| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радиопредавателна станция "Видин"  (Прочетена 48657 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 976
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: Радиопредавателна станция "Видин"
« Отговор #240 -: 24 Май, 2025, 19:34:10 »
Днеска Нави ме заведе на збирка на немския форум, която се проведе в историческия предавател музей Къонигсвустерхаузе. Докато нашите глупаци рушат хората си пазят историята и я почитат.
186403-0186405-1
Антената.
186407-2186409-3
Крайните ламбета и променливия кондер.
186411-4186413-5
Бобините и малко шкафове.
Имаше изложен електронен часовник с лампи, синхронизира се от мрежовата честота.
186415-6
За Стършела снимах едно радио дето се отваря като книга.
186417-7
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен малкия

• Квантов електрон
  • Публикации: 148
  • Населено място: Беломорието
« Отговор #241 -: 24 Май, 2025, 19:43:23 »
Докато нашите глупаци рушат...

Не е глупав тоя който яде баницата, а тоя който му дава...

Може ли някой да направи електронна подписка. ДА СЕ ПОДПИШЕМ!
“Страна безъ собствена индустрия е колония” - Сава Алтимирски "Бралтъ"

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3982
« Отговор #242 -: 24 Май, 2025, 19:43:59 »
Сбирката на кой немски форум е, да не е RBF  ::) . Иначе, доколкото знам, в Гемания май няма излъчване на СВ, ДВ, че и на КВ. Но независимо от това, хората явно си държат на историята. Едва ли ще нарежат за скрап тази антена, както ние направихме с нашите, дано поне Видинският предавател оцелее.

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Публикации: 107
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #243 -: 24 Май, 2025, 19:51:50 »
Аз имам късмет, че селото ми е много близо до РПС Видин. 20Км разстояние.

Мога да кажа, че вечерта съм хващал СВ с български говор ама с шум. Селото ми е разположено като в долина, там няма никакъв интернет обхват и радио само Сръбско съм хващал добре. Ако аз застна с приемника по добър начин в центъра на селото и го вдигна доста силно във въздуха мога да хвана нещо ама със шум.

При следващото ми ходене на село ще си взема едно радио и ще мина точно до РПС-то да си щракна няколко снимки като спомен и ще заснема видео как се чува.  :)

15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 511
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #244 -: 24 Май, 2025, 21:07:19 »

"Митев. Допълни, че този предавател се явява дублиращ на УКВ мрежата."

CVT, тук коментирам само изказването на Митев за дублирането на УКВ мрежата, като една от причините за спиране на предавателя.

Митев е генерален директор от 5 години, през които е спал и не е забелязал "огромните" разходи за РПЦ Видин. Вероятно сега се е появил няКОЙ, който желае да повтори историята с предавателя на Вакарел и другите предаватели на СВ.
ГД на БНР за 5 години не е предложил никаква оптимизация, а сега от НС искат за няколко дни да предложи план за оптимизация.
И отново давам пример със Сръбското държавно радио, където работят два пъти по-малко служители от БНР при подобни програми.
Честит празник на всички !  :drinks:

Активен Baxandal

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 2
  • Населено място: Гоце Делчев
« Отговор #245 -: 24 Май, 2025, 22:10:57 »
Не е глупав тоя който яде баницата, а тоя който му дава...

Може ли някой да направи електронна подписка. ДА СЕ ПОДПИШЕМ!

Подкрепям идеята на г-н Малкия. Обаче ще се повтори същото , като със съдбата на Вакарел. Иска си протестно изразяване, което да предизвика широк отзвук в медии. Така , че да се види нежеланието на обществото да се сбогува с последния средновълнов предавател в България. Ще ми се да храня и надежда , че нещо ще се промени и заправи отново в правилната посока след време.. но то времето си минава, като резултати няма. Нещо строено и работещо от поколения , поддържано и то да се унищожи е жалко.

Честит Празник!  :empathy2:

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Публикации: 107
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #246 -: 24 Май, 2025, 22:39:10 »
Честит празник на всички колеги и хората извън форума  :drinks:

А ето малко от Костинброд. Ние с един приятел си правехме експедиция с колелата преди година и решихме да минем покрай РПС Костинброд. Само намерих тази снимка на компютъра. Мястото е доста западнало, и скоро време може да очаква същата съдба като Вакарел за жалост. Излиза по изгодно да се изкорми всичко..  :(
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 511
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #247 -: 25 Май, 2025, 09:54:04 »
Иначе, доколкото знам, в Гемания май няма излъчване на СВ, ДВ, че и на КВ. Но независимо от това, хората явно си държат на историята.

В Германия има излъчване на средни вълни-801kHz. :)

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #248 -: 25 Май, 2025, 16:24:29 »
Мястото е доста западнало, и скоро време може да очаква същата съдба като Вакарел за жалост. Излиза по изгодно да се изкорми всичко..  :(
РПС Костинброд работи! Да, в частни ръце е, но работят КВ 3 предавателя, ламповите в главна зала. Въпреки страшната мизерия и огромни проблеми екипът се справя блестящо с наличното и опазва активите според силите си! Работят някои от завесите, една паяжинка военна (бивша) широколентова на около 13МХц и какво ли още не по поръчка. Тревясал е, повечето стълбови фидери не се ползват е е много трудно да се подържат. Имат огромни проблеми с помпите за охлаждане, но дават всичко от себе си всеки божи ден! Да са живи и здрави!
https://www.spaceline.bg/
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 306
« Отговор #249 -: 25 Май, 2025, 16:51:59 »

Имам един немски електронен часовник, който се сверява от Германия, доколкото знам, на ДВ (около 2000м) от 1000kW предавател. Разбира се, показва немско време. Колкото пъти се опитвам да му сменя часа, след известно време тай пак си показва немското - значи продължава да получава сигнал. Държа го близо до северен прозорец (в Люлин), иначе не работи точно.

Неактивен navi

• Квантов електрон
  • Публикации: 373
« Отговор #250 -: 25 Май, 2025, 18:20:59 »

Това е нашия предавател - https://welle370.funkerberg.de/. 810 кХц. Иван е сложил снимки.
Излъчва само с 9,99 Вата и хваща кръг с диаметър около 30 км. Не можем да излъчваме с повече, защото тогава влизаме в закона за радиоразпространение и цените са непосилни. Иначе имa излъчване и на 6070 кХц - Радио Десау, https://www.smradio-dessau.de/, също 10 Вата по същите причини, но това не са комерсиални излъчватели. Комерсиално излъчва Науен, на ишлеме - преди ги беше много яд че им избягали азиатците в Костинброд защото там било по ефтино. Иначе в Науен можеш за 100-200 евро да си платиш и да пуснеш едно свое излъчване - поне така беше 2020. Сега не сме се интерсували. Абе умряла работа и в Германия - нали от тях се учат нашите.
Излъчване има в Полша на ДВ, 225 кХц, хваще се в Берлин и през деня стабилно на феритна антена, в Чехия на СВ (ДВ най го ззатвориха), Румънците и осбено пък Унгарците се хващат тук добре.

От балтийските колонии излъчват на 666 кХц пропаганда да промиват мозъците на беларусците и руснаците на руски, както и на 1547 кХц пак пропагандисти. Нощно време понякога е бъкано от станции, с голям късмет съм хващал Видин, даже с еднокръгов линеен - май бях го пускал някъде тук. Ама иначе предимно църковни, арабски и тн.
Не е въпроса в парите, тукашния Телеком строши толкова пари за DRM и го спря веднага - шубето е от големите разстояния на покритие и че всеки може да слуша без да плаща. Затова ще затворят и УКВ. Германия искаше да затваря тази година, но зарадои войната имаше протести и го отложиха за 2035, но във Норвехия и Швейцария няма вече и УКВ.
« Последна редакция: 25 Май, 2025, 18:43:29 от navi »
Приятелски Поздрав!
Иван

Неактивен vstealth

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 13
« Отговор #251 -: 25 Май, 2025, 19:35:01 »
От горния пост как да се тълкува, че е разрешено излъчване до 10 вата без лиценз така ли.

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
  • Публикации: 581
  • Населено място: Плевен
« Отговор #252 -: 25 Май, 2025, 20:00:07 »
Момчета за да се запази предавател Видин от разруха единствено решава собственика на обекта.БНР може да спре плащането и да съкрати излъчването в средни вълни,но собственика на обекта може да запази уникалната антена с наличната техника.Така стана и с Вакарел че продадоха терена заедно с антената и новият собственик решава вече какво да прави.Въпроса е че Видин няма да се продаде но консервирането му е под въпрос.Да се надяваме че ще има излъчване и няма да го изключат.
Интересно само аз ли го приемам тъй кристално и чисто и то в градска среда в панелен блок?Всеки виждам че се оплаква.

Активен Baxandal

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 2
  • Населено място: Гоце Делчев
« Отговор #253 -: 25 Май, 2025, 20:34:21 »
Момчета за да се запази предавател Видин от разруха единствено решава собственика на обекта.БНР може да спре плащането и да съкрати излъчването в средни вълни,но собственика на обекта може да запази уникалната антена с наличната техника.Така стана и с Вакарел че продадоха терена заедно с антената и новият собственик решава вече какво да прави.Въпроса е че Видин няма да се продаде но консервирането му е под въпрос.Да се надяваме че ще има излъчване и няма да го изключат.
Интересно само аз ли го приемам тъй кристално и чисто и то в градска среда в панелен блок?Всеки виждам че се оплаква.
Г-н Боби е прав. Собственика решава. Частно дружество.  Частното дружество е Виваком. Собственика (бъдещ купувач) решава. До сега няма запазен, продаден обект с налична техника.  Добре , как в Румъния за пример всичко е запазено и работи. Обновено и се поддържа. В България  националното радио излиза , че няма собствена мрежа, а плаща наеми на частни фирми за излъчване. В това число и СВ. За какъв ефир говорим?
 Частен?!  Тогава какво е радио? Частно , национално...егати. В един от коментарите пише , че радио без собствен ефир не е радио. Относно оплакванията за прием  на 576 Кхц е относително. Направено с работещ и изряден приемник РПС Видин Водна 576Кхц, дава учудващо покритие. Няколко рапорта имам направени от Югозападна БГ и Халкидики в Гърция макар, че насочеността на антените е в друга посока. Да се надяваме , че ще бъде запазено.  :reader:

Неактивен navi

• Квантов електрон
  • Публикации: 373
« Отговор #254 -: 26 Май, 2025, 00:40:14 »
Имам един немски електронен часовник, който се сверява от Германия, доколкото знам, на ДВ (около 2000м) от 1000kW предавател. Разбира се, показва немско време. Колкото пъти се опитвам да му сменя часа, след известно време тай пак си показва немското - значи продължава да получава сигнал. Държа го близо до северен прозорец (в Люлин), иначе не работи точно.
Предавателя е DCF77 около Франкфурт на Майн. Честота 77.5 кХц, синхронизиран с атомния часовник, мощност 50 кВт. Обхват:
186435-0
Ако говорим за такива предаватели е друго - на най-дълги вълни се командват подводниците. За любители е интересен шведския Grimeton 17,2 kHz, ама трябва и специално радио :)
Приятелски Поздрав!
Иван

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
12284 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
30812 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
12 Отговора
12650 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2017, 01:31:32
от GRIDLIC
3 Отговора
7746 Прегледи
Последна публикация 12 Декември, 2018, 20:27:39
от GRIDLIC
1 Отговора
5718 Прегледи
Последна публикация 10 Октомври, 2020, 00:47:41
от GRIDLIC

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |