| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем с радиостанция ЛЕН-Б  (Прочетена 338 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1068
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
Проблем с радиостанция ЛЕН-Б
« -: 08 Август, 2026, 12:57:33 »
Един приятел ми даде тази станция с проблем в предавателя-няма мощност на изхода.
Не съм много в час с предавателната техника и за това питам.
Транзисторите са здрави и трите,но ми се струва че нивото подавано от първият към вторият транзистор е ниско и не може да го активира.
Върху базата на вторият транзистор нивото 1,5в рр.
За пробен товар съм сложил запаралелени резистори безиндуктивни с общо съпротивление 53 ома. запоени директно след п филтара на 9-ти извод на платката.
Транзистора който регулира мощността е ок. поддържа напрежението от 10 в. към колектора на първият.
Ето схемата;
« Последна редакция: 08 Август, 2026, 13:11:04 от ONZI »

Неактивен shri

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1007
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: Проблем с радиостанция ЛЕН-Б
« Отговор #1 -: 08 Август, 2026, 14:02:08 »
Кабела с който захранваш лена трябва да е не по-тънък от 2,5кв мм. После трябва да се измери честота на сигнала. Ако не е в резонанса на предавателя няма да тръгне. После започваш да шариш с осцилоскопа къде се губи сигнала. КТ920 са капризни лоши транзистори. На мерене може да е здрав но да не усилва. Понеже са многоемитерни. Ако половината емитери са здали багажа не усилва а прилича на здрав като го мериш на омметъра. И не на последно място ако някой се е правил на специалист и е въртял керните няма да стане докато не се настрои. Но трябва апаратура подходяща за тази  ел.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #2 -: 08 Август, 2026, 14:22:21 »
Това за емитерите не го знаех че е така.
Резонанса е точно гледах само първият кръг с "tyni sa"
Това е на базата на кт 920а първият хеликоптер.
1,5в рр.

Неактивен shri

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1007
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #3 -: 08 Август, 2026, 19:14:11 »
А на изхода му?
Ако имаш изгорял такъв без значение каква буква. Отвори го, отлепи розовата капачка и ще видиш колко много жички излизат от емитера на кристала и отиват към двата извода на емитерите. Трябва да разбереш дали не е здал багажа. Най лесно със замяна с нов. На схемата има нарисувани мосчета в колекторните вериги. Провери какъв ток черпи на предаване. Този транзистор трябва да даде поне 2 вата за да може да атакува 920В за да извади 10 вата. Много е важно да се захрани с дебела жица, иначе предавателя няма да извади изходната си мощност.
Друг начин да провериш транзистора е да сравниш параметрите му със нов такъв. На килоом със аналогов уред. Цифровия ще те излъже. Мериш съпротивлението между крачетата в права и обратна посока и сравняваш с новия. При ВЧ транзисторите стойностите може да те заблудят, не са както при стандартните биполярни. Поне аз винаги съм сравнявал два транзистора когато става въпрос за КТ920. Също с времето на експлоатация емитерите от самосебеси се скапват. Това също съм го забелязал при станции с дълга експлоатация.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #4 -: 08 Август, 2026, 22:56:01 »
Да качвам осцилограмите от базит е колекторите на 2-та мощни транзистора.
Вторият със сигурност е погинал въпреки че го мерих и излезе здрав.
Не знам защо на базата накрайният честотомера ми показва много ниска честота.
Осцилоскопа е на 0,1 в. дел.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #5 -: Вчера в 20:15:18 »
Специални благодарности на shri.
Станцията заработи, смених крайният транзистор.
Не вярвах че при измерване транзистора ще покаже почти еднакви стойности като новият но се оказа така

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |