| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Въпрос за маса, минус и заземяване  (Прочетена 192 пъти)

mbg, dinev66, Yassen, BatKoce и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 318
Здравейте,
През 2023 година се хванах да си правя комбинирано захранване за радиостанция (имам опознавателен знак) в едно с автоматичен антенен тунер, кит за сглобяване от алито. За захранване реших да използвам импулсен Led драйвер с мощност около 300 вата (да знам....), което за късовълнова станция със 100 вата изходяща мощност мисля, че е достатъчно. Реших да комбинирам всичко в една кутия и започнах. Бях решил всички минуси, маси и заземявания да ги свържа в една точка, но след време и след 90 % свършена работа установих, че корпуса на захранването, който е заземен спрямо захранващия кабел, не е свързан към минуса на същото захранване, имам предвид фабрично няма връзка между ламарината и минуса на захранването, а аз вече всичко съм вързал в една точка. Обзе ме страх да не изгоря радиото и бях го забравил този проект. Днес се подсетих и реших да питам. Има ли някакъв проблем според вас и опасност за радиостанцията. Ако трябва ще разделя корпуса на захранването и заземяването от минуса, стига да знам че радиото ще е добре. Самото радио, на корпуса си има минус. И малко снимки да покажа какво съм направил. Благодаря!

Активен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 191
Re: Въпрос за маса, минус и заземяване
« Отговор #1 -: Вчера в 21:30:55 »
Захранването ако не е галванично разделено ще имаш фойерверки, ако е - никакъв проблем не би трябвало да имаш.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 997
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #2 -: Днес в 08:24:26 »
Щом минуса няма връзка с корпуса на захранването не може да се свързва според мен. Отделно да монтираш импулсно и предавател заедно е убийствено шумящо и жужащо. Но това ще видиш после. Изобщо има определени марки и модели такива захранвания които стават за радиостанции.
Виждал ли си фабрична радиостанция с монтирано вътре импулсно захранване?
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 198
  • Населено място: Sofia
« Отговор #3 -: Днес в 11:20:05 »
За захранване реших да използвам импулсен Led драйвер
Лед драйвера е генератор на ток и не става за захранване, понеже изходното напрежение се променя в големи граници.
Минуса на изхода не е на маса, защото оттам се следи и се регулира тока.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
  • Населено място: София
« Отговор #4 -: Днес в 11:34:03 »
...
Виждал ли си фабрична радиостанция с монтирано вътре импулсно захранване?
Не само съм виждал, но съм участвал в нейното сглобяване. Става дума за 1kW FM предавател, каквито в малки серии се произвеждаха в БГ. Само че, захранващите модули бяха SM1800 (54V, 30A) на Harmer&Simmons и по онова време (~2006г) струваха около $1300.
Предния пост на vladimirstanoev точно обяснява защо няма за да стане LED драйвера.

Активен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 520
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #5 -: Днес в 13:11:02 »
Прави сте за LED драйверите, но понякога това понятие се използва и за захранвания със стабилизирано изходно напрежение. Ето как ги е записал един от доставчиците на такива изделия:
Цитат
Стандартни LED захранващи блокове с изход: постоянно напрежение ( C.V. режим )

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 318
« Отговор #6 -: Днес в 13:36:38 »
Само да уточня че въпросния Led драйвер за който питам си дава стабилни 12 волта на изхода - държи ги като умрял свещта!

Активен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 191
« Отговор #7 -: Днес в 14:02:13 »
Има такива на Meanwell, които вътре са Delta, оборудвани с висок клас кондензатори на Rubycon... като цяло - стабилни, добре направени, горят само ако ги удари гръм. Делта правят импулсни захранвания г/д откакто това го има като концепция и са сред най-добрите на пазара.

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 21
  • Населено място: Burgas
« Отговор #8 -: Днес в 15:51:29 »
[ Прикаченият файл е повреден или липсва ]

Здравей,
по-добре изкарай захранването отделно от тунера. Така ще можеш оперативно да то смениш, ако се скапе. На моята станция са комбинирани: Едно линейно 13,6V 35А захранване със защита по ток и напрежение, самоделка на баща ми, светла му памет. Стои под масата и захранва радио1 и SO2R контролер. Едно импулсно сървърно HP 750W 12,8V, което захранва Радио2 - вдясно на снимката. Още едно такова на 12,6V, което захранва 1Kw антенен тунер - сивата кутия с дисплея, Автоматиката за избор на: 6 антени към 2 радиа с блокировка, бандпас 200w филтри за шестте контест обхвата към двете радиа, Приемна антена в 4 посоки с RX филтри за 1,8 3,5 и 7MHz пак към двете радиа и още незнайно какво. Всички минуси са събрани през радиата и фишките. Нито едно захранване няма връзка на корпуса си към минус. Няма смущения, включително и на ниските обхвати. Минал съм по пътя на комбиниране на всичко в една голяма кутия и се оказа лош вариант - при проблем, се налага да разхвърляш всичко в кутията. Ако се абстрахираш от големия брой малки и големи кутийки по масата, получаваш възможност за бърза диагностика и решение на проблем. При мен е важно, понеже предимно в състезания участвам, а там не трябва да се губи време.
п.п. Знам, че HP се преработват да дават до 14V, но при мен преработените работят незадоволително, със случайни сработвания на защитата.
п.п.п В цялата система се трудят около 80бр. 12V релета, знам че може с Ардуино, но така е абсолютно неубиваемо, освен от гръмотевици  пу-пу...

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 21
  • Населено място: Burgas
« Отговор #9 -: Днес в 16:48:55 »
Съжалявам, снимката нещо не ще да се прикачи.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |