| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Куриерските служби се отчитат пред НАП  (Прочетена 10586 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Yassen

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 327
  • Населено място: София
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #15 -: 19 Октомври, 2017, 19:21:24 »
Дадох информативно сумата, посочих механизъма по който облагат. Може и за 200 лв да ти пратят честитка, нямам идея. Лошото е, че облагат на оборот, а не на печалба както е в другите случай. Дори и от тези 200 лв да са ти 180 разход. Пак ще ти вземат 15% от 200 лв, а не от 20 лв и направо те убиват. Защото нито си фирма, нито търговец, а просто си продал едни джанти например или някой двигател.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен gotin108

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 4
  • Населено място: СОФИЯ
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #16 -: 20 Октомври, 2017, 06:58:26 »
     
      Можете ли да ги изброите тези актове, след като така категорично давате  становището си???  За РД, за РА или за НП, или просто така, от скука, цитирате закона?
 
           Между другото, Вие да не сте от търговците - виждам, че от 136 публикации само 4 не са в търговския раздел?

1/ДОПК
Чл. 17. (1) Задължените лица имат право:
8. да обжалват всички актове и действия на органите по приходите и публичните изпълнители, с които се засягат техни законни права и интереси, по реда, предвиден в този кодекс.
2/Моля вижте пак публикациите ми - това, което предлагам са само лични вещи /предимно книги - техническа литература от лична библиотека/ и вижте определението за търговец в ТЗ
3/ Данъчното облагане е САМО по реда на данъчните закони какъвто е ЗДДФЛ, ЗЕТ е цитиран доколкото в преразказаното съобщение от НАП е посочен ЗЕТ и нека всеки самостоятелно да стигне до извода. В съобщението на НАП следва да е цитиран ЗДДФЛ, но не мога да гадая какво точно пище в него
Нямам намерение да пише статия или да изнасям лекция и не е важно мнението на отделно лице, а какво пише в законите затова се опитах да дам насоки къде заинтересованите могат да прочетат как да си защитят правата защото както е видно от практиката всеки може да ти припише някакви задължения, но няма да те информира за правата, които имаш
4/ В случая НЕ става въпрос за укриване на данъци, а за НЕОБЛАГАЕМИ доходи, но за да е точен и конкретен един отговор трябва да се познават конкретните документи издадени от органа

Неактивен pansim

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 616
  • Населено място: Сандански
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #17 -: 20 Октомври, 2017, 08:41:16 »
Извинявай колега, но ако имаш дори 10 000 лв. оборот през OLX, съвсем не мисля, че е 'някой лев', това са си близо 1000 лв на месец. Защо за същите (а дори и по-малко) пари другите работещи плащат данък и осигуровки, а 'обикновеният човечец' - не?
Както казах и в първия си пост, когато става дума за 100-200-1000 лв - Да, но тук говорим ачик-ачик за Търговска дейност, със заобикаляне на закона.

Много е лошо когато се обърка оборота с печалбата. 1000лв оборот на месец, при нормална търговска надценка не може да ти покрие само хляба и сиренето. Та ако върху този оборот ако ти треснат едни 15%, спокойно може да се каже че си на нула, че и назад може да излезнеш....зависи.
Я вижте колко данък е платил Лукойл и какви обороти има през годините - това за да подкрепя Андрешко :drinks:
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен Gabo

  • Злодей
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • *****
  • Публикации: 635
  • Населено място: Пазарджик
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #18 -: 20 Октомври, 2017, 10:33:16 »
Колега, НЕ ми се спори точно тук за това както е Оборот и какво е Печалба. Още по-малко пък за хора, дето ЯВНО въртят ТЪРГОВИЯ. И без това съм на кантар да премахна търговския раздел тук.
 :drinks:

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #19 -: 20 Октомври, 2017, 11:05:49 »
Мда, действително и аз не харесвам много хората които си въртят яко търговия със стара техника. И повярвай ми, при 10 000 оборот, имат поне 8 000 печалба. Не говорим за нормална дейност в която продаваш нещо и имаш надценка (печалба) в рамките на 10 - 15% тук говорим за хора тарашещи из стари складове, взимайки неща без пари, или от тавани и мазета, и после ги пускат по 50 - 60 - а понякога и по 200лв, за колкото последно един мой колега се опитваше да продаде радио „Москвич“.
Аз не казвам че ако тръгна да си разпродавам нещата от колекцията ще ги давам по-евтино, та те са безценни за мен, но и затова не ги продавам!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен pansim

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 616
  • Населено място: Сандански
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #20 -: 20 Октомври, 2017, 11:24:10 »
Мда, действително и аз не харесвам много хората които си въртят яко търговия със стара техника. И повярвай ми, при 10 000 оборот, имат поне 8 000 печалба. Не говорим за нормална дейност в която продаваш нещо и имаш надценка (печалба) в рамките на 10 - 15% тук говорим за хора тарашещи из стари складове

Хубаво, но темата не е само за стара техника, а по принцип за куриерските фирми и услуги. В скромната ми дейност е пълен абсурд от 10000лв да изкараш 8000 печалба.
А за търговския раздел - Gabo, защо да се махне??? Няма ли да е по-лесно да се постави някакво месечно, или седмично ограничение на брой обяви. Честно казано  - не следя кой колко и какво продава.  Но администратора може да има поглед върху тези неща.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен Laic

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 155
  • Населено място: Пазарджик
  • Петър Петров
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #21 -: 20 Октомври, 2017, 12:30:48 »
     Здравей Готин,
     Не съм искал, нито пък искам да те обидя или засегна.
     Нямам и желание, нито в тази тема, нито пък някъде другаде, да ми четеш лекции по "данъчно право", НО когато даваш съвети, в случая "правни", не подвеждай хората. Цитираш отделна част от закона - харесан от теб текст, например чл.13, ал.1 от ЗДДФЛ -кои сделки са необлагаеми, и според теб всичко е ясно. Пропускаш обаче, не знам дали умишлено?, алинея 5 на чл. 13 от ЗДДФЛ /която въвежда изключение от правилото посочено в ал.1, ал.2 и ал.4 на чл.13 от ЗДДФЛ.
      Именно на този текст - чл.13, ал.5 от ЗДДФЛ,  се позовават служителите на НАП в конкретния казус.
      Пак повтарям: НАП са погнали тия, които извършват търговия "по занятие" и не декларират доходи - т.е. "черната" търговия, сивата икономика. И повярвай ми, проверката на паричния оборот през куриерите, е само част от тази акция.


     + 1 за 
.... И повярвай ми, .....

     В потвърждение: Тези от нас, които следят редовно Аукцион.БГ, OLX и другите подобни сайтове, не еднократно са виждали, как например един чисто нов транзистор ВЕВ /с опаковката и документи/ днес се продава за 15лв. и след седмица в обява на друг известен продавач, се появава на цена 75лв. - Е, каква е надценката, 10-15%???, и това не е ли търговия "по занятие"?
МОМЧЕТАТА НЕ ПОРАСТВАТ,САМО ИГРАЧКИТЕ ИМ СТАВАТ ПО-СКЪПИ.

Неактивен gotin108

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 4
  • Населено място: СОФИЯ
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #22 -: 21 Октомври, 2017, 13:52:56 »
Драги Laic,
Къде в съобщението на НАП прочетохте цитиран ЗДДФЛ въобще и конкретно чл.15 ал.5 ??!!
Може би колегата  mano ви е предоставил оригинала на въпросното съобщение, запознали сте се лично с документите и имате повече информация от останалите ?

... на един колега са му изпратили писмо, цитирам:

"Уважаеми г-н Аз , любезно Ви уведомяваме че по закона за Онлайн търговията дължите данък върху сумата 7317лв и наказателни лихви за периода 2016г от извадки на куриерски служби. Приканваме Ви към Доброволно плащане в срок 14 дена от датата на получаване на уведомлението."

Моля избавете се от навика си да представяте свои предположения като факти ! /Пак вижте цитата от Mano/

Вече писах НЕ давам правни съвети /няма да ви отнема хляба /, а посочвам източниците и всеки сам да си чете или да се обърне към компетентен юрист като вас.
В първия си пост посочих, цитирам : „т.е приходи от продажби осъществени от физически лица на лични вещи не се облагат, с изключение на горепосочените”. Кого точно въведох в заблуждение ? Според вас – търговците по занятие / вкл. и ЕТ /, които не знаят, че подлежат на задължителна регистрация, длъжни са да водят счетоводство , да подават данъчни декларации , да имат договор със счетоводител или счетоводна фирма и т.н. / оставам на вас като компетентен юрист на цитирате точния текст от нормативните актове /.
Вероятно според вас въведох в заблуждение и юридическите лица – търговци /вкл. и бюджетни организации/, които пък не се облагат по ЗДДФЛ ?

След като отлично познавате ТЗ и останалите нормативни актове моля да посочите точния текст от съответния закон, който ви дава право да ми припишете качеството „търговец” и да ДОКАЖЕТЕ, че отговарям на него!
Статистиката е точна наука каквато е и математиката. Какви са ви доказателствата за представителност на извадката и колко е стандартната грешка? Какъв статистически метод използвахте ? От 136 мои публикации в търговския раздел имам само 5 обяви – толкова колкото са и публикациите ми в останалите раздели, т.е съотношението е 50:50. Изопачаването и манипулирането на данни, както и фриволното им тълкуване не е научен подход и не ви дава основание да правите изводи! /за нормативното основание оставих на вас да го цитирате/

Без да се обиждате, дори да не искате да го признаете не сте компетентен по данъчно право и данъчна практика, сам го показахте във втория си пост по темата, цитирам : „за кои АКТОВЕТЕ на НАП става въпрос???”. Явно не сте обжалвали актове пред НАП.
Ако бяхте уверен, че владеете материята по данъчно право щяхте да предложите на  Mano да поемете случая на колегата, просто от колегиалност, защото имате свободно време или за да изкарате някой лев.
Опитайте се  да ме опровергаете – например напишете данъчно третиране за продажби в чужбина чрез обяви по интернет / ЕКОНТ и не само ЕКОНТ извършват куриерски услуги и извън България/, данъчно третиране на покупки по интернет от чужбина от физически лица или друг казус по ваш избор. Със сигурност избраният от вас казус ще е интересен на аудиторията, а вие имате свободно време и скучаете.
 8)
Между другото, кой адвокат е върнал парите на клиента си когато е загубил делото в съда,т.е не си е свършил работата, за която му е платено предварително ? Искам  да се запозная с него и да му стисна ръката




Неактивен Laic

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 155
  • Населено място: Пазарджик
  • Петър Петров
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #23 -: 22 Октомври, 2017, 01:30:44 »
     Готин,
     Абсолютно си прав ..., карай я все така.
     
     Но, се научи и да четеш - не чл.15, ал.5, а чл.13, ал.5.
     
Драги Laic,
Къде в съобщението на НАП прочетохте цитиран ЗДДФЛ въобще и конкретно чл.15 ал.5 ??!!

    Приключвам: преди да ме питаш къде в поста на Мано видях "ЗДДФЛ" си отговори сам на себе си, къде в поста на Мано ти видя ДОПК, ЗЕТ и останалите цитирани от теб закони.

    Аз приключих - казах каквото имах да кажа по темата, който разбрал - разбрал, който се прави на философ ....
МОМЧЕТАТА НЕ ПОРАСТВАТ,САМО ИГРАЧКИТЕ ИМ СТАВАТ ПО-СКЪПИ.

Неактивен stoi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #24 -: 24 Октомври, 2017, 14:44:29 »
Днес питах служител на Еконт и ми каза , че подават данни към НАП само за лица, които направят оборот от стоки за 20 000 лв за една календарна година. Това е положението. Който прави 20 000 на година определено трябва да бъде облаган с данъци, а за хората които от време на време продават някой чарк или сандък тук във форума да не се притесняват :)

Неактивен allmovies

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 0
  • Населено място: София
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #25 -: 09 Август, 2018, 09:01:33 »
Извинявай колега, но ако имаш дори 10 000 лв. оборот през OLX, съвсем не мисля, че е 'някой лев', това са си близо 1000 лв на месец. Защо за същите (а дори и по-малко) пари другите работещи плащат данък и осигуровки, а 'обикновеният човечец' - не?
Както казах и в първия си пост, когато става дума за 100-200-1000 лв - Да, но тук говорим ачик-ачик за Търговска дейност, със заобикаляне на закона.

Аз не съм съгласен!
Ето един елементарен пример:
През еконт си продавам старите вещи (използвани с изтекли гаранции)
стария компютър - 2000 лв.
стария лаптоп - 1000 лв.
стария телефон - 500 лв.
стария фотоапарат - 1000 лв.
стария телевизор - 500 лв.
и стария телефона на майка ми - 200 лв.
и стария лаптоп на майка ми - 300 лв.
до тук имаме от наложени платежи:
5500 лв. (което го броят за печалба?!?!)

След това пак през еконт купувал втора употреба гореизброение техник (разбира се по-нови модели)
и давам по - малко пари защото са бе гаранция. Примерно 4500 лв.

И сега какво? Оказва се, че като съм продал старите си вещи и съм си купил, нови и съм направил печалба ли?

Ами ако съм похарчил повече от 5500 лв. примерно 6000 лв.?
Какво сумарно през еконт са минали 11500 лв. и ще ме търсят за данъци?

Неактивен Gabo

  • Злодей
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • *****
  • Публикации: 635
  • Населено място: Пазарджик
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #26 -: 09 Август, 2018, 10:48:58 »
Бъркате ме с НАП колега, не аз съм измислил законите, не аз следя да се спазват, за да ми плачете тук, ако Ви извикат, разкажете на тях тази покъртителна история.
Всеки си гледа от неговата камбанария.

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #27 -: 09 Август, 2018, 12:23:33 »
@allmovies

5500лв , не се брои за печалба ами за оборот. Някъде по търговските закони или ЗС e определено в какви граници до колко лв, може да правиш продажби без да те облагат. Като надхвърлиш тия граници ставаш нарушител или данъкоплатец- както си избереш. Мисля че 500лв на година беше ограничението, но не съм сигурен, понеже не практикувам счетоводство отдавна.

В случай, че надвишаваш такава граница, но не искаш да плащаш  глоби и налози след като реално не правиш печалба>
Имаш възможност да ти гледат дейността като печалба,и дали правиш печалба изобщо, която да облагат.
Тогава трябва да водиш счетоводство- може да го водиш сам като ЕТ, или да ти го води счетоводител като ЕООД и да подаваш декларация.

ВСЯКА търговска дейност в  граници определени от закона се облага в БГ, питай работещ счетоводител да ти каже в какви точно граници, аз отдавана не практикувам.

Оставяме на страна Факта, че "стария" компютър струва 2000лв.

Имаш ли документ за покупка?

Ако направиш продажба на печалба над определена стойност ще бъдеш обложен.

Тук идва и въпроса за двойното облагане и платено ДДС, тоест ако си закупил и платил ДДС нямат право да те облагат отново, ама дали такива неща са се случили може да се провери само ако водиш счетоводство. Ако пък водиш счетоводство , то трябва да е стандартизирано по закона, тоест да имаш регистрирана дейност.

От друга страна рециклирането  в БГ е забранено от закона практически, освен ако не си лицензирана фирма, а за да си лицензирана фирма за рециклиране закона казва, че трябва да дадеш залог на държавата за лиценза в размер на 1 000 000 лв. Не се бъзикам. Което Прави всички автоморги в БГ незаконни.Просто никой не се е сетил това да го приложи поради разни хартиени причини  :D
« Последна редакция: 09 Август, 2018, 12:43:47 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен allmovies

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 0
  • Населено място: София
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #28 -: 10 Август, 2018, 08:59:57 »
@allmovies

5500лв , не се брои за печалба ами за оборот. Някъде по търговските закони или ЗС e определено в какви граници до колко лв, може да правиш продажби без да те облагат. Като надхвърлиш тия граници ставаш нарушител или данъкоплатец- както си избереш. Мисля че 500лв на година беше ограничението, но не съм сигурен, понеже не практикувам счетоводство отдавна.

В случай, че надвишаваш такава граница, но не искаш да плащаш  глоби и налози след като реално не правиш печалба>
Имаш възможност да ти гледат дейността като печалба,и дали правиш печалба изобщо, която да облагат.
Тогава трябва да водиш счетоводство- може да го водиш сам като ЕТ, или да ти го води счетоводител като ЕООД и да подаваш декларация.

ВСЯКА търговска дейност в  граници определени от закона се облага в БГ, питай работещ счетоводител да ти каже в какви точно граници, аз отдавана не практикувам.

Оставяме на страна Факта, че "стария" компютър струва 2000лв.

Имаш ли документ за покупка?

Ако направиш продажба на печалба над определена стойност ще бъдеш обложен.

Тук идва и въпроса за двойното облагане и платено ДДС, тоест ако си закупил и платил ДДС нямат право да те облагат отново, ама дали такива неща са се случили може да се провери само ако водиш счетоводство. Ако пък водиш счетоводство , то трябва да е стандартизирано по закона, тоест да имаш регистрирана дейност.

От друга страна рециклирането  в БГ е забранено от закона практически, освен ако не си лицензирана фирма, а за да си лицензирана фирма за рециклиране закона казва, че трябва да дадеш залог на държавата за лиценза в размер на 1 000 000 лв. Не се бъзикам. Което Прави всички автоморги в БГ незаконни.Просто никой не се е сетил това да го приложи поради разни хартиени причини  :D

Как да предоставя касова бележка или фактура за техника която съм продал на някой, защото е имало остатъчна гаранция?
Компютъра струва втора ръка 2000 / а нов е купуван за 3000 + лв.
ДДС то си е платено с покупката.
Значи от това което ми написахте разбирам, че имам право да си продавам старата техника до 500 лв. на година.?!?!
Само един качествен телефон втора ръка е на 500 + лв.
С две думи искате да кажете, че трябва всички Българи да ги съдят. Защото каквато и стара техника да продаде човек ще е над 500 лв.

Неактивен barlog

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 121
  • Населено място: гр. Куклен
Re: Куриерските служби се отчитат пред НАП
« Отговор #29 -: 10 Август, 2018, 09:28:57 »
Здравейте господа !
 Няма да коментирам действията на НАП защото не познавам добре системата и нормативната уредба.
Но, за търговския раздел във форума.....той наистина става все по "търговски"  идеите произхождащи от форума като цяло,  такива като  споделяне на общи интереси, взаимопомощ, обмен на информация, части,   популяризиране на общите ни хобита и занимания поне в търговския отдел са останали доста назад......  Не е тайна че не малка част от членовете на форума са си търговци .  Нека има и такива но нека не теглим нещата само натам.
  Да в търговския раздел трябва да има ограничения, не само на броя обяви , но и на максималната цена на продаваните стоки както и на броя продавани артикули в една обява....
  това разбира се е лично мое мнение .......
  А който прави печалба ....е редно да плаща данъци....

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |