Така е! Повдигнатото отопление е най-необрходимо тогава когато има катоди с потенциал над максимално допустимото пробивно напрежение катод-отопление. Тогава без повдигане не може да се мине (или поне не е желателно) също при варианта на усилвател с много малки входни сигнали когато повдигането цели запушване на диода отопление - катод за допълнително намаляване на проникването на брум от там. В останалите случаи мисля си е безсмислено или поне на мен не ми идва на ума за какво може да служи, но тъй като lz1tka подхвърли за някакво друго предназначение на неговото повдигане в тая схема и вече ми става интересно какво има предвид.
И както и аз му казах брум може да влиза не от отоплението и той не се лекува с мерки по отоплението. Понякога се случват екзотични случаи на самовъзбуждане на усилвателя, като капацитивно прехвърлената от отоплението към катода минимална променливотокова съставка модулира амплитудата на високочестотните генерации с честота 100 херца, които после пък в първа решетка на крайната лампа се детектират и остава „модулацията“. Ефекта е силен брум който изчезва при откачане на отоплението. Започва гонене с ендбрумери, повдигане и други, като се намира една точка в която видиш ли него го няма
ама проблема де факто не е брума а самовъзбуждането. И после:
- Тия лампи с променлив ток ли ги топлиш?
- Да!
- Е как така няма брум? Не съм чувал усилвател с променливотоково отопление без брум
.
Та така, идеята ми беше да се чуе до колко има полза от повдигането, за информация полезна на всички нас, и най-вече на самия автор на темата. Аз лично не бих пропуснал ако имам въможността така лесно и бързо да видя до колко дадена мярка помага в справянето с някакъв проблем.