От 1990 г.се занимавам с компютри,станаха ми нещо като хоби.Първият ми досег с компютрите стана след закупуване на един клонинг на ZXSpectrum ,ДелтаС-тук някъде из темите писах за това.Процесор Zilog Z80A по графични възможности превъзхождаше българските аналози на Apple от серията 8 битови персонални компютри . За Делта С почти нямаше никаква информация ,ровех из библиотеките и тук там намирах нещо на руски език.Обратното за Правец серията имаше,ако мога да се изразя образно океан от информация.Но не се продаваха или имаше такива като Правец 8Д но беше с много висока цена. Следващият компютър който закупих бе ХТ клонинг на IBM с процесор NEC V20 два диска Segate ST225 тънко флопи и забележете EGA графичен контролер,цветен монитор с подръжка на EGA стандарта Самсунг.
И така започнах да се занимавам с хардуер подмяна на модули и.т.н .
Попадна ми един Правец 16 .Воден от желанието да съм в крак с прогреса извадих старите части,махнах оригиналният захранващ куплунг на захранването запоявах кабели и т.н. и 150W захранване и кутията използвах за едно 386.Сега осъзнавам какво съм направил.Реших да поправя грешката си ,за щастие кутията ,част от модулите са останали,започвам да възстановявам Правец 16.Ще е по близо до XT но и ще има и основни модули на оригиналният Правец.Благодарение на подареното ми захранване и диск от колегата ludma съм в състояние да започна работа по компютъра.Благодаря му от сърце!
Попадна ми тези дни и един Правец 8М,в окаяно състояние само платката пласмасовата кутия и монохромен монитор.
Ще кача снимки тези дни за да се видят в какъв вид са компютрите.Надявам се да помагате със съвети!Прилагам снимчица на Правец 8М правена е с мобилен телефон и е с много лошо качество.