от голямо занчение не дочаква таимер, защото е зациклил на нещо. 

Предвид Откритията на колегата над мен, инсталацията е добре да пробваш да я направиш офлайн, за да няма автоматичен даунлоуд на драйвери от микромеките, че понякога точно техните са проблемни.

ОТ асус се правят на глухи- нищо не са си признали в нета и решение естествено няма постнато.

Може да пробваш и линукс ако се притесняваш от драйверни проблеми в уиндоус и несъвместимости -AMD cpu  в лпатоп винаги е голяма глупост, :rofl:
« Последна редакция: Вчера в 23:07:20 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Gabo

• Администратор
  • Квантов генератор
« Отговор #11 -: Вчера в 23:15:44 »
(В къщи лаптопите се предават от син на баща по наследство).
Ако е дърпал торенти и е играл онлай яки игри, най-вероятно SDD(NVME) - аналога на едноврешените хартове, е с проблеми.
За да направим по-точно диагностика, теглиш Windows 11 and 10 PE , който стартира от USB флашка.
В изтегления архив има описание как се записва, ако не се оправиш - ще помагаме.
Като заредиш от нея, и всичко работи ще ти кажа с коя програма да провериш състоянието на диска. (ако е той, смяната му е елементарна, самият диск 512 струва около 100 лв)
"Сервизните майстори" сега не са виждали жив ДОС, да не говорим за други неща. Повечето свеждат ремонта до "преинсталирам Windows"и това е. десетки пъти съм убеждавал клиенти, че имат скапан дискт, те се позовават на "ама ония казаха - трябва преинсталация". Е в 99% от случайте правия съм аз.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: Днес в 03:42:07 »
Приготвих флашката сложих я в слота и с f8 влязох в менюто 11 сиво едно такова. Какво следва?

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
    • Ютюб страница
« Отговор #13 -: Днес в 07:18:41 »
Приготвих флашката сложих я в слота и с f8 влязох в менюто 11 сиво едно такова. Какво следва?

Предполагам, че това "сиво едно такова" става въпрос за Windows Advanced Boot Options.
Попринцип всяка марка си имя копче за отварянето на тези настройки обаче не са ти нужни тука с тях НЕ можеш да теглиш Windows или да пускаш операционна система, чрез флашка. Имаш опция да го пуснеш на Safe mode ама предвид тези Stop Code-ове ще доведе до един и същ проблем най-вече ако се окажа РАМ паметта ти, стискаме палци да са драйвери обаче.

Сложи си флашката и пусни компютъра и натискаи ESC няколко пъти бързичко. Ще ти излезне едно меню Boot Device, избери си флашката и от там нататък стъпките са ясни. Ако не се отвори нищо след натискането на ESC отвори си BIOS и загаси "Fast Boot" и също провери дали USB Boot e пуснат.  :)

Но ако пак не иска да тръгне дори с нов Windows (което е доста вероятно като имаме впредвид симптомите) вземи го пусни пак на BIOS и намери къде ти е РАМ паметта и виж дали изобщо излиза, даже направо виж дали всичко излиза правилно.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
14 Отговора
5317 Прегледи
Последна публикация 12 Юли, 2021, 12:00:25
от CVT
22 Отговора
8149 Прегледи
Последна публикация 24 Октомври, 2022, 22:31:39
от lz2xl
11 Отговора
2808 Прегледи
Последна публикация 29 Юли, 2025, 19:29:07
от Stelio2580

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |