| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: За любителите на АМ-обхвата  (Прочетена 25531 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен bobi mw

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 577
  • Населено място: Плевен
За любителите на АМ-обхвата
« -: 30 Март, 2013, 10:56:09 »
Тъй като в живота ни се появяват все повече високи технологии и устройства като лаптопи, компютри, плазмени телевизори и други, рискът от електрически смущения в обхвата на дългите, средните и късите вълни се увеличава значително. За високите нива на смущенията в големите градове допринасят дори енергоспестяващи лампи, интернет суичове и лоши връзки по далекопроводи. Рано или късно всеки един слушател се сблъсква с тях. Доста често наличието на смущения отказва хората от слушане на радио програми в тези обхвати, а по-възрастните и технически незапознатите слушатели си мислят, че проблемът е причинен от повреда или неправилно функциониране на слушателския приемник. Истината е, че приемниците на дълги, средни и къси вълни си работят безпроблемно, а причината за смущенията е липсата на воля и сила в институциите, които имат правомощия да регулират тези честотни обхвати да се преборят с проблемите, както и не дотам добре поддържаната в последните години АМ предавателна мрежа в България, като институциите се надяват, че след като има изградена УКВ мрежа и евтини УКВ приемници, хората няма повече да имат нужда от СВ и ДВ. В други балкански страни като Румъния, Гърция, Турция, Хърватска наличието на местни смущения не влияе толкова много на приема на местни радио програми на средни вълни поради наличието на мощни, макар и малко на брой предаватели, притежаващи отлично покритие. Такава е практиката в съседна Македония, където предавателят в Овче Поле работи с мощност от 600kW и покрива с отличен сигнал Балканския полустров, а нощем сигналът стига и до Западна Европа. Македонците там слушат нощната програма с музика и поздрави на Радио Скопие. Освен, че в много европейски страни средновълновите предавателни мрежи се оптимизират (премахват се старите и необслужваеми предаватели, част от тях се заменят с нови), там се появяват и все повече частни радиостанции, излъчващи програми, насочени към различни етноси или религиозни кръгове, чрез маломощни предаватели на средни вълни.

Местните смущения са едно от нещата, наред с развитието на интернет и новите технологии за радио разпръскване, които допринесоха най-много за загубата на популярност на АМ обхватите сред радио слушателите, а с нея те губят няколко големи предимства на средновълновите емисии, а именно:

С един мощен предавател с качествена модулация, разположен в стратегическа локация, може да покрие цялата страна със сигнал на държавното радио. Тук идва голямото предимство на средните вълни: при дълги пътувания често си проличават дупките в УКВ покритието и при наличието на добро покритие на средни вълни, държавното радио може да бъде чуто на една и съща честота на всяка една точка в страната, т.е отпада дразнещото сканиране на FM обхвата през няколко десетки километра в търсене на "нещо за слушане".
Въпреки развитието на нови технологии като FM, сателитно разпространение и интернет, броят на притежателите на средновълнови приемници остава висок, особено извън големите градски центрове, в изолирани селища или места със слабо или без УКВ покритие. По-голямата част от тези слушатели са пенсионери, за които тези приемници имат сантиментална стойност. Други нямат финансова или физическа възможност или знания за новите методи за радио разпръскване, за да закупят нов приемник - а за трети, които са немалка част от населението, проблем е липсата на нормален прием на радио програми в УКВ обхвата.
При нормални условия, за простото ухо местна AM станция може да има перфектно качество на звука, доближаващо се до звука на FM станция. На места в Западна Европа и Щатите са правени и редица тестове на AM емисии със стереофоничен звук (AM Stereo).
В случай на природни бедствия, аварии и катастрофи, БНР е задължено (според лицензията си) да служи за известяване на населението. Това би станало невъзможно без наличието на мощен средновълнов предавател и местните FM предаватели, които вероятно ще са извън строя при сериозно природно бедствие.
АМ приемници на средни вълни има навсякъде: ако погледнете вашата радио уредба, приемника в колата, касетофона или приемника на баба и дядо на село - всички те имат средновълнов обхват (обозначен като AM, MW или СВ).
Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) и българските радиостанции, излъчващи в тези обхвати (за момента единствено БНР и малък брой религиозни програми, използващи предаватели под наем в чужбина), също трябва да са заинтересована страна в поддръжката на средновълновата мрежа и ниското ниво на смущенията в градска среда, които биха довели до по-качествен прием от крайният слушател.

А сега малко техническа информация - ето и списък с главните "замърсители" на ефира:

- Broadband over power lines (BPL) или широколентов достъп до електропроводните линии е метод на комуникация, който позволява сравнително висока скорост на цифрово предаване на данни по електрическите силови инсталации. Лошо проектираните BPL системи често използват широк честотен диапазон в обхватите, предназначени за радиоразпръскване, което обикновено води до брутални смущения и неспособност за слушане на радио програми в обхвата на дългите, средните и късите вълни. Често засегнати от смущенията са и различни държавни служби (полиция, пожарна, бърза помощ), таксита и други, които използват ниските честоти на УКВ обхвата (30-40MHz). Единственото спасение при подобен вид проблеми и да се свържете с Комисия за регулиране на съобщенията (КРС). Информация за контакт с тях е дадена в края на статията.
- Повечето компютри също генерират смущения. Всички компютри използват цифрови сигнали с квадратна форма на вълната, които са богати на хармоници. Тези сигнали обикновено са генерирани от редица осцилатори, които могат да бъдат намерени в компютърната система. Допълнително шум може да бъде предизвикан от монитора или захранването на компютърната система. В комбинация, всички тези "замърсители" могат да предизвикват смущения от диапазона на дългите вълни до УКВ обхвата. Има няколко решения на проблема със смущенията от компютърните системи: първо, не всички компютърни системи предизвикват смущения. Важно е да изберете такава, която генерира минимум шум по обхватите. Най-бързият начин е да вземете свой портативен приемник в магазина, от който ще пазарувате и да сканирате обхватите, за да разберете генерира ли смущения всеки един компютър и какви са техните нива. Това може да ви спести много бъдещи главоболия. Ако вече притежавате компютърна система и искате да я използвате в непосредствена близост до вашия приемник, задължително използвайте външна антена и я свържете с подходящ коаксиален кабел и съгласуващ трансформатор. Те могат да елиминират напълно смущенията, предизвикани от компютърната система.
- захранващ адаптoр или плазмен монитор: важно е да откриете дали захранването или мониторът се намира във вашата къща или жилище, или е собственост на ваш съсед. Първо, изключете всеки един адаптор и/или монитор в къщата ви и преминете през обхватите, за да видите дали смущенията продължават да са там. В случай, че продължава да ги има, вземете приемника и обиколете къщите в квартала, за да видите на кое място смущенията са най-силни. След това потропайте на вратата и обяснете бавно и спокойно на вашия съсед какъв е проблема. Ако е достатъчно добре разположен, ще ви асистира в решаването на проблема. По-голям проблем възниква ако живеете в блок, но не се отказвайте: минете по етажите и обиколете всеки един апартамент докато намерите източника на смущения. Вие браните вашето право на чист ефир!
лоша връзка по далекопровод, близък трафопост или местен интернет доставчик. Свържете се с КРС, органът, длъжен за регулиране на обхватите, предназначени за радиоразпръскване, и им обяснете за проблема си. Има голям шанс техни служители да пристигнат и да елиминират източника на смущенията.

Комисия за регулиране на съобщенията (КРС):
949 2911
949 2135

Българско национално радио (БНР)
Програма „Хоризонт“
[email protected]
02 933 65 71
Дирекция „Техника“
[email protected]
02 933 66 57
Генерален директор
[email protected]
02 933 62 82

НУРТС България АД
Гр. София, бул. „П. Яворов” N2
ПК 1164
[email protected]
Тел.: 02 806 93 00
Факс: 02 806 93 09

В заключение искам да кажа, че средните вълни са едно страхотно богатство и не трябва да позволяваме то да бъде изгубено! Long Live AM Radio!

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #1 -: 30 Март, 2013, 11:16:45 »
Да, това е така, но за съжаление НЯМА шанс да се пребориш със смущенията. Майката му е да се инсталира подходащя антена на подходящото място за да се избегнат смущенията. Да се използват подходящи мрежови филтри и т.н. но ти да кажеш на съседа - комшо твоя телевизор ми смущава радиото, сещаш ли се кво ще ти каже - абе педал я се разкарай от тука ти ли ще ми кажеш кво да ползвам в къщата си :) или ако е по-възпитан ще ти каже дааа разбира се, и ще продължи по стария начин, а в интерес на истината и аз на негово място ще реагирам по същия начин - да не мислиш че ще тръгна да си слагам мрежови филтри на китайските захранвания които не съм имал избор при купуването им, за това че пречели на някого. За съжаление банда е доста замърсен, по всичките тези причини, и най-вече китайските захранвания без филтри не отговарящи на каквито и да било стандарти. Например във входа има брутални смущения на СВ покрай ел инсталацията която ходи от ел таблото до всички апартаменти, същото е и покрай другия кабелен път - този за телефоните и интернет ... също от кутиите на кабелните и интернет доставчици по етажите където има импулсни китайски захранвания. Импулсното захранване е най-големия враг на АМ приемането. И както казах само подходящо инсталирана антена оправя нещата. Естествено смешните мощности на АМ предавателите у нас също са причина за лошото приемане. Напоследък нали стана на въпрос за детекторните радиоприемници. Реших да извадя и да пробвам моя, за голямо мое учудване с 10тина метра кабел опънат от прозореца до дървото пред блока през нощта успях да хвана няколко ЧУЖДИ радиостанции, а от Хоризонт и помен нямаше.... така че правете сметка какви са ни мощностите, щом с детекторния хващам чуждите радиостанции а българския предавател който е в пъти по-близо - не. Не ми харесва че подтикваш хората към обаждания на КРС. Ние сме любители, и доста често си правим незаконни експерименти в СВ банда, още повече че при споменатите вече от теб смущения понякога единствения начин да чуем красталния глас на любимия си апарат е да прибегнем до собствен предавател. По този начин на някой съсед може да не му се хареса този сигнал, и да ни викне КРС, прояви малко колегиалност.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Ricarq

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #2 -: 30 Март, 2013, 22:54:45 »
Позвайте АМ приемниците си на село или на вилата - там е много малка вероятността от смущения. Да пуснеш едно ВЕФ-че през уикинда на вилата си с народна музика в Неделята на открито много му отива докато си чистиш или прекопаваш градинката или повикаш комшията си на гости :good:

Неактивен simo_

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 491
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #3 -: 31 Март, 2013, 13:39:57 »
Позвайте АМ приемниците си на село или на вилата - там е много малка вероятността от смущения. Да пуснеш едно ВЕФ-че през уикинда на вилата си с народна музика в Неделята на открито много му отива докато си чистиш или прекопаваш градинката или повикаш комшията си на гости :good:
Аз съм си инсталирал един ВЕФ в мазата и си слушам радио Шумен :D Хубаво, че в нашата къща няма толкова смущения, че успявам да си слушам спокойно.

Неактивен Radio208

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #4 -: 31 Март, 2013, 13:42:41 »
Няма спасение от радиосмущенията на АМ. При мен в Пазарджик и външни антени не помагат. Опънах антена на покрива. Свързах я с коаксиален кабел с приемника и смущенията като че ли се увеличиха. На покрива е фрашкано с кабели на кабелни телевизии, интернет- доставчици, ТВ антени. Няма само предаватели за GSM за сега.
Смущенията няма да изчезнат, но има ли някакви технически начини за да бъдат поне намалени ?   

Неактивен Валери

  • Модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3899
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #5 -: 31 Март, 2013, 14:49:46 »
При АМ значително по-малки са смущенията когато приемника има феритна антена. Иначе и при нас (в Белене) смущенията са много, макар и да съм в къща  :( . Най-много са смущенията на ДВ, след това на СВ, на къси вълни е значително по-добре. Тези дни обаче нещо не мога да хвана Видинския предавател  :-[ .

Неактивен grisho1+

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 4
  • Населено място: с. Тънково, обл. Бургас
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #6 -: 09 Септември, 2016, 17:07:48 »
Благодарение на простотията на чиновниците в институциите, отговарящи за разпространението на програмите на общественото БНР на територията на нашата страна вече не може да се слуша радио на средни вълни с изключение на радио Видин, което покрива малка част от територията и с част от програмата на турски език. Това са БНР, НС, МС, Президентство, МТИТС, КРС, СЕМ, КЗП. В цял свят излъчванията в радио ефира се използват с предимство за защита на човешкия живот при бедствия и аварии. Затова са създадени международна организация ITU, CCIR и др. за регулиране в световен мащаб на ограничения природен ресурс-ефирни радио честоти. БНР трябва да може да известява за бедствия и аварии цялото население на територията на страната. С излъчванията в обхвата на УКВ се покриват територии, на които има пряка видимост между предавателя и приемника. Поради хълмистия терен на страната покритието у нас е до няколко десетки километра. Затова УКВ обхвата е подходящ за регионалните радиа. БНР почти прекрати излъчванията на СВ с изключение на радио Видин. Това доведе до невъзможност в голяма част от територията на страната да няма радио покритие. То лиши хората, които живеят, работят или се движат в тези територии да слушат БНР. Не всички могат да седят зад компютъра и да слушат радио. Един портативен радио приемник може да се купи за 10-20 лв. Не е вярно твърдението, че всички страни прекратяват излъчванията на СВ. Какво трябва да се направи:
1. Българското общество трябва да покаже на институциите, че това състояние не трябва да се остави в това състояние.
2. Да се задължи БНР да покрие с радио програмите си 100% от територията на страната и извън страната на места с наличие на българска диаспора.
3. НУРТС да състави план за възстановяване на РПС за 100% покритие.
4. НУРТС да използва оптимално съществуващите обекти РПС и внедри нови транзисторни радио предаватели с висок КПД.

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #7 -: 09 Септември, 2016, 17:12:42 »
Отдавна го мислихме и бистрихме...
http://www.peticiq.com/savevakarel
https://www.facebook.com/save.vakarel
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #8 -: 09 Септември, 2016, 19:19:38 »
Мда, като го гледам Видинския транзисторен с високо КПД колко зле се представя, май по-добре си е руския във Вакарел. Не мисля че КПД на един лампов предавател се различава повече от 30 - 50% от това на най-наточения транзисторен (лично мнение не искам да започвам спорове на тази основа). Просто технологията на АМ предаването не предполага много високо КПД. А предимствата на ламповите предаватели са неоспорими и не знам дали КПД на транзисторните компенсира всички проблеми които създават.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #9 -: 09 Септември, 2016, 20:23:31 »
Истината е различна. Модерните АМ предаватели имат удивителни КПД-та, няма лампов, който да ги достигне. Те са реализирани на базата на сумиране на изходите на ключови стъпала, на практика реализирайки мощен ЦАП. В практиката има например предаватели с 128 блока по 2 киловата, реализиращи 128-битово АЦП с мощност 256 киловата. Сигналът се обработва изцяло цифрово с мощни мултиядрени DSP (дигитални сигнални процесори) и се подава като 128 битова дума директно на изходното стъпало, което реконструира аналоговата форма на сигнала. Многото битове дават висока разделителна и изключително ниски хармонични, премахвани лесно с прости филтри с малки загуби. Повредата на блок се компенсира на мига с намаляване разряда на АЦП-то с един бит, което дори не се забелязва в изходния сигнал. При подмяна на блока, която се извършва hotplug, т.е. при работещ предавател (до 4 модула едновременно!), DSP процесора вдига отново разделителната и всичко се оправя неусетно. Друг плюс е, че 2-киловатните модули са много прости и евтини.
Въобще ако се инвестира в читам предавател и се използват някои от оцелелите хубави антени, като тази във Вакарел, или се вдигнат нови качествени, като тези изрязани на Калиакра, всичко ще се оправи със СВ. Но...
Във Видин антените не са обслужвани от векове и мястото е просто трагично за радиопредаване. Е, и предавателя е барака, но не е основния проблем. Освен това станцията не е обурудвана със всичките дреболии, нужни за предавателя, подминали са редица аксесоари, особенно по антенната система.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен wladoo

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 87
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #10 -: 09 Септември, 2016, 20:36:03 »
Истината е различна. Модерните АМ предаватели имат удивителни КПД-та, няма лампов, който да ги достигне. Те са реализирани на базата на сумиране на изходите на ключови стъпала, на практика реализирайки мощен ЦАП. В практиката има например предаватели с 128 блока по 2 киловата, реализиращи 128-битово АЦП с мощност 256 киловата. Сигналът се обработва изцяло цифрово с мощни мултиядрени DSP (дигитални сигнални процесори) и се подава като 128 битова дума директно на изходното стъпало, което реконструира аналоговата форма на сигнала. Многото битове дават висока разделителна и изключително ниски хармонични, премахвани лесно с прости филтри с малки загуби. Повредата на блок се компенсира на мига с намаляване разряда на АЦП-то с един бит, което дори не се забелязва в изходния сигнал. При подмяна на блока, която се извършва hotplug, т.е. при работещ предавател (до 4 модула едновременно!), DSP процесора вдига отново разделителната и всичко се оправя неусетно. Друг плюс е, че 2-киловатните модули са много прости и евтини.
Въобще ако се инвестира в читам предавател и се използват някои от оцелелите хубави антени, като тази във Вакарел, или се вдигнат нови качествени, като тези изрязани на Калиакра, всичко ще се оправи със СВ. Но...
Във Видин антените не са обслужвани от векове и мястото е просто трагично за радиопредаване. Е, и предавателя е барака, но не е основния проблем. Освен това станцията не е обурудвана със всичките дреболии, нужни за предавателя, подминали са редица аксесоари, особенно по антенната система.

Чудесно!
А къде остана сандъцийното творчеството!

Неактивен radio-hobi

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1055
  • Населено място: София
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #11 -: 09 Септември, 2016, 20:44:33 »
Ще вземете да ме накарате да натисна няколко бутона и да пробудя чудовището . Това е готово за експлоатация !  :D
Има още няколко които седят в "топлия" резерв .

Неактивен wladoo

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 87
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #12 -: 09 Септември, 2016, 21:03:21 »
Ще вземете да ме накарате да натисна няколко бутона и да пробудя чудовището . Това е готово за експлоатация !  :D
Има още няколко които седят в "топлия" резерв .
Може ли по-подробно и със схемите, ако е възможно.
Въпросът ми е към radio-hobi с неговите картинки.
« Последна редакция: 09 Септември, 2016, 21:12:17 от wladoo »

Неактивен Radio208

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #13 -: 09 Септември, 2016, 21:05:35 »
В Англия и Полша излъчват множество предаватели на СВ с мощност от 100W  до 1 kW,
а Полското национално радио увеличи мощността на предавателя на ДВ от 300 kW на 1000 kW.

В Япония има огромно количество предаватели с различна мощност на СВ. Не успях да ги преброя !
http://www.shortwaveschedule.com/?now=true

Радиоразпръскването в България е "модерно" и затова има само един "предавател" на СВ.    :D



Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: За любителите на АМ-обхвата
« Отговор #14 -: 09 Септември, 2016, 21:10:56 »
Абе Биляне, на ясно съм че с транзисторен предавател на СВ може да се постигне около 90+ процента ефективност, но точно това казвам в моето мнение - няма да е повече от 50 процента по-ефективен от ламповия, колко мислиш е КПД на Вакарелския ДСВ-75? Съмнявам се да е под 30% а няма да се изненадам и ако е над 50% защото реално това е възможно! Основните загуби там са в модулатора който работи в линеен режим. Никога не съм казал че лампов предавател може да достигне КПД на транзисторен, но от своя страна аз лично не бих заменил ламповия с транзисторен заради 2 пъти по-висока ефективност за сметка на по-ниската надеждност и устойчивост на атмосферни влияния и други щуротии. Аз не съм маниак на тема енергийна ефективност и не се ръководя от нея попринцип. Но както казах, това е мое мнение и не се опитвам да го натрапя.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |