| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Unitra g602 обороти и спиране  (Прочетена 3297 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Unitra g602 обороти и спиране
« Отговор #15 -: 13 Януари, 2021, 17:15:55 »
Следва да се започне с внимателно преглеждане на монтажа. Първо да се види всичко което е пипано, защото е твърде вероятно да е пипано и да е променяно нещо особено около веригата с потенциометъра. След това е добре да се премерят напреженията, основното най-вече 15 - 18 волта и стабилизираното 9 - 10 волта. После вече, да се види как вървят нещата след фоторезистора - дали импулсите стигат до някъде - тук без осцилоскоп не знам какво ще става, може да се съди по някои напрежения но...
В общи линии ще трябва да вникнеш в принципа на работа на регулатора (не знам до къде стига опитът ти в електрониката), направиш ли го е елементарно. Ще видя дали тия дни ще ми дойде времето и музата да взема да напиша едно по-подробно описание на принципа на работа. Като знам колко съм натоварен едва ли ще стане, но все пак ще опитам.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен sunrise

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 44
  • Населено място: София
Re: Unitra g602 обороти и спиране
« Отговор #16 -: 13 Януари, 2021, 18:09:25 »
Опитът ми е на тепърва навлизащ  :master2: Сега с новия фоторезистор има следното явление - диска тръгна на 45 оборота вместо на 33, след спиране и пускане се оправи. Оригиналния фоторезистор имаше кабелче по крачетата, за изолация, на новия трябваше ли да слагам и на какво разстояние трябва да е от лампата, защото новия е без капсула и седи по-дълбоко?   :flag_of_truce:
« Последна редакция: 13 Януари, 2021, 18:16:36 от sunrise »

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 888
  • Населено място: Варна
Re: Unitra g602 обороти и спиране
« Отговор #17 -: 15 Януари, 2021, 09:13:01 »
Ще опитам аз, преди да сляза при струга...

Ориго е написал хубаво обяснение в другата тема, но е малко по-подробно и инженерно, отколкото е нужно за някой, който тепърва започва да навлиза в материята.

Ще си послужа със схемата на 601. Тя е различна - няма автоматика, захранването е друго, но пък принципът на регулатора е същият и има същите елементи като структура. Нарисувана е по-прегледно и в този смисъл е по-лесно разбираема.
Означих отделните възли в схемата с правоъгълници с различни цветове.
Отдясно наляво:
В червено - усилвател на грешка (диференциален усилвател)
В синьо - усилвател на тока на двигателя
В оранжево - аналогов честотомер
В зелено - генератор на импулси.

Обяснението май трябва да започне отзад напред:
 Дискът с отвори стои между лампата и фоторезистора, когато моторът се върти, това води до периодични промени в съпротивлението на фоторезистора. Получава се променливо напрежение, което се усилва от двата транзистора и накрая, в точка D се получават импулси с размер колкото захранващото напрежение и коефициент на запълване към 50%. Ако към тази точка спрямо маса закачим мултимер, превключен на променливо напрежение, трябва да измерим няколко волта. Така работи генераторът на импулси.
 Импулсите трябва да се преобразуват в постоянно напрежение, което зависи от скоростта на въртене (оборотите). Това го прави аналоговият честотомер. Без да влизам в подробности, ще кажа че е нещо като кофа с малка дупка на дъното която пълним с малко канче. Нивото на водата ще зависи от това, колко често изливаме канчето в кофата. Ако го правим често, ще можем да я напълним почти догоре, а ако  не бързаме, може и да е празна до следващото канче... В схемата, с всеки импулс от точка D, кондензаторът С4+С5 се дозарежда с постоянно количество електричество и през цялото време се разрежда бавно през R10. Така на изхода на схемата 'аналогов честотомер', в точка В, се получава напрежение, което зависи по някакъв закон от честотата на импулсите, или от скоростта на въртене на платера. Ще наричаме това напрежение за простота 'Реална скорост'
 Напрежението в точка А се получава от захранващото чрез резистивен делител, който се превключва в зависимост от избраните обороти. При условие, че захранващото напрежение е постоянно, то напрежението в т. А може да има само 3 различни стойности. Едната е 0, когато двигателят не трябва да се върти. Другите две могат да се регулират с отделни тримери поотделно, грубо, и с един общ - фино. Ще наричам за простота напрежението в точка А 'Референтна скорост'. То се използва за команда, която трябва да зададе скоростта на платера.
 Регулирането на оборотите е просто: референтната скорост се подава на единия вход на усилвателя на грешка, а реалната - на другия. Ако между тях има разкика, тя се усилва и се подава към усилвателя на тока на мотора. В резултат моторът изменя скоростта си така, че да се изравни с референтната...

Сега, как да разбереш какво не е наред?
Провери дали 'реалната скорост' се променя от скоростта на въртене на платера. Свържи мултимер, включен на постоянно напрежение между т, В и маса. Завърти платера на ръка. Трябва напрежението да се променя от скоростта на въртене. Това значи, че всичко с формирането на импулсите и измерването на честотата е наред...
Сега, закачи волтметъра към т. С. (напрежението върху двигателя) Включи на 33 или 45, за да се завърти платерът. Ще имаш някакво напрежение върху мотора. Ако задържиш платера с ръка, напрежението трябва да нарасне почти до захранващото, а ако го засилиш принудително с по-висока скорост, напрежението трябва да спадне до 0. Така трябва да работи регулаторът...
Ако всичко до тук е наред, но все пак понякога имаш грешки в скоростта, измери 'референтната скорост' и запиши стойността за двата вида обороти. При неправилни обороти я измери пак и провери дали стойността не е променена. Провери и захранващото напрежение. Ако то е наред, промяната ще е заради лош контакт в превключвателя или някой от тримерите...
« Последна редакция: 15 Януари, 2021, 09:21:35 от NHB »

Неактивен dani_01

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 3
  • Населено място: Бургас
Re: Unitra g602 обороти и спиране
« Отговор #18 -: 28 Май, 2022, 15:16:40 »
Имам един Вега ЕП 110 с Унитра 602. Смених му ремъка и дозата ( старата беше с MF 101 и не намерих такава игла, затова я смених с една аудиотехника - много добре се получи ). Два месеца работи безупречно, като се вземе под внимание, че почти 20 години стоя в ъгъла и прашасваше. След това изведнъж не може да вдигне обороти. По всички контролни точки дава с малко повече от 1,4 v повече от обявеното по схемата. Занесох го на приятел, на когото се доверявам напълно. Огледа го и заключи, че трябва да се смаже ротора на двигателя и остта на тавата. Смаза ги и след това две седмици работи безупречно! Дори правеше необходимите обороти под централната точка на потенциометъра. След това изведнъж загуби обороти. Помислих, че е от студеното време ( централното отопление беше вече спряно, предния ден беше 27 градуса, а текущия 17, а освен това след около 30 мин.на празен ход си пооправи оборотите. )

Обаче НЕ! Пак загуби обороти и дори след 2 часа на празен ход не можре да вдигне необходимите обороти.

Търся мъдрост за решаване на проблема. Благодаря на Всеки предварително за помощта.

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 888
  • Населено място: Варна
Re: Unitra g602 обороти и спиране
« Отговор #19 -: 29 Май, 2022, 23:23:37 »
Прочети какво съм написал в съобщението точно преди твоето. Ако не разбираш написаното, тази работа не е за теб. Тогава, при зададена с потенциометъра максимална скорост, и ако все пак оборотите са ниски, измери напрежението върху електромотора и също - захранващото напрежение и кажи какво си измерил...

Неактивен dani_01

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 3
  • Населено място: Бургас
Re: Unitra g602 обороти и спиране
« Отговор #20 -: 19 Юни, 2022, 12:09:16 »
Най-напред искам да благодаря на yooo за подкрепата в личните съобщения.

Другото, което искам да кажа, че по принцип изказа ми е малко странен и когато е написан, възможно е да се възприеме неправилно. Затова предварително искам да отбележа, че не пренебрегвам по никакъв начин написаното по-горе. Напротив -УВАЖАВАМ го!

Когато става дума за обороти на грамофон и по-точно за управление на оборотите на грамофон, принципно не съществува разлика с управлението на оборотите на струг. И в двата случая става дума за управление на оборотите на електрически двигател.

Безпорно NHB е положил сериозни усилия и да разясни процеса за управление на оборотите на любимия на всички ни грамофон, и да даде насоки за подобрение на процеса.

Проблемът е, че освен една тема за замяна на оригиналния двигател на грамофона, не успях да намеря нищо друго за самия двигател и поддръжката му.

И съвършенна схема на управление на оборотите на един ел.двигател да се изработи, ако самия двигател не се поддържа - не стават нещата.

/>
Намерих горното видео из интернетЪТ и го намирам за полезно. Проблемът е ( лично при мен ), както споделих с yooo, че не съм отварял двигател по-малък от 0,5 kW и такова малко нещо ме е страх да го отворя или по-скоро страх ме е, дали ще успея да го сглобя. ( Всеки си има свои ръце  :D ).

Важното е, че трябва да се обръща внимание и на механичните и електро-механичните части ( системи ) на грамофона. Все пак работата на грамофона зависи, ако не изцяло, то почти изцяло от работата на електрическия двигател, който си е електро-механично изделие и механичната част от него следва да се почиства и смазва редовно. При големите двигатели е лесно: Развиваш болтовете, сменяш лагерите, ако са капсиловани или лепеш с шЪпЪта грес!  :)

Благодаря на yooo за разясненията, как простичко става процеса на профилактика на UNITRA PRM-33-1.9, без да се отваря самия двигател.

Благодаря и на NHB за разясненията, които е дал за управление на оборотите на ел.двигател по-горе.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
1 Отговора
1107 Прегледи
Последна публикация 30 Април, 2013, 11:00:20
от Богомил
0 Отговора
2594 Прегледи
Последна публикация 01 Май, 2013, 11:49:45
от integrall
4 Отговора
1681 Прегледи
Последна публикация 21 Юли, 2017, 20:46:26
от kolev
2 Отговора
1835 Прегледи
Последна публикация 04 Февруари, 2017, 15:33:08
от Pichaga933
1 Отговора
292 Прегледи
Последна публикация 30 Юли, 2019, 18:18:54
от origo

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |