Миналата година по това време реших, че за улеснение на измерванията и проверка на годността на модулите и блоковете в ЕМС 1000 ми е необходим калибриращ генератор, който да се монтира в рамката при останалите модули. Такъв генератор присъства в списъка с модулите, които са се произвеждали. Проблем е обаче да се намери на пазара такъв модул. В уредбите, произвеждани за България такъв модул липсва. В типовете уредби изнасяни за СССР такъв модул присъства но е въпрос на късмет да намеря да се продава. Преди време се продаваше цяла рамка с модули, включително и ЕМС 1731 но само в границите на Украйна. Така и продавача не ми отговори, дали би го изпратил до България.

Не ми остана нищо друго, освен да направя (произведа) такъв модул. За начало има принципна схема, която е в техническото описание за ЕМС 1000. На базата на тази схема ще се проектира печатна платка.

Втората задача е да се произведе лицев панел. Имам останали заготовки от УМ на ЕМС 1511, които ще ползвам за основа. Трябва да се изрежат с подходящ размер. Понеже нямам размерите на оригиналния лицев панел на генератора, използвах за база лицевият панел на приемника за дълги, средни и къси вълни. Част от неговите отвори съвпадат с отворите на лицевия на генератора. Направих и чертеж. Остана да намеря фирма, която да отреже и пробие заготовката до необходимите размери.

Третата задача е да се купят градимните елементи. Задължително български. Търси се заводско копие.
Четвъртата задача е спояване и тест. Отстраняване на евентуални неизправности.

[ Посоченият файл е недостъпен ]