| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Часовник с Z574M  (Прочетена 12981 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #45 -: 20 Ноември, 2017, 11:51:09 »
Да, аз използвам само нажежаеми а дори не съм радиолюбител. Относно импулсните - зависи колко „кадърно“ са направени. Има такива които действително не смущават нищо, но има и екземпляри от които не можеш да чуеш нищо под 10 мегахерца в радиус от 10 - 20 метра да не говорим че се вкарват смущения при миливолтни измервания с осцилоскоп и трябва да ги изключвам... Определено за радиолюбителите са проблем - когато се опитваш да чуеш кореспондент на 2-3-5-7 хиляди километра и едва ли не го слушаш около нивото на шума, то едно импулсно в съседната стая е достатъчно да го заглуши.
За захранването - със съвременната елементна база стабилизирането на напрежението е въпрос на 5 елемента на обща цена 2 лева, защо да не го направим дори да е трепане на врабец с топ, щом се предлагат евтини топове :). Не е необходимо търсенето на специален траф в случай че такъв не е наличен, а свързването на два трафа насрещно е кофти решение, при положение че може да се направи така както съм го направил аз с готов траф от комет с 48 волтова вторична. Ето схемата на захранването на моя часовник:

82660-0

Горната част осигурява ниското захранващо напрежение резервирано с капсилован оловен акумулатор като се грижи и за заряд, поддръжка и прекъсване на разряда при достигане на крайното напрежение. Това теб не те интересува, макар че твоя часовник ще има бая сериозна консумация и сигурно с батерии трудно ще го подсигуриш - ще трябва акумулаторче, но схемотехнически може да решиш нещата по съвсем друг начин.
Същественото тук е долната част от схемата осигуряваща високото напрежение, трафчето е такова:
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/20408/
стабилизатора след него също е въпрос на вкус и може да го реализираш по свое желание дори с доста по-опростена схема. Аз лично съм вложил източник на ток за ценеровия клон, от опит съм разбрал че такъв е желателен в такова захранване.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 888
  • Населено място: Варна
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #46 -: 20 Ноември, 2017, 13:35:59 »
Добре, ама примерно в момента у дома има поне 10 уреда с импулсни захранвания, които дори на стендбай работят като такива. Изобщо не броя крушките...Това, че в часовника има някакво мижаво 2W изобщо няма да промени света! Друг е въпросът, че аз изобщо ако правех такъв часовник, бих го захранил изцяло с импулсно захранване. Дет' се вика, добре че правя само механични часовници... Не обичам мрежовите трансформатори - загряват, добавят в мрежата индуктивен товар, аналоговите стабилизатори също загряват. Помните ли ужаса в телевизорите София 21/31? Не става въпрос за загряването в стабилизатор за 180V/5 mA, но въпросът е принципен.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #47 -: 20 Ноември, 2017, 14:39:14 »
Няма смисъл да водим спорове които са на базата на лични възгледи. Проблем за ел мрежата от индуктивната съставка на един 5 - 10 ватов трансформатор няма никакъв, и от 1000 такива няма проблем, защото такъв товар се компенсира лесно освен това индуктивния товар на едно такова трафче ако е читаво направено е под 15 милиампера. Виж обаче ниския фактор на мощността на импулсното захранване, заради несинусоидалната форма на тока който консумира от мрежата (само във върха на синусоидата) е страшен бич за мрежата който води и до внасяне на нечетни хармоници. Ефекта всеки може да види на осцилоскоп като „отрязване“ или сплескване на върха на синусоидата. Това не подлежи на компенсация (поне не така лесно) и изисква активни корекции на фактора на мощността които са едни от най-зловещите замърсители на ефира ако не са съпроводени от съответните филтри. Мрежовия траф загрява само ако е китайски боклук, иначе си е в рамките на нормалното.
Моята концепция е да се стремя максимално към линейни схеми, без ключови режими. Не ми дреме дали стабилизатора разсейва някакъв си ват топлина, а защо не и 10 - 20 вата в някой телевизор, не ме бърка това. Докато смущенията от импулсните стабилизатори няма да ги коментирам те правят ужасии в ефира. Всичко това е причината в града отдавна да не могат да се слушат средни и дълги вълни. Като отидеш извън града на чистия ефир се оказва че свирят по-добре от УКВ по някои показатели. Така че не знам защо трябва да се боря за някой допълнителен процент енергийна ефективност, все едно говорим за батерийно захранвани устройства.
Но не е необходимо ти да приемаш моята гледна точка, както и аз няма да приема твоята. Естествено уважавам правото ти на избор! Просто споделям. То друг е въпроса че моя часовник въпреки безкомпромисно проектираната платка с екран маса и всичко, бълва доста в УКВ ефира заради 4 мегахерцовия кварц и веригата за деление на честотата реализирана с бързи HC интегрални схеми, но това е неизбежно, е избежно е ако се направи с микроконтролер ще се намали този ефект.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 888
  • Населено място: Варна
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #48 -: 20 Ноември, 2017, 18:30:48 »
... Виж обаче ниския фактор на мощността на импулсното захранване, заради несинусоидалната форма на тока който консумира от мрежата (само във върха на синусоидата) е страшен бич за мрежата който води и до внасяне на нечетни хармоници. Ефекта всеки може да види на осцилоскоп като „отрязване“ или сплескване на върха на синусоидата. Това не подлежи на компенсация (поне не така лесно) и изисква активни корекции на фактора на мощността които са едни от най-зловещите замърсители на ефира ако не са съпроводени от съответните филтри.
Добре де, а какъв по форма ток консумира изправителят след вторичната намотка на трансформатора, натоварен с филтров кондензатор? Има ли разлика спрямо входния ток на имп. захранване без PFC? Само захранванията с PFC консумират синусоидален ток от мрежата и са чисто активен товар.
Прав си, че няма смисъл да спорим, всеки си има възгледи... Аз от 100 години се занимавам с ремонт на импулсни захранвания - малки, големи и още по-големи. Те са част от прогреса, а дали прогресът е полезен за света и хората е друг въпрос. Но определено обхватите СВ - ДВ са поносима жертва спрямо ползите, които дават като цяло импулсните захранвания

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #49 -: 20 Ноември, 2017, 21:12:07 »
Така е! За това обаче всеки решава дали да ги вкарва в къщи и къде точно. И аз се увличам по импулсни в някои приложения, дори си конструирах инверторен електрожен, и на компа си няма да сложа линейно захранване (самия комп е по-голям смутител от захранването си), но там където може - не слагам импулсно.
Прав си че трафа с капацитивен филтър след изправителя консумира приблизително същата форма на тока както импулсното. Малко по-широки и с по-малка амплитуда са токовите импулси заради по-високото вътрешно съпротивление на трафа но в общи линии е същото. Ако филтъра след изправителя обаче е LC вече е друго, но това същото важи и за импулсното захранване. Мисълта ми е че последния проблем са няколко волт-ампера реактивна мощност. Ако става въпрос за приложение в което е задължително анодното да се получава от ниско напрежение напр. автомобилно захранване, там вече е ясно че ще бъде с импулсно, но когато импулсното ще намали теглото на стационарен уред от 500 грама на 250 грама, или ще повиши ефективността от 60 на 85% за уред консумиращ 5 волт-ампера то ми се струва че това е незначително предимство. За това нека всеки вземе решение и го направи така както му пасва повече на него, за това е хоби.
Пък СВ и ДВ не е задължително да са жертва, импулсни с добра филтрация са бетон и не смущават. Но като започнем с китайските боклуци за които всяка индуктивност е мостче, или компактните крушки където просто няма място, баластите за улично осветление и т.н. безкраен списък. Ако се спазваха стриктни закони при внос, нямаше да се жертва нищо, поне не от самите захранвания.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #50 -: 20 Ноември, 2017, 21:15:01 »
Те са част от прогреса, а дали прогресът е полезен за света и хората е друг въпрос. Но определено обхватите СВ - ДВ са поносима жертва спрямо ползите, които дават като цяло импулсните захранвания
Прогресът не е самоцел, той е необходимост. Той е порив в служба на човека. Силното лоби на бизнеса в коването на наредбите и регулациите, неадекватния инженерен дизайн, базиран само на алчността и жаждата за бърза печалба без оглед цената, както и безумно слабата обща култура на купувачите не са и не могат да бъдат приемливи по какъвто и да било начин, без значение ползите за когото и да било. Тези диапазони са жертвани само защото побират твърде малко канали в ширината си и предавателните станции изискват значителна начална инвестиция. В Япония има милиарди импулсни захранвания, но цялата страна е покрита от перфектен C-QUAM сигнал и има стотици малки локални станции. И не си пречат.
Няма поносими жертви. Има безхаберни, безгласни и неуки жертви на прогреса.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен pansim

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 611
  • Населено място: Сандански
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #51 -: 20 Ноември, 2017, 21:32:57 »
Колко приказки се изписаха за едно мижаво повишаващо импулсно...
И никой не попита човека, дали е радиолюбител който слуша на прага на чуваемост някой на другия край на земята. Защото ако НЕ...то целия спор е безмислен. Слагай едно 34063 и не го мисли повече. Тази схема макар и стара работи железно!!!













http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен NKK

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 273
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #52 -: 20 Ноември, 2017, 23:56:17 »
Цитат
И никой не попита човека, дали е радиолюбител който слуша на прага на чуваемост някой на другия край на земята. Защото ако НЕ...то целия спор е безмислен. Слагай едно 34063 и не го мисли повече. Тази схема макар и стара работи железно!!!

Абсолютно!!! А да не забравяме и всякакви безжични рутери, GSM клетки и други бръмчащи простотии около нас  :drinks:

Неактивен lz2lx

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 404
  • Населено място: България
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #53 -: 21 Ноември, 2017, 01:11:57 »
Ако ще е гарга, да е рошава. Казваш. Натам отиват нещата жалко. Да му мислят производителите и дистрибутори на HF апаратура най-вече.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #54 -: 21 Ноември, 2017, 14:03:44 »
Не бих казал че 100 канала на 1 мегахерц ширина е неефективно, сравнено с аналоговото УКВ където на 20 мегахерца се събират преко сили 35 канала. Но както и да е, вярно в сравнение с цифровите преноси наистина е неефективно.
Относно Радио-хоби - той е радиолюбител, това го знам, ако иска и той да го напише. Импулсното не само че не носи позитиви в случая (според мен) то е и по-трудно за оживяване от неопитен човек, ама кой му мисли за това... защо да работим на 50 херца като може да щракаме на 40к с 1 мегахерц хармоници.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен radio-hobi

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1055
  • Населено място: София
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #55 -: 21 Ноември, 2017, 19:27:42 »
Както казах имам трансформатор от уреда от който е и единия модул с лампи . И за начало ще работи с него .

Неактивен Лъчо Минков

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1124
  • Населено място: София
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #56 -: 21 Ноември, 2017, 21:28:16 »
Ето какво имам

Неактивен Кръстан

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 135
  • Населено място: Пасарел, Плевен, Копенхаген - тризвучието на географията
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #57 -: 24 Ноември, 2017, 13:15:37 »
Лъчо Минков това твоето си плаче за часовник.  :crazy: Много е яко това.

Неактивен barlog

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 121
  • Населено място: гр. Куклен
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #58 -: 09 Декември, 2017, 19:59:40 »
За да върна темата към ламповите часовници ще предложа една хубава и лека за реализиране схема с микроконтролер Atmega8
схемата тук http://cxem.net/mc/mc215.php

работи стабилно, в моето изпълнение използвах захранването на лампите публикувано от мен по нагоре.

Неактивен lz1tka

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 596
  • Населено място: Костинброд
Re: Часовник с Z574M
« Отговор #59 -: 07 Март, 2018, 21:27:31 »
За да върна темата към ламповите часовници ще предложа една хубава и лека за реализиране схема с микроконтролер Atmega8
Схемата може да се опрости махайки pcf8583. Слага се външен кварц на мегата за определена честота. Разбира се и се пренаписва софта. Ползвам директно мегите за генератор. Точноста на китайските кварцове 1-5 сек на месец(и).Например кварц с честота 4,915200 Mhz(кратна на вътрешния таймер).Принципа е,колкото по-висока  честотата,толкова по точен часовника.
Часовничето изглежда добре,имам 8 лампи но нямам време да си направя подобен. :)
73!

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |