| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проект на регенеративен КВ приемник с батерийни лампи 1К2П,1Б2П 2П2П  (Прочетена 230 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1364
  • Населено място: Пловдив
Уважаеми колеги
Започнах нов проект на КВ  регенеративен приемник с руските батерийни радиолампи 1К2П,1Б2П 2П2П.
Идеята е радиото да работи само на батерии.
Като начало  използвах приложената схема от интернет.
Отоплителното напрежение на посочените радиолампи е 1,2 волта ,което е благоприятно за използването на зареждаемите батерии 1,2 волта.При паралелно съединение на отоплителните вериги,общия отоплителен ток е около 120ма.
Реших да използвам непотребните налични части,които съм събирал с години.Ще използвам интересен въздушен кондензатор от някакъв уред с капацитет 2х120 рф.
За анодно напрежение ще използвам посочената по-рано капсула от съставни батерии CR2032, поместени в старите  опаковки опаковки на  UPSARIN понеже съибрат повече батерии/около 13 броя/.
Очаква се анодния ток да бъде до 7ма.
Започнах разработката на радиото на подарено алуминиево макетно шаси от някакъв прибор ,който имаше подходящи отвори за монтаж на цоклите на радиолампите  посочено на снимките.
« Последна редакция: 26 Януари, 2026, 20:09:48 от dragan »

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1049
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
Драгане здравей.
Нямаш спиране,завиждам ти за енергията която имаш.
Следващият проект го направи с най малките лампи моливните.
Ако нямаш ще ти подаря. :master:

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Благдаря Митко
Имам лампите /стержневые радиолампы/ и всичко необходимо за един бъдещ проект.
Само да има здраве и живот

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1758
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
   Давай Драгане!
   Нискочестотната част на схемата ти не е много стока. Прехвърлящият кондензатор 100nF за батерийна лампа е голям. Обикновено е 5nf по рядко 10. При ПУ-2 дори е 470pF. Решетката на предусилвателната ти лампа е без утечно съпротивление и разделителен кондензатор към потенциометъра за усилване. По този начин режима ѝ се изменя с промяна на положението на потенциометъра.
   По-добре използвай схемата на НЧ на батерийните приемници "Пионер", "Комсомолец" или "Турист".
« Последна редакция: 26 Януари, 2026, 21:02:30 от Любо Божков »

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Здравей Любо
вече го направих.
Радиото заработи много по-добре

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Уважаеми колеги
Допуснал съм грешка,като съм публикувал темата в неправилния раздел.
Моля модераторите,ако е възможно да прехвърлят темата в раздела за радиоприемници!

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3453
  • Населено място: София
Уважаеми колеги
Допуснал съм грешка,като съм публикувал темата в неправилния раздел.
Моля модераторите,ако е възможно да прехвърлят темата в раздела за радиоприемници!

Преместих я   :drinks:
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Благодарности към модераторите.
Очаквайте още информация за напредъка на проекта.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Уважаеми колеги.
Тази вечер завърших радиото и направих тестове.
За сега съм доволен от резултатите.
Радиото приема доста станции след 17 часа,а през деня 2-3,въпреки лошата антена.
Особенно чисто приемане се получава при включване на заземление от занулителната клема на мрежата.
Разтягането на обхвата постигам чрез превключване на допълнителни кондензатори във входната верига.
Включил съм въздушен кондензатор за съгласуване на антенната верига  с входния кръг и паралелен въздушен кондензатор от Селена /само едната му секция понеже другата отсъстваше/ към основния въздушен кондензатор /2х120рф/.
Радиото е пригодено за включване на нискоомни слушалки.
Окончателната схема със забележките на Любо Божков ще публикувам на по-късен етап.
Не постигнах добри резултати  с бобините /изчислени по програмата COIL-64/ въпреки че използвах оригинални керамични тела.Накрая радиото остана да работи с входната бобина от Тулан, на която навих  5 намотки ф 0,3мм за обратната връзка.
Не съм решил как  да  направя кутията, като куфарно радио, подобно на ПУ-2 или да си остане
класическия вид.
« Последна редакция: Вчера в 19:12:03 от dragan »

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Уважаеми колеги
Ще посоча следната допълнителна информация,тъй като конструкцията на радиото заприлича на радиостанция с многото копчета :Дали ще се приеме това от колегите -не зная!Приемам всякакви критики и предложения!
                              По захранването.
Направил съм контрол на захранващите напрежения,като съм монтирал:
-стрелкова система с допълнителни гдобавъчни  съпротивления от 3ком за 1,2волта и 130ком за 65 волта
-бутон за включване на системата при измерване
-двупозиционно ЦК ключе  с 3 превключващи контакта за избор измерване на  анодно/отоплително напрежение ,комбинирано за осветление на скалата със  зеления свето диод  от отделни 2 броя батерии  ААА.
                                По управлението:
-потенциометър 1мом + допълнително съпротивление 1мом  пред 1Б2П /понеже нямам 2,2мом/ със забележките направени от Л.Божков за утечното  съпротивление и прехвърлящите кондензатори 1нф /вместо 100нф/.
-потенциометър 100ком за грубо и 50ком за финно регулиране на обр.връзка по втора решетка. Кондензатора от 100нф замених с 22нф и така работи много добре.
                                  По високо високочестотната част:
-За съгласуване с антената съм монтирал последователно  тример  7-20рф и променлив въздушен кондензатор от 10-40рф,който е съосен  заедно с галетен превключвател използван за разширяване на обхвата/навремето го купих от В.Трайков/
-За разширяавне на обхвата използвам система от серийни и паралелни  кондензатори към основния въздушен кондензатор,превключвани от споменатия по-горе  галетен превключвател.
-паралелно включен въздушен кондензатор от Селена/само едната секция/ към основния възд.кондензатор   за точна насторйка.
-за съжаление поради липса на опит не можах да постигна възможно-най-къси проводници и оптимален монтаж.но въпреки това нямам случаи на самовъзбуждане.
                                    По Сигнализацията:
-Червения светодид съм включил в "-" веригата   на анодното на всички лампи.Така през него минава целия аноден  ток на лампите /около 7мА/.Късно се сетих за това. Този свето диод можеше да осветява скалата?!
-осветлението на скалата  /включва се при необходимост/ със зеления  светодиод се захранва от отделни 2бр ААА батерии комбинирано с ключа за проверка на напреженията на захранването.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |