| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Отварачка за бира "Правец"  (Прочетена 12429 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 484
  • Населено място: Пловдив
Re: Отварачка за бира "Правец"
« Отговор #15 -: 12 Август, 2015, 22:39:12 »
shri -> "И са взели всичко от японците с изключение на 6502. А ма и той си е точно копие на МС6800 на моторола. Иначе Z80 си е оригинал."

Я да видим сега дали някой ще познае колко грешки има в това изречение ( не говоря за правописни ) .
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 908
  • Населено място: София
« Отговор #16 -: 12 Август, 2015, 23:22:03 »
Нека се пробвам .
МОS 6502 е американски процесор
https://en.wikipedia.org/wiki/MOS_Technology_6502
това че японците го взимат и орязват за своето нинтендо е друг въпрос ( Ricoh 2A03 / Ricoh 2A07)
https://en.wikipedia.org/wiki/Ricoh_2A03
Zilog Z80 пак е американски
https://en.wikipedia.org/wiki/Zilog_Z80
а да и Motorola 6800 е американски
https://en.wikipedia.org/wiki/Motorola_6800

А знаете ли кое е най-якото, може американците да си ги проектирали но японците изградиха на тях най великите платформи конзолите сега и нинтендо и написаха безброй прекрасни игри за тях, докато американските девелъпъти не успяха да направят качествена конзола нито игри  :blum1:

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 974
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #17 -: 13 Август, 2015, 20:40:11 »
Ааааааа значи японците са го крали от американците не ние. Приемам забележката. Преди години отнякъде бях научил, че ние сме го пилили за да го откраднем, а то биле японците.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #18 -: 13 Август, 2015, 20:50:46 »
Не мисля че японците са крали те просто са купили навярно лицензите, а ние дефатно наистина сме правили ривърс инжинеринг правец 8ците :)

CM601 е нашият вариянт на 6800, но чак към края на производството сме успели да го "проектираме" и пуснем в производство. В началото сме внасяли  оригиналните

Ето го нашият вариянт
http://cpucollection.ca/Pravetz680x.htm
« Последна редакция: 13 Август, 2015, 21:01:01 от FAMICOM_87 »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 974
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #19 -: 13 Август, 2015, 21:23:00 »
Възможно е за СМ601, да са ми разказвали и да съм забравил. Но точно са го пилили и заснемали с микроскоп многократно. Защото американския бил с вертикална структура и достатъчно едрозърнест. Все пак тогава не са били толкова микро технологиите като сега. и Под микроскоп се наблюдавало всичко. Така са свалили схемата му и после са го направили на ново. Това са ми го разправяли преди 25г. И аз забравям вече какво е било.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #20 -: 13 Август, 2015, 21:43:33 »
най-вероятно е така, на мен пък са ми разправяли как са правили ривърс инжинеринг на 386, макар че ся като се замислям едва ли е вярно или най-малкото едва ли са успели, понеже става дума вече за доста по-сложен процесор, пък и в нета не съм намирал дори един аналог на ранните х86 процесори (внасяли са интели и некове) чувал съм за правец с 286 процесор макар и да не съм го виждал, в уикипедията пише че дори е имало и 386 и 486 единични бройки правеци , което пак ме съмнява но кой знае.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3331
« Отговор #21 -: 14 Август, 2015, 00:41:56 »
За 286 Правеца има потвърждение от Bengata.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 337
« Отговор #22 -: 27 Август, 2015, 20:27:20 »
386 Правец имаше на обява в Olx-то миналия месец .А 286 съм виждал и пипал но беше одавна и не помня с какво дъно беше .И да ви кажа нещо . Учил съм много близко до магазина на правец и да некажа но подчти всек ден съм бил там . Това е 95 и 96 година . Информацията за единични бройки 386 и 486 не е вярна . Виждал съм доста там такива и в стандартната кутив на 16-та и една по малка на която пак пишеше Правец .
« Последна редакция: 27 Август, 2015, 20:36:33 от Bengata »

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #23 -: 27 Август, 2015, 20:31:40 »
Те в OLX може и четириядрен Правец да ти предложат вече, ама не е критерии за достоверност баш тоя сайт  :lol:

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
« Отговор #24 -: 27 Август, 2015, 20:39:09 »
Тоя от ОЛХ имаше снимки вътри в кутията и снимка в работещо състояние

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
« Отговор #25 -: 27 Август, 2015, 22:01:57 »
Ето пак от ОЛХ 286-ца

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #26 -: 27 Август, 2015, 22:10:17 »
Имам 2-3 кутии от Правец 16, но не съм се сетил да мушна там някое по-ново дъно и да ги шитна като уникати, ама ти ме подсети  :drinks:

Неактивен TheMechanic

• Квантов електрон
  • Публикации: 213
  • Населено място: Асеновград
    • www.oldradio.cf
« Отговор #27 -: 27 Август, 2015, 22:25:48 »
Аз също имах Правец 16 ЕС1839, после в същата кутия сложих 386SX, после 386DX-40MHZ с 2MB RAM, само бях изрязал отзад ламаринките да пасне дъното. Просто кутиите със захранване бяха много скъпи и си ползвах правешките кутия и захранване до последно. Постепенно замених CGA картата и зеления монитор с VGA. Доста хора се чудеха на този "Правец", предполагам, че и тези са на някой "майстор" като мен :D

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 333
« Отговор #28 -: 28 Август, 2015, 01:26:21 »
В Правец са монтирали 286 платки в техни кутии за нуждите на СИВ в последните години на развития социализъм. Просто е имало нужда от 286 машини за "подкарване" на империалистически софтуер (разбирай CAD програми). Разбира се са купувани готови платки от "западналия" Тайван. 386 не знам да е монтирано в завода в Правец, но със сигурност е правено в първите ПиСи частни фирми в зората на демокрацията 1992-95 г. По това време мой съсед си беше купил подобен компютър от асемблираща фирма, кутия Правец 16 с дъно 386 sx, говорим за 1995 година. Интересеното беше, че диска беше ИЗОТ 10 мб, много бавен MFM, имаше само 2 мб рам и като цяло ужасно бавна машина, но 386 процесор :)
« Последна редакция: 28 Август, 2015, 01:31:42 от Yassen »
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
« Отговор #29 -: 28 Август, 2015, 10:24:18 »
Във въпросния магазин които беше на улица сердика и цар Симеон се случваше точно това във вупросните кутии се сгобяваха 386 и 486 контипютри . А на рафтовете във витрините имаше правец 8Д всякакъв хардуер за Правец 16 флопита и карти памет . Дори се продаваха компютри втора употреба . То е ясно че дъната не са произвеждани в България но се асемблираха или в завода или във въпросните подразделения . За това казвам че информацията за единични бройки не е вярна и изобщо не е ясно колко и какво и къде са зглобени .Виждал съм в голямата кутия дъно Zida сокет 7 P на 75 с HDD биг фуд 3,5 инча и ламаринката отзад не беше рязана просто си беше паснало .

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
11313 Прегледи
Последна публикация 26 Март, 2014, 15:31:11
от dobringeorgiev
8 Отговора
12573 Прегледи
Последна публикация 07 Септември, 2013, 22:23:22
от Валери
16 Отговора
19742 Прегледи
Последна публикация 08 Август, 2013, 09:28:01
от Валери
3 Отговора
11801 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
28984 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |