| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: За радиоточките...  (Прочетена 239251 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dilyan

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 19
  • Населено място: Велико Търново
Re: За радиоточките...
« Отговор #735 -: 26 Декември, 2025, 10:41:43 »
Да не са тези?

Да, благодаря. Като приключа с работата по новата ми задача ще пиша и пусна снимки.   :)
Весела Коледа.
 :drinks:

Неактивен dilyan

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #736 -: Вчера в 17:07:51 »
Миналата година по това време реших, че за улеснение на измерванията и проверка на годността на модулите и блоковете в ЕМС 1000 ми е необходим калибриращ генератор, който да се монтира в рамката при останалите модули. Такъв генератор присъства в списъка с модулите, които са се произвеждали. Проблем е обаче да се намери на пазара такъв модул. В уредбите, произвеждани за България такъв модул липсва. В типовете уредби изнасяни за СССР такъв модул присъства но е въпрос на късмет да намеря да се продава. Преди време се продаваше цяла рамка с модули, включително и ЕМС 1731 но само в границите на Украйна. Така и продавача не ми отговори, дали би го изпратил до България.190335-0

Не ми остана нищо друго, освен да направя (произведа) такъв модул. За начало има принципна схема, която е в техническото описание за ЕМС 1000. На базата на тази схема ще се проектира печатна платка.190337-1

Втората задача е да се произведе лицев панел. Имам останали заготовки от УМ на ЕМС 1511, които ще ползвам за основа. Трябва да се изрежат с подходящ размер. Понеже нямам размерите на оригиналния лицев панел на генератора, използвах за база лицевият панел на приемника за дълги, средни и къси вълни. Част от неговите отвори съвпадат с отворите на лицевия на генератора. Направих и чертеж. Остана да намеря фирма, която да отреже и пробие заготовката до необходимите размери.190339-2

Третата задача е да се купят градимните елементи. Задължително български. Търси се заводско копие.

Четвъртата задача е спояване и тест. Отстраняване на евентуални неизправности.
190341-3190343-4190345-5190347-6 [ Посоченият файл е недостъпен ]

« Последна редакция: Вчера в 17:15:34 от dilyan »

Неактивен dilyan

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #737 -: Вчера в 17:16:52 »
Честотите на генератора обаче са различават от тези, които са посочени в описанието. Вместо 63 Hz, генерира 82, вместо 1000 Hz, генерира 2500 и вместо 12500 Hz, генерира 8200. Не е такъв проблем. Изходното напрежение е 775 mX, формата синусоидална. Схемата е мост на Робинзон-Вин с АРУ. Намерих методиката по която са пресмятани RC групите в положителната обратна връзка. Но все пак генераторът работи, не ми се експериментира да пресмятам нови групи и честоти. Така или иначе се търсеше заводско изпълнение.
Задачата е изпълнена. Произведени 2 бр. Единият генератор влиза в екплоатация, другия резервен.
190349-0190351-1190353-2190355-3

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
  • Публикации: 212
  • Населено място: Самоков
« Отговор #738 -: Вчера в 17:53:47 »
Поздравления за страхотната реализация!  :bravo:

Неактивен dilyan

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #739 -: Вчера в 17:56:58 »
Поздравления за страхотната реализация!  :bravo:

Благодаря, като направя възела с уредбите, ще снимам цялата система.  :drinks:
Сега издирвам пулта за управление, който върви комплект с пулта за изходна комутация.  8)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |