Здравейте,
преди известно време получих неработещ тунер от ГДР - 1138-046, използуван в края на 70 години в различни приемници (например REMA 830 HiFi). Което ми харесва в този тунер е, че се състои от класичесни три отделни части - тунер, осцилатлр и смесител

Освен това имам слабост към германиевите транзистори, които са използувани в нвго. Проблем се оказа повреден осцилаторен транзистор. За всеки случай свалих и подмених и другите два. Транзистора в тунера _ един GF 145 имаше ß=4?!!! Замених го с ГТ313. Тунера заработи много мазно, селективно.
Само дето е оразмерен до 100 МХц. Оказа се, обаче, без да се добавя намотка в кръговете, може да се разтегли до 104 МХц.
Само че какво да правя с него? Сетих се, че имам някъде една МЧ платка от
телевизор София 31.

Оказа се с A220D. Toва е аналог на ТВА120, и представлява междинночестотен усилвател с демодулатор.

Беше ми интересно, дали мога да я спрегна от 6.5 МХц на 10,7 МХц. За целта се оказа достатъчно във входния лентов филтър да сменя кондензатора от 68 пф на 15 пф и във фазеншибъра от 1 нф на 470 пф.

Оказа се че тръгна веднага, с минимална. настройка на филтрите - една настройка на ухо по минимални изкривявания (не максимална сила) е напълно достатъчна.
За сега всичко стои на масата в разхвърляно състояние - за разлика от Драган кутиите не са ми сила

Защо реших да го напиша - може би мнозина имат такива чаркове в килера и се чудят какво да ги правят. Като ИС не е необходимо да е АD220, може да е АD 223, AD 225 или техните аналози. Също е интересна А281 - тя може в същото време и АМ.