| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Какво ми донесе дядо Коледа от битака днес  (Прочетена 4918 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 977
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Днеска имах малко свободно време и реших да се поразтъпча до близкия битак. Реших да си направя подарък. Изглежда много добре. Има драскотини по лака и се надявам да ме съветвате, как да го реставрирам. С електрониката, трябва да се справя, но ако се запече нещо ще питам.
108520-0108522-1108524-2
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
Re: Какво ми донесе дядо Коледа от битака днес
« Отговор #1 -: 05 Януари, 2019, 17:24:58 »
Как мислите купих го за 40 евра от един боснянец, Мисля, си заслужава парите. С каква шкурка да изшкуря лака където е повреден, или трябва на цяло да се изшкури и нов? После с какъв лак да го мина? С какво да лъсна металните лайсни до блясък? Това ми е първа реставрация на дървена кутия и искам да се справя добре. Затова питам за всичко, защото не съм го правил.
Още снимки
108528-0108530-1108526-2108532-3
« Последна редакция: 05 Януари, 2019, 17:37:37 от shri »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #2 -: 05 Януари, 2019, 18:16:58 »
Манн....! Това радио свири много хубаво. Работи само на УКВ, на средни къси и дълги го няма. Но това е бял кахър. Изненадан съм от хубавия звук. То наистина било хубаво. :good:
Казвайте как да се справя с кутията и с каква химия да лъсна бронза.

Неактивен asasas

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 22
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #3 -: 05 Януари, 2019, 18:51:00 »
 :)ЧНГ и честито! Ам не си прегледал форума ..за фурнира..Колегата Динев се е постарал да ни осветли по въпроса с немски опит!   https://www.sandacite.com/schellack/#more-428   

Сякаш е знаел,че ще ходиш в Берлин и ще намериш лесно материалите !
Успех!

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3332
  • Населено място: София
« Отговор #4 -: 05 Януари, 2019, 19:01:58 »
Не е толкова зле тоя лак, че да трябва да го махаш. Измий го с меглио или нещо друго подходящо, което не оставя филм върху повърхността като изсъхне може и чиста вода и веднага подсушаваш с микро-фибърна кърпа. После взимаш 1-2 много тънки четки за рисуване, кутийка лак, лупа с голямо увеличение и почваш да оправяш драскотините като се стараеш да не застъпваш местата с лак ами само в одрасканото да рисуваш. Най-добре се виждат всички драскотини на луминесцентна лампа или силна енергоспестяваща.

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1148
« Отговор #5 -: 05 Януари, 2019, 19:11:04 »
 Месинговите лайсни добре се чистят с Cif. Аз си забърках един засъхнал Cif с течен парафин и резултата е направо блестящ!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #6 -: 05 Януари, 2019, 19:48:12 »
И аз си помислих за циф. Мога да го смеся със спрей за почистване на контактни повърхности. Да лака изглежда запазен, но като се вгледа човек има много микродраскотини и пукнатини, наранявания. Първо трябва да видя какъв е лака. Прочетох статията от линка. Много тънак ми се вижда лака. Дали не е нитроцелулозен а не шеллак. Като прокарвам ръката по горния капак, повърхноста се усеща грапава, релефна. Шеллака не би трябвало да е така.

Неактивен chav_chav

• Квантов генератор
  • Публикации: 630
« Отговор #7 -: 05 Януари, 2019, 19:57:02 »
Браво!Добро попадение!
Нека сега специалистите да кажат как се подготвя основата,слага ли се грунд и какъв лак?
О,извинявам се,той Динев го е превел!Аз си мисля ,че от първия път няма да стане.Ще трябват тренировки върху нещо друго и когато почувстваш2, че си готов тогава да започнеш някой ценен експонат.На картинките много добре се е получило.Само,че какво е пемза ,какви лакове?
« Последна редакция: 05 Януари, 2019, 20:18:06 от chav_chav »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3507
« Отговор #8 -: 06 Януари, 2019, 10:28:20 »
Честито! Прекрасен екземпляр! Мисля че оригинално заводски тези радиа са лакирани с нитроцелулозен лак. Виждал съм и реставрирано такова радио с шеллак, и мога да кажа, че резултата е отличен, и на практика не се различава визуално от оригинала. Все пак нека кажат тези които имат опит, аз лично реставрация на дървена кутия не съм правил никога. Внимавай само с шкуренето, че съм чувал, че някои радиа не са с фурнир а нещо друго което при шкурене се поврежда, та внимателно.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #9 -: 06 Януари, 2019, 11:04:27 »
Ина мен ми прилича на нитролак. Хе-хе вчера докато го слушах, някъде на 15 минута звука стана тих и грозозен. Някой кондер си показа рогата. Нека да се проявяват дефектите, че по лесно да ги намирам. Сигурно ще трябва да подменя електролитите, имаше и брум в звука малко. Но въпреки това отдавна не бях чувал такъв звук и ме изкефи. Как са използвали кутията като тонколона с тия 3 високоговорителя. Определено ще внимавам, ще капна малко коресилин или ацетон някъде да видя как се разтваря. Първо със спирт разбира се да проверя за шеллак.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1956
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #10 -: 06 Януари, 2019, 11:41:59 »
Прехвърляния кондензатор на първа решетка на крайната лампа е пробил.
Не го слушай така, ще се прецака някое съпротивление.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3507
« Отговор #11 -: 06 Януари, 2019, 12:58:11 »
Определено похвата да чакаш да се проявяват дефектите е силно опасен в една такава апаратура и може да нанесеш щети. Може да претовариш захранващия трансформатор, да повредиш крайната лампа, да опечеш изходния траф и т.н. много неща все нежелателни. За това първо премери всички режими на лампите, и виж където има положителен потенциал на първа решетка да подмениш прехвърлящия кондензатор. То май е по-добре направо да си се подменят всички прехвърлящи кондензатори, защото със сигурност след годините няма вече достатъчно годни от тях. Трябва да се премерят за ESR всички електролитни кондензатори, и само при необходимост да се сменят, защото обикновено по-големите по обем електролити са перфектно запазени до ден днешен, докато по-малките са по-скоро изсъхнали. Та не чакай да се появяват дефектите, защото със себе си могат да нанесат щети по схемата. Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #12 -: 06 Януари, 2019, 13:09:22 »
Е па не съм тоуко простъ. Естествено, че веднага го спрях. А то няма как да знам в кой момент, кой чарк ще дефектира. Това което мога е да сменя електролитите и да ги измеря, но кога някой прехвърлящ ще здаде багажа е трудно да предвидя. ??? Нали няма да ме посъветвате да сменя всички компоненти с нови, че да съм сигурен, майтап бе уили базикам се. Базикам се щото наистина му се кефя, ще го оправя, няма да остане така, и скоп ще пусна да видя брумовете, и на генератор ще го закача да видя междинните. Едно по едно, лека полека. Нямам много свободно време и не мога да ходя за части всеки ден.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3984
« Отговор #13 -: 06 Януари, 2019, 13:11:07 »
Хм, интересно, горният говорител е закрепен на горния капак, а няма отвори за да излиза звука  :unknown: ? Освен да е повдигнат, и звука да излиза от задните горни три продълговати отвора.
Иначе много хубаво радио.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #14 -: 06 Януари, 2019, 13:18:14 »
"Ти ша каеш",  8) я се загледай, отгоре има двойно дъно. Дефакто звука излиза през декоративната решетка. Точно това ме кефи, горната част е отделена за този предполагам високочестотен говорител. В се едно трилентова тонколона.
И един въпрос по темата, коя схема да ползвам. В нета намерих разни варианти с цифри тука на капака пише само R.
Graetz Melodia R UKW-GROSS-SUPER
« Последна редакция: 06 Януари, 2019, 13:25:55 от shri »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |