Да прав си има и други качествени плочи Например на Лили Иванова има плочи които някой песни са добре , а други тихи с кривящ премодолиран сигнал ужас. На една и съща плоча , анализирам , няколко вида качество . Нама как да е от магнетофонния запис, защото малко или много е тестван.Мисля,че ,Балкантон са имали не само рилек на ортофон-записваща машина , но и нойман,за което не съм сигурен.
Относно риаа предусилвателите - Мразя ги от малък.Все си мисля,че това е някаква хайфистка соц-система , изкуствено напомпени измислени корекции на един обикновен предусилвател за динамична доза.Имам японски усилватели които имат съвсем други обозначения например-ММ, МС .Доста от студията по света ползуват линеен или дин запис при стандартни корекции като намаляват ниските честоти за да не блъскат бобините по време на рязане.После при просвирване -вече е отделен въпрос с какъв коригиран предусилвател ще се прослушва плочата .Кристалните дози свирят реално каквото е записано без корекции.
Пробвах да режа плоча на лакиран носител, с линейни корекции - няма проблеми,После при просвирването вече звука е различан при прослушване със риаа коригиран предусилвател .Всичко си е записано и се чува отлично.За по нататък ще правя опити да видя разликите ,може би и нивата да са важен момент незнам?От страх да не повредя главага и бобините и ,или да премодулирам записа нагласям ниско ниво на сигнала около 0 децибела не повече.