| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Електрон 382 , лоша картина  (Прочетена 270 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 470
  • Населено място: Пловдив
Електрон 382 , лоша картина
« -: Вчера в 17:25:24 »
Привет и весели празници :) Попадна ми един електрон 382 ама нещо много гадна картина вади
.. Не е от сигнала , самия телевизор се излага  :D Къде да търся проблема ? Пробвах всички положения на регулаторите .. На всички канали . Това е най добрия резултат ..

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1750
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Re: Електрон 382 , лоша картина
« Отговор #1 -: Вчера в 18:08:41 »
... Къде да търся проблема ? ...
- В кинескопа.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 470
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #2 -: Вчера в 18:18:46 »
Хрумна ми като опция .. Но се разубедих .. Заради хоризонталните черти, и реално слабия сигнал .. Много трябва да се заиграя с коректорите та въобще да хване цветното изображение .. И звука е кофти ..

Активен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 477
  • Населено място: България
« Отговор #3 -: Вчера в 18:31:16 »
Ако напрежението за захранване на RGB платка тази която е върху шийката на кинескопа е паднало много (получава се при изсъхнал електролит). Примерно е под 150 волта би трябвало де е около 200V или повче виж схемата че съм забравил вече. Когато поправиш това регулирай скрин волтажа (365V) докато се загубят чертите ако не стане кинескопа е сдухан. Kоето си е най вероятно. Можеш да увеличиш отоплителното леко -ще ти послужи още седмица или месец.
Внимавай да не те цапардоса тока :D. Ако не стане хвани някой дай му някой лев или цент да го закара до кофата за боклук. :D
« Последна редакция: Вчера в 18:39:10 от lz2lx »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3658
  • Населено място: Варна
« Отговор #4 -: Вчера в 20:16:52 »
Кикескопа е свършил,обратния ход се вижда от надуто ускоряващо.Може да потърсиш тръба от стар CRT западно или източно производство със същия диагонал.Има там някой особености с руския цокъл.

Неактивен Узунов

• Квантов електрон
  • Публикации: 241
  • Населено място: София
  • +-
« Отговор #5 -: Вчера в 21:05:06 »
Кикескопа е свършил,обратния ход се вижда от надуто ускоряващо.Може да потърсиш тръба от стар CRT западно или източно производство със същия диагонал.Има там някой особености с руския цокъл.

Да не би някои да го е "въртял/настроивал" и от там да е изкарал видим обратния ход!? Кинескопа трябва да е доста зле иначе за да е такъв образа ако не е пипано нищо в тв-то.
(така си мисля аз де, запазвам си правото да бъркам )

Едва след като написах поста се замислих че тоя телевизор е на 40 години... без измерване на някои неща няма да стане.
« Последна редакция: Вчера в 21:12:25 от Узунов »
"направи за да се научиш, купи за да си имаш"

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1048
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #6 -: Вчера в 21:38:31 »
Ако напрежението за захранване на RGB платка тази която е върху шийката на кинескопа е паднало много (получава се при изсъхнал електролит). Примерно е под 150 волта би трябвало де е около 200V или повче виж схемата че съм забравил вече. Когато поправиш това регулирай скрин волтажа (365V) докато се загубят чертите ако не стане кинескопа е сдухан. Kоето си е най вероятно. Можеш да увеличиш отоплителното леко -ще ти послужи още седмица или месец.
Внимавай да не те цапардоса тока :D. Ако не стане хвани някой дай му някой лев или цент да го закара до кофата за боклук. :D

Да подкрепям мнението,виж кондензаторите.

Активен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: Днес в 00:57:11 »
Бих му предложил "шокова" терапия. Да разрежда кондензатор 47мФ 400в зареден през диод от 220в мрежа с обратен поляритет между катодите и първа решетка през лампа 40 вата като подаде и оключи отопление предварително. Ама тези руски кинескопи не хващат дикиш. Виж и оправи напрежението в RGB инак регулировката на Screen волтажа не се получава достоверна.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #8 -: Днес в 11:19:13 »
Единствената терапия е или да ходи в кофата или тръба от друг въвместим CRT.Зеления цвят изобщо го няма,другите два са заминали.Ясно се вижда че от пренапъване да светне някак си преминава в негатив.Хубавото е че на западните кинескопи няма да се налага да се вадят отклонителните бобини,ако се стигне до смяна.Съвместими са.Само цокъла на кинескопа се сменя.Вади се пластмасата от западния и се нахлузва тая от руския.

п.п. още не съм се събудил :)
« Последна редакция: Днес в 12:25:27 от lz2xl »

Активен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: Днес в 12:07:39 »
Явно е "показвал тъмно" :D и някой е врътнал тримера че са се появили черти. Те тези кинескопи са си имитация и устройството като цяло си и пародия на телевизор не си струва да се сменя нищо. Обаче може и да опита ако има сантиментална стойност. Още повече че има и донори без пари пак покрай кофите. В общи линии несериозна работа не си струва.
На времето когато правихме от нищо нещо критериите на клиентите не бяха високи и новите телевизори много скъпи.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #10 -: Днес в 12:42:28 »
Съветските тръби бяха интересна тема :) московските с хубав,перфектен луминофор,ама с калпави пушки.Година две,три максимум и сдаваха багажа.Белоруските от Минск обратно :) За времето си беше добър.Знаеш ли че имам някъде на работа Електрон 380ДБ с кинескоп Toshiba,сега се сетих.До последно си работеше нормално.То там всичко си е Philips,междинна TCA441,видео Sekam TDA3520 и матрица TDA35O1,субмодул PAL TDA3510 и т.н. съответно с руските аналози.Там варианти много имаше.

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Публикации: 123
  • Населено място: София
  • техниката те зове и после няма отърваване
    • Ютюб страница
« Отговор #11 -: Днес в 14:30:59 »
Май тръба от Велико Търново серията вършеше работа тук, но смешното е, че вече лека по лека стават в дефицит..
Аз си търсех за известно време или някакъв Електрон като този или Велико Търново ама моля ти се не намирам никъде за приемлива цена, всички са заминали по кофите.

А и да допълния, само на мен ли ми се струва, че само синята пушка ти работи???
« Последна редакция: Днес в 14:37:45 от shyyyy »
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1750
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #12 -: Днес в 15:07:23 »
...Аз си търсех за известно време или някакъв Електрон като този или Велико Търново ама моля ти се не намирам никъде за приемлива цена, всички са заминали по кофите...
Ако има мераклия да ги вземе от място, подарявам 7-8 телевизора "В.Търново 84, 85" и "Електрон 380" - със западни кинескопи и много резервни платки за тях.
(Но не и за скраб - поне за сега.)

Активен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: Днес в 15:15:34 »
Асене за тях не знам . Ремонтирах предимно западни телевизори. Случваше се да идват руски понякога. На месец два по един Електрон. И тиристора в захранването беше дефицит правих го с два транзистора и резистор. После след 1995- та съвсем изчезнаха.
Ех младост нямаше лупи нямаше очила. :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |