| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: "Ласпи" ТТ-01 проблем в захранването  (Прочетена 1680 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 30
  • Населено място: Ботевград
Колеги здравейте,
има ли някой под ръка "Ласпи" ТТ-01 ако му се сваля капака за 1 2 мин. - може да ми премери променливите напрежения излизащи от 3те намотки на трансформатора 2 единични са и една с обща точка. Изтеглих всички схеми и описания от силистренския сайт но не виждам никъде да е описан трансформатора с какви напрежения е. Като гледам схемата и кондензаторите ми бие на 2Х15 волта едно 5 волта и някакво по високо може би 12 20 ама не знам. Качвам схемата качвам и снимка от сайта силистренския. Купих уреда от базара преди 1 година и повече мислех че е здрав - така пишеше в обявата. В Еконта така и не го пуснах. Сега реставрирам една Опера 3 почти е готова и ми потрябва Ласпито за настройка на входните блокове за по лесно. Пускам го и нищо, отварям капачките отзад предпазителчетата изгоряли, смених ги с 0,125 пак изгоряха. Отварям го трансформатора пълно късо на първичната. За това базара трябва да се внимава. Видимо трафа е ръчкан вътре яко и запояван. Ясна е работата прецаквация. Та ще търся трансформатори да напасвам някакви малко анг-та. Трябват ми точните напрежения от работещ уред. Ясно ми е че траф нама да намеря оригинален.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 517
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Re: "Ласпи" ТТ-01 проблем в захранването
« Отговор #1 -: 29 Май, 2025, 09:41:15 »
Имам оригинален трансформатор.

Изводи 3-4 10,7 волта
       5-6 19,4 волта
       6-7 19,4 волта
       8-9 5,5 волта

Входното настроих с латер на 220 волта. Измерване без товар.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 988
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #2 -: 29 Май, 2025, 10:00:19 »
А ето и намотачните данни от един форум, ако решиш да го пренавиваш.
"Ласпи Т Т-01"

Номер вывода 1-2 диаметр, мм 0,12 число витков 3960
3-4 0,4 190
5-6 0,12 320
6-7 0,12 320
8-9 0,28 100
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #3 -: 29 Май, 2025, 20:44:09 »
Много ви благодаря това ще реши проблема. Благодаря за отделеното време и бързата реакция. За сега ще опитам с 2 трафчета ANG малки (ако успея да ги сместя някакси в кутията). За пренавиване не ми се иска че този магнитопровод с тази тънка жица ще е тегаво. Ще видим с 2те трафчета. Тъкмо сега в архива на форума ще има и параметрите на трафа ако някой му се наложи. Благодаря ви. :drinks:

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
    • velevel
« Отговор #4 -: 29 Май, 2025, 21:27:14 »
На бързо погледнах схемата и ми се струва, че за телевизионния генератор са нужни само 5 волта. Останалите напрежения са за измервателната част. Провери, дали не е достатъчно да го захраниш само с 5 волта стабилизирани...

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #5 -: 30 Май, 2025, 01:12:13 »
Благодаря утре ще разгледам схемата - не бях се замислил. Ако е само това напрежение имам трфачета малки на 5 6 в ще стне перфектно, имам и с по 3 - 4 изходни намотки различни. Не ми трябва метъра, а само генератора. Ще измислим нещо. Схемата съм я отпечатил на лист в сервиза и уреда е дам разглобен. Утре ще видим ако остане време. Да си го възстановя уреда, че има няколко лампови за реставрация - единия колега ми го подари и ще ги почвам да ги спретвам. ;)

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #6 -: 23 Юли, 2025, 02:27:59 »
Здравейте колеги,
отново да събудя темата. Все не ми оставаше време да се занимавам с Ласпито - за това не съм и писал и давал отчет. Днес ми потрябва и този път се хванах та навих един друг траф ПЛ за по лесно. Размерите са топ хваща се в кутията. Първо обаче искам да благодаря отново на колегите за съдействието и измерванията и бързите реакции. Благодаря. Тръгна уреда с леки отклонения, но това ще се донастройва. Изчислих го и навих по параметри (волтаж) от описаното от колегата. Като го меря на празен ход е точно по описание  5-6 19,4 волта 6-7 19,4 волта 8-9 5,5 волта. Мерих един уред на колега работещ там обаче напреженията са други основно на намотка 3-4 меря го на работещ уред 24в е.
Молбата ми към някой колега е когато има време и уред под ръка - може ли да измери напреженията на вързан трансформатор на работещ уред и да запише какви са? Ако му се сваля капака и има възможност. Благодаря ви. :yes:

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #7 -: 23 Юли, 2025, 10:27:13 »
Явно има различни модификации на уреда аз обаче имам схема само на един вариант от Силистренският сайт. Там напрежението е както е писал по горе колегата 3-4 10,7 волта обаче на колега тука от града на неговият уред е 24 волта на вързан траф което ми е странно. Моя работи сега обаче не са стабилни генерираните сигнали от него и са доста различни от това което трябва. Като завиша малко напрежението се пооправят. Та чудя се дали и моят не е със по високо напрежение на изход 3-4? Ако някой има същият и го премери на свързан траф работещ ще е супер. И се чудя сега дали да донавивам или не. иначе трафа си работи и не падат напраженията телта съм я подбрал както е казал колегата горе. Само тази намотка ме притеснява, че трябва да е с по високо напрежението на нея на моя уред но може и да бъркам.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #8 -: 24 Юли, 2025, 00:57:58 »
П.п. давам отчет след добавяне на намотки и завишаване на въпросното напрежение +50% уреда работи нормално. Пиша го да се знае, ако на някой друг колега му потрябва. Благодаря на колегата за напреженията. Всичко е така - само въпросното 3-4 увеличих с 200 намотки поне на моя уред работи така идеално. Назад проверих всичко по контролните точки - в норма е всичко както и консумацията на веригите. Благодаря.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
    • velevel
« Отговор #9 -: 24 Юли, 2025, 08:10:49 »
Обикновено тороидалните трансформатори имат твърда товарна характеристика. Изходното им напрежение под товар е съвсем малко по-ниско от това на празен ход. При другите видове трансформатори положението е по-лошо. Възможно е напрежението да е падало доста и стабилизаторите да са излизали извън режим на стабилизация.  Добавените навивки са решили проблема. Добре е в такива случаи да се мери изправеното напрежение на входа на всеки стабилизатор. При класическите линейни стабилизатори входното напрежение трябва да е поне с 2,5 - 3  волта по-високо от изходното, за да са в режим на стабилизация. И това трябва да е изпълнено при минимално допустимата стойност на мрежовото напрежение.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #10 -: 24 Юли, 2025, 22:45:48 »
Точно колега, аз го навих с този запас + 2 3в заради трафа (макар че е по мощен като цяло а и сложих няколко процента и в сечението на намотката) уж ама защо не се получи сега забелязах и давам веднага обяснение на проблема. Тъй като има и нещо друго. Като го пуснах за първи път и видях пушещ траф пробил и измерих на свален траф грецовете и след тях нямайки късо си викам оооо ясно това ще му е проблема като цяло. Подадох му от лабораторното тогава и светна изкара модулации някакви - викам си ооо идеал 1 трафче и сме 6. Да ама не. Сега се загледах малко повечко взех да меря, нали все нямам време и го правя в движение без да гледам назад много. Ми той уреда е ръчкан. Сменял е някой резистори сложени са по високоомни стабилитроните са пипани сега ще видя дали не са сменени с грешни по схемата. Демек някой ми е отворил бая работа. Само се моля да не са въртяни бобинки и потенциометри че ще стане тегава работата. Имам уреди всякакви мога да го настроя ма ще е голям филма. Това обяснява нещата защо иска по високо захранване.
Така че за да не подведа някой друг да НЕ се взема под внимание описаните горе от мен напрежения, а да се гледат тези на колегата BatKoce. Той ги е свалил по еталон и гледайте неговите по моя уред да не се подведе някой ако го прави.

Давам ги пак
3-4 10,7 волта
5-6 19,4 волта
6-7 19,4 волта
8-9 5,5 волта

а защо на колегата са 24в на неговия не разбрах като трафа е съшия ма се тая неговият уред е с малко по друго разположение на елементите на платката има и различия, може да е правен по някаква друга схема утре ще видя не е ТТ01 а друг. Както и да е това са напреженията верните и намотките пак давам. Да няма объркани.

3-4 0,4 190
5-6 0,12 320
6-7 0,12 320
8-9 0,28 100

А аз се захващам сега да възстановя уреда по заводската схема. Изпринтирах схемата и почвам да гледам 1 по едно захранването. После ще го качвам на осцилоскопи и честотомери да гледам по схемата импулсите и така. Голяма разправия и филми се оказаха с тази покупка на моя уред от базара ма както и да е. Тръгнах тв Опера да възстановявам със разстроени входни блокове та то стана дълга и широка. :lol: :writer: :D Та трафове бобини мани мани.
Да бях купил един уред ми гледам няма из нета.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
    • velevel
« Отговор #11 -: 24 Юли, 2025, 23:32:28 »
Само да напомня, че напреженията съм ги мерил при входно 220 волта. Този траф е от времето, когато номиналното напрежение беше 220 волта. Сега е 230...

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #12 -: 25 Юли, 2025, 01:39:50 »
Да благодаря за което, така имаме баш еталон. Сега вече всеки ще си го доизчисли. Гледам сега даже е 242 243 при нас - вечер се качва. Трафопоста е близо. Аз добавих намотка отгоре, ама оставих оригиналната дето навивах отдолу първоначално. Така че сега като дооправя схемата и си я възстановя със заводските части по еталон трябва да пасне всичко 1 към 1. Но за сега пак го оставих настрани, че имам бая други задачи - а и в сервиза има 5 - 6 техники за ремонт и няма време. Пак остава за друг път занимавката. Операта също. Колега от форума ми подари и един Кристал мисля беше и той чака за реставриране. Така, че уреда си ми трябва. Ще видим следващата седмица ще е. Благодаря ви. :drinks:

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
13119 Прегледи
Последна публикация 26 Март, 2014, 15:31:11
от dobringeorgiev
3 Отговора
13945 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
36186 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
12 Отговора
14256 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2017, 01:31:32
от GRIDLIC
3 Отговора
9328 Прегледи
Последна публикация 12 Декември, 2018, 20:27:39
от GRIDLIC

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |